8.11.2017 Matkailu Viking Linen joulupöytä on katettu – kammetaanko kinkku ruokaelämysten ykköspaikalta? Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Viking Linen joulupöytä syntyi Ruotsin kokkimaajoukkueen ja laivayhtiön keittiömestarien yhteispelillä. Maaliskuusta asti kehitteillä ollut makuvalikoima ei jätä kasvissyöjääkään kylmäksi. Joulubuffet on risteilyruokailuklassikko, jonka vetovoima ei osoita hyytymisen merkkejä. Juhlapöydän kattaminen perinteisellä kaavalla ei kuitenkaan riitä, sillä risteilyvieraat ovat kansaivälisiä ja ruokailutrendit ja -tottumukset muuttuvat. Toisaalta myös joulupöydän kestohiteillä on vankka kannattajakuntansa. Yhtälö on melkoinen haaste.Edellä kuvatuilla reunaehdoilla Viking Linen keittiöväki ja pitkän yhteistyön myötä apuaan tarjoannut Ruotsin kokkimaajoukkue saivat suunniteltavakseen tulevan joulukauden makuelämykset. Tavoitteena oli, että syksyllä käynnistetty pohjoismaisten ja Itämeren alueen makujen juhla saa jatkoa.– Jouluna haluamme aivan erityisesti hemmotella asiakkaitamme, kertoo Viking Linen ravintolapäällikkö Bodil Ståhl.Lopputulos esiteltiin kutsuvieraille Helsingissä keskiviikkona 8.11.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyKlassikot tallella?Juhlakauden perinteistä antia ovat monen mielestä esimerkiksi graavilohi, silli, mäti, ja keitetty peruna. Eikä kinkkua, rosollia ja laatikoitakaan sovi unohtaa, lipeäkalasta puhumattakaan. Vai sopiiko?Viking Linen esittelemä kokonaisuus on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Lisäksi tarjolla on hieman uutta twistiä, eli tuttuja makuja on viilattu modernimpaan suuntaan.Kokonaisuus on kattava ja sen äärellä tyytyväisiä ovat niin joulubuffetpuritaanit kuin kasvissyöjät, mutta vannoutuneen vegaanin kannalta lisätoiveille jää varaa. Parhaiten juhlapöydän äärellä viihtyy ennakkoluuloton sekasyöjä. Makukattaus maksaa ennakkoon ostettuna 37 euroa, laivalta sen saa 39:llä eurolla.Kinkku on kunkku?Joulupöydästä on toistaiseksi turha puhua ilman kinkkukeskustelua. Viking Linen joulubuffetissa kinkkua ei ole unohdettu. Nyt se tarjoillaan kuumana ja kuorrutettuna.Lämpimien lihojen tarjoiluun tarkoitetulla työpisteellä, linjaston keskellä kokki Mika Hänninen veistää juuri uunista tulleesta kinkusta siivuja asiakkaan toiveiden mukaan. Valmista viipalekekoa ei ole luvassa.Kinkun kaveriksi on tarjolla kolmea erilaista sinappia.– Kannattaa maistaa kaikkia, ovat nimittäin erilaisia, Hänninen vinkkaa.Kinkun vierestä löytyy on tuttu rivistö joululaatikoita. Perinteisen jouluruoan ystävä kiittää, mutta muille voi suositella vilkuilua sivusuuntaan.Lisäykset kasviksia ja raikkauttaJoulupöydän valikoima on arvioilta noin 20 metrin mittainen. Kylmä puoli alkaa tuttuun tapaan merellisissä merkeissä. Keulilla on kokonaisena keitetyt katkaravut, joista laivalla tuskin voidaan luopua koskaan. Mutta niitä kiinnostavampaa maisteltavaa löytyy kalapuolelta.Ruotsin kokkimaajoukkueen kippari Fredrik Andersson nostaa esiin muun muassa tyrnistä ja rosmariinista makua saavan sillin sekä kevyesti savustetun version.– Kokeilkaa ihmeessä, ette tule pettymään.Molemmat ovat useimmille taatusti jotain uutta ja viimeistään pöydässä käy ilmi, että keittiöammattilaisen kehu ei ole aiheeton.Fredrik Andersson ja Tommy Eriksson Ruotsin kokkimaajoukkueesta.Naapurimaan kokkimaajoukkueen kantaviin voimiin niin ikään kuuluva Tommy Eriksson ei ehdi suosikkejaan luettelemaan, sillä erikoisruokavalioihin liittyvät kysymykset pitävät kiireisenä. Gluteenittomuuden lisäksi täysin vegaanisten vaihtoehtojen määrä herättävät keskustelua. Kaikille ei koskaan voi tarjota kaikkea, mutta jotain mieleistä tuntuu löytyvän jokaiselle.Kasvispainotus näkyy myös joulupöydässä. Keveys on tervetullutta, mutta kovin kevyesti tuskin kukaan kuvittelee edelleenkään buffassa syövänsä. Määrään voi onneksi vaikuttaa itse ja raikkaus auttaa viihtymään ruokaelämysten äärellä, vaikka jouluruokaa olisikin jo tullut maistettua sesongin aikana.Sahramikeitetty fenkoli valkoviinikastikkeessa, siirapissa paistettu lanttu viskicheddarkuorrutuksella ja paistettu selleri hasselpähkinämajoneesilla ovat tavallaan uhka. Ne saattavat hyvinkin syrjäyttää perinteiset kinkkulisukkeet, vaikka ovatkin ensisijaisesti kasvisruokailijaa ilahduttamaan suunniteltuja. Niitä ei kannata missään tapauksessa ohittaa maistamatta.Uusista lisukkeista ehdottomia hittejä ovat myös sinappipikkelöity kukkakaali ja appelsiinikeitetty kurpitsa.Vaikka buffet-valikoima uudistui, ei viinivaihtoehtoihin ole koskettu.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyRapea jäkiruoka ja karkkipurkkipatteristoJälkiruokapuolella vastassa on rivistö makeaa, josta kokkimaajoukkueen kapteeni Fredrik Andersson nostaa esiin yhden. Vappuherkkunakin tunnettu rosetti on nyt jouluisen makumatkan maali.– Rapeita, makeita ja niin hyviä. Näitä syö todennäköisesti vain yhden, mutta se kannattaa, lapsuusmakujen nostalgiaa korostava kokki kehuu.Todellisuudessa rosetti ei ole mikään maali. Viking Linen kattama ruokaretki jatkuu vielä ravintolasta poistuttaessa.Matkalle on nimittäin viritetty karkkipurkkien patteristo, josta aterian päättävän makeisen poimii vielä mielellään. Todennäköisesti useammankin.Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Lue lisää Kaikki artikkelit 30.6.2025 Matkailu Lähes 30 Rolls-Royce -autoa pian esillä Fiskarsissa – mukana useita harvinaisuuksia 29.6.2025 Matkailu Kivisen tien Karoq ja tehtävä Balkanilla: etsi Euroopan upeimmat maisemat 29.6.2025 Uutinen Kiinan autoteollisuudessa paisutellaan lukuja myymällä uusia autoja ”käytettyinä” ulkomaille 29.6.2025 Uutinen Autoklinikka etsii Suomen parasta parkkihallia – nettiäänestys käynnissä 29.6.2025 Matkailu Sähköautotehtaat nousseet turistikohteiksi Kiinassa – tuhannet jonottavat kierroksille 27.6.2025 Uutinen Kamuxin vastine Moottori-lehden 23.6.2025 julkaisemiin verkkojuttuihin 27.6.2025 Uutinen Mercedes-Benz investoi vihreään tuotantoon – uusi maalaamo puolittaa kulutuksen 26.6.2025 Matkailu 60 vuotta täyttävä Kolmården on paljon muutakin kuin eläinpuisto 25.6.2025 Uutinen Nuoret kaahasivat järjetöntä nopeutta – jäivät helposti kiinni somen vuoksi Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 29.6.2025 Ajatuksia autoista Kiitos kaikesta 12 voltin akku, mutta lähde jo eläkkeelle – Ajatuksia autoista 29.6.2025 Tekniikka Viimeiset käynnistykset: neloskone – tasavarma arkinen puurtaja yllättää välillä 27.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: sekajuna Sastamalassa 30.6.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Porsche 718 Cayman GT4 RS - niin harvinainen, ettei edes EU:ta kiinnosta puuttua 27.6.2025 Uutinen Kamuxin vastine Moottori-lehden 23.6.2025 julkaisemiin verkkojuttuihin 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 29.6.2025 Ajatuksia autoista Kiitos kaikesta 12 voltin akku, mutta lähde jo eläkkeelle – Ajatuksia autoista 23.6.2025 Uutinen Kahdesta Kamuxilla myydystä jenkkiautosta löytyi myös manipuloitu matkamittarin lukema 24.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: tunnistatko kuvan auton? (Osa 2) 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 13.6.2025 Uutinen Sähköautojen toimintamatkatestissä uusi ennätys: Tesla kukistui ylivoimaisella tuloksella 20.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Tunnistatko kuvan auton?