Matkailu 27.5.2022

Ulkomaanmatka tiedossa? – Muista nämä asiat kotimaahan palatessa

Matkustit sitten lentäen, laivalla tai omalla autolla ulkomaille, muutama seikka on hyvä pitää mielessä kotimaahan palatessa.

Ulkomaanmatkaa odotetaan innolla, varsinkin nyt, kun koronarajoitusten vuoksi matkustelu on ollut monella vähäisempää parin viime vuoden ajan. Matkaan valmistaudutaan huolella, eikä kotimatkaa jakseta vielä miettiä sen enempää.

Matkalta kotiin palatessa on kuitenkin hyvä muistaa, että mitä tahansa mukanaan kotimaahan ei saa tuoda. Se kannattaa myös selvittää etukäteen, että kotimaan porteilla ei ole vastassa ikäviä yllätyksiä.

Esimerkiksi monien eri tuotteiden maahantuonti voi olla rajoitettua, luvanvaraista tai jopa kiellettyä. Esimerkiksi tupakkatuotteiden sekä kalliiden tavaroiden maahan tuontiin kannattaa perehtyä etukäteen. Myös sillä on merkitystä, mistä päin maailmaa Suomeen tulee.

– Neuvomme matkailijalle on yksinkertainen: tutustu etukäteen tuontirajoituksiin ja -kieltoihin esimerkiksi Tullin verkkosivuilla. Näin voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä, vinkkaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

Lähtömaa ja matkustustapa vaikuttaa tullaukseen

Jos matkustat Suomeen EU:n tulli- ja veroalueelta, saat tuoda mukanasi omaan käyttöön ostettuja tavaroita ilman, että niistä joutuu maksamaan tullia tai veroa. On kuitenkin hyvä muistaa, että joidenkin tavaroiden, kuten lääkkeiden ja tupakkatuotteiden, tuonti on rajoitettua tai kielletty.

EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta autolla tai junalla matkustavan on hyvä muistaa, että ostoksia saa tuoda enintään 300 euron arvosta tullitta ja verotta. Jos kotimaahan saapuu lentäen tai laivalla, saa ostoksia tuoda enintään 430 euron arvosta tullitta ja verotta. Tämä oikeus on henkilökohtainen, eikä ostoksen arvoa voi jakaa matkakumppanien kanssa. Kyseisten arvorajojen ulkopuolelle on rajattu alkoholi ja savukkeet. Nämä arvorajat eivät kuitenkaan koske alkoholia tai savukkeita, sillä tupakan ja alkoholin verottomalle tuonnille on aikarajoja sekä määrällisiä rajoituksia.

Unohtuiko matkalaukkuun jotain sopimatonta?

Jos matkalaukussa on liikaa tavaroita, joiden tuontia on rajoitettu, tai vaikka tavaroita, joiden tuonti on kokonaan kielletty, satamassa tai lentokentällä voi valita punaisen kaistan ja tavarat voi luovuttaa Tullille.

– Jos olet epävarma, valitse punainen kaista. Sen jälkeen voit kysyä neuvoa tullivirkailijoilta – autamme sinua mielellämme, Painokallio muistuttaa.

Tavaroiden maahantuonnin kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos kulkee vihreää tai sinistä kaistaa pitkin ja tullitarkastuksessa löytyy tuotteita, joista pitää maksaa veroa tai joiden tuonti on rajoitettua tai kiellettyä, Tulli voi ottaa tuotteet haltuun tai takavarikoida tavarat. Tavaroista voi joutua myös maksamaan kaksinkertaisen veron, tai matkustajaa voidaan jopa epäillä tullirikoksesta.

Näiden tuotteiden tuontirajoitukset ja -ehdot kannattaa tarkistaa etukäteen:

Lääkkeet ja lääkeaineet
Eta-alueen ulkopuolelta voit tuoda mukanasi lääkevalmisteita omaan käyttöösi enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Muista pitää myös reseptit mukana.

Tupakkatuotteet
Tupakkatuotteiden matkustajatuonnin rajoitukset vaihtelevat tuotteittain ja sen mukaan, onko kyse verollisesta vai verottomasta tuonnista. Tuontiin voi liittyä myös aika- ja matkustustaparajoituksia.

Maito-, liha- ja kalatuotteet
Et voi tuoda Suomeen liha- tai maitotuotteita EU:n ulkopuolelta. Tämä koskee myös eväsleipiä.

Kasvit
Useimpia kasveja ja kasvituotteita ei saa tuoda EU:n ulkopuolelta Suomeen ilman kasvinterveystodistusta. Rajoitus koskee myös Norjaa.

Lemmikit
Jos tulet koiran, kissan tai fretin kanssa Suomeen, sinun täytyy olla perillä maahantulovaatimuksista ja huolehtia, että eläimesi täyttää ne. Huomioi, että maahantulovaatimukset riippuvat siitä, mistä maasta saavut Suomeen.

Käteinen raha
Käteisen rahan tuonti Suomeen ei ole kiellettyä tai rajoitettua, mutta jos mukana on 10 000 euroa tai enemmän euroina tai muina valuuttoina, täytyy tehdä ilmoitus Tullille.

Uhanalaiset lajit ja niistä valmistetut tuotteet, kuten kaviaari ja orkideat
CITES-tuotteiden tuonti Suomeen on kiellettyä tai vaatii luvan Suomen ympäristökeskukselta. Hyvä on myös muistaa, että tuotteita voi tuoda vain tiettyjen rajanylityspaikkojen kautta.

Lähde: Tulli

Jaa artikkeli