Suomi 100 -buffet

Matkailu Uutinen 8.6.2017

Suomi 100 -buffet on katettu – Silja Line antoi asiakkaiden valita 100 herkullista tuotetta

Silja Line kertoo, että sinivalkoisilla laivoilla katetaan nyt Suomi 100 -buffet. Juhlavuoden noutopöytään on koottu laivamatkustajien ehdottamia herkkuja lavealla skaalalla.

Suomi 100 -buffet on suurelta osin suomalaisten Club One -kanta-asiakkaiden toivoma kokonaisuus. Esiin nousseiden suosikkien pohjalta Silja Linen ravintolatoimenjohtaja Matti Jämsén sekä laivojen keittipäälliköt toteuttivat muun muassa kalapöydän ja suunnittelivat voileipäkakkuja. Tarjolla on myös lakkaa eri muodoissaan. Perinteisiä toivemakuja edustavat lihamureke ja suklaamousse. Mukaan toivottiin myös mielipiteitä jakavia tuotteita, kuten tillilihaa, mämmiä ja mustaamakkaraa.

Kokonaistuutta suunniteltaessa myös vegaanit on huomioitu. Keväällä käynnistynyt somevaikuttajien projekti #vegepaatti sekä matkustajilta saadut toiveet tuovat Suomi 100 -buffetvalikoimaan mukaan huikean määrän vegaanituotteita, joista ennakkoon mainitaan muun muassa falafel, hummus, kasvisvartaat, kasviscurry ja grillattu munakoiso. Tavoitteena on tehdä hyvää vegaaniruokaa, joka maistuu kaikille asiakkaille.

Kalapöytä on ykkönen

Toiveissa esiin nosi myös kotimaisuus, joka osoittautui monelle tärkeäksi. Asiakastoiveiden perusteella kalapöytä on laivoilla selkeä ykkössuosikki.

”Kala- ja äyriäispöytä on meikäläisen suosikki. Monipuolinen valikoima sillejä, graavilohta, katkarapuja yms. Perunoita ja voita kylkeen niin avot”, kirjoittaa eräs kyselyyn vastannut matkustaja.

– Mielestäni oli hienoa lukea asiakkaiden kommentteja ja nähdä, miten selkeästi he kunnioittivat vastauksissaan perinteitä ja nimenomaan perinteisiä laivan buffetpöydän tuotteita. Pyrimme käyttämään laivojen ravintoloissa mahdollisuuksien mukaan kotimaisia tuotteita; Suomi 100 -buffetvalikoiman kotimaisuusaste on 50 %, Matti Jämsén kertoo.

Laivamatkustajat pääsevät nauttimaan muun muassa Pielisen savumuikuista, Heimon kalan kylmäsavuhauesta, kalastaja Vento Aallon silakoista sekä Itämeren rantakalapyöryköistä. Paljon toivottu lakka-juustokakku on tuusulalaisen Konditoria PH7 -yrityksen valmistama ja karpalokiisseli valmistetaan itse laivoilla kotimaisista karpaloista.

Näyttävyyttä ja positiivisia ajatuksia

Myös pääruokia muokattiin toiveiden pohjalta ja mukaan otettiin muun muassa silakkapihvit, laivalla itse tehty lihamureke sekä loimulohi korvasienimuhennoksella.

Yhdessä vastauksessa kiteytyy Silja Linen mukaan laivan buffet-pöydän ydin: ”Mielestäni buffetpöydän ruoan tulee olla näyttävää ja herättää paljon positiivisia ajatuksia. Ruossa tulisi näkyä kotimaisuus ja Suomen ruokakulttuuri. Olisi erityisen hienoa, jos kokki olisi leikkaamassa lihan asiakkaalle”.

– Sesonkituotteita, kuten omenapiirakkaa, riisipuuroa tai mämmiä, toivottiin myös paljon, mutta päätimme toteuttaa näitä tuotteita myöhemmin sesongin mukaan. Erikoiset toiveet, kuten ”liejuva hedelmäsalaatti” eli hedelmäsalaatti jäätelön kera, päätettiin tällä kertaa jättää pois. Riistaruokia toivottiin myös paljon, mutta saatavuus ei meidän määrille valitettavasti riitä. Myös mielipiteitä jakava tilliliha jätettiin tässä kohtaa pois, koska osa rakastaa ja osa vihaa sitä, Jämsén kertoo.

Myös henkilökunta mukana

Myös laivojen henkilökunta sai äänestää omia buffetpöydän suosikkejaan. Alkuruoissa suosikkeja olivat kylmäsavulohi, katkarapuskagen, graavilohi ja juustot. Pääruokien ykkösiksi nousivat savustettu lohi ja roseepaistettu häränpaisti. Jälkiruoaksi laivojen miehistöt äänestivät juustokakun.

Suomi 100 -buffet on tarjolla kaikilla Silja Linen laivoilla sekä Silja Europalla kesän alusta alkaen aina pitkälle syksyyn asti. Lokakuun puolivälissä valikoimaa päivitetään kauden tuotteilla ja 16.11. alkaen tarjolla on joulubuffet.

Lähde: Silja Line Kuva: Silja Line ja Tallink/Marko Stampehl

Jaa artikkeli