Suomenlinna

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 3.6.2019

Suomenlinnan museoihin ilmaiseksi

Suomenlinnan museopäivänä 6. kesäkuuta saaren kaikkiin kuuteen museoon on ilmainen sisäänpääsy. Museot ovat avoinna myös tavallista pidempään, iltakahdeksaan.

Museot järjestävät museopäivänä monipuolista ohjelmaa. Lelumuseossa soivat savikiekot ja Tullimuseossa pääsee seuraamaan tullikoiran työnäytöksiä. Ehrensvärd-seura järjestää Ehrensvärd-museossa vartin mittaisia Rakkaudella Viaporista -kierroksia.

Sotamuseo, sukellusvene Vesikko ja Suomenlinna-museo tarjoavat tietoiskuja ja opastuksia. Samalla vierailulla voi herkutella Suomenlinnan useissa kahviloissa ja ravintoloissa. Valinnanvaraa on pienistä idyllisistä kahviloista gourmet-tason illallisravintoloihin.

Museopäivässä ensimmäistä kertaa mukana olevat vapaaehtoistyöntekijät auttavat Suomenlinnan hoitokunnan matkailuneuvojia ohjaamaan kävijöitä palveluiden äärelle ja oikeille reiteille.

Museopäivän aukioloajat ja tapahtumat löydät Suomenlinnan netistä.

Suomenlinna

Museoita moneen eri makuun

Osa linnoituksen museoista on avoinna ympäri vuoden. Suomenlinna-museon pysyvä näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua linnoituksen tarinaan vuodenajasta riippumatta. Vaihtuvien näyttelyiden tilasta löytyy graafikko Erik Bruunin uraa juhlistava erikoisnäyttely marraskuun alkupuolelle saakka.

Toinen ympärivuotinen museo on Sotamuseo, jonka näyttelyssä kerrotaan Suomen itsenäisyyden ajan sodista.

Sukellusvene Vesikko on Suomenlinnan suosituimpia nähtävyyksiä. Se entisöitiin museoksi ja avattiin yleisölle vuonna 1973. Linnoituksen komendanttien virka-asuntona toimineessa talossa sijaitseva Ehrensvärd-museo kertoo linnoituksen ruotsalaisen kauden historiasta.

Suomenlinnan Lelumuseossa on esillä vanhoja nukkeja, antiikkinalleja ja muita vanhoja leikkikaluja 1800-luvun alusta 1960-luvulle saakka. Tullimuseo esittelee tullauksen ja salakuljetuksen historiaa Suomessa.

Suomenlinna

Suosittu maailmanperintökohde

Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde, jonka rakentaminen aloitettiin 1700-luvun puolivälissä Suomen ollessa vielä Ruotsin vallan alla. Muutama vuosi rakennustyön alkamisesta linnoitussuunnitelmaa oli supistettava ja resurssit keskitettiin merilinnoituksen rakentamiseen, eikä linnoitus koskaan täysin valmistunut.

Lautta Kauppatorilta Suomenlinnaan liikennöi ympäri vuoden ja kesäkaudella Suomenlinnaan pääsee myös vesibussilla. Omalla veneellä kulkeville on käytössä vierassatama keskellä Suomenlinnaa.

Linnoituksen keskeisimmät nähtävyydet löytyvät opasteviittoihin ja karttoihin merkityn Sinisen reitin varrelta.

Sotilastukikohdan ja turistikohteen lisäksi linnoituksen alue toimii – ja on aina toiminut myös asuinalueena. Suomenlinnassa on noin 800 asukasta. Alueella toimii myös Merisotakoulu, jossa opiskelee vuosittain noin 250 sotilasta.

Suomenlinna on Suomen suosituimpia matkailukohteita. Kävijöitä merilinnoitukseen saapuu niin Suomesta kuin ulkomailta. Vuonna 2018 merilinnoituksessa vieraili 1 090 000 ihmistä, joista vajaa 290 000 talvikaudella. Alueen museoissa vieraili ennätykselliset 262 000 kävijää.

Jaa artikkeli