Matkailu Uutinen 8.11.2017

Viking Linen joulupöytä on katettu – kammetaanko kinkku ruokaelämysten ykköspaikalta?

Viking Linen joulupöytä syntyi Ruotsin kokkimaajoukkueen ja laivayhtiön keittiömestarien yhteispelillä. Maaliskuusta asti kehitteillä ollut makuvalikoima ei jätä kasvissyöjääkään kylmäksi.

Joulubuffet on risteilyruokailuklassikko, jonka vetovoima ei osoita hyytymisen merkkejä. Juhlapöydän kattaminen perinteisellä kaavalla ei kuitenkaan riitä, sillä risteilyvieraat ovat kansaivälisiä ja ruokailutrendit ja -tottumukset muuttuvat. Toisaalta myös joulupöydän kestohiteillä on vankka kannattajakuntansa. Yhtälö on melkoinen haaste.

Edellä kuvatuilla reunaehdoilla Viking Linen keittiöväki ja pitkän yhteistyön myötä apuaan tarjoannut Ruotsin kokkimaajoukkue saivat suunniteltavakseen tulevan joulukauden makuelämykset. Tavoitteena oli, että syksyllä käynnistetty pohjoismaisten ja Itämeren alueen makujen juhla saa jatkoa.

– Jouluna haluamme aivan erityisesti hemmotella asiakkaitamme, kertoo Viking Linen ravintolapäällikkö Bodil Ståhl.

Lopputulos esiteltiin kutsuvieraille Helsingissä keskiviikkona 8.11.

Klassikot tallella?

Juhlakauden perinteistä antia ovat monen mielestä esimerkiksi graavilohi, silli, mäti, ja keitetty peruna. Eikä kinkkua, rosollia ja laatikoitakaan sovi unohtaa, lipeäkalasta puhumattakaan. Vai sopiiko?

Viking Linen esittelemä kokonaisuus on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Lisäksi tarjolla on hieman uutta twistiä, eli tuttuja makuja on viilattu modernimpaan suuntaan.

Kokonaisuus on kattava ja sen äärellä tyytyväisiä ovat niin joulubuffetpuritaanit kuin kasvissyöjät, mutta vannoutuneen vegaanin kannalta lisätoiveille jää varaa. Parhaiten juhlapöydän äärellä viihtyy ennakkoluuloton sekasyöjä. Makukattaus maksaa ennakkoon ostettuna 37 euroa, laivalta sen saa 39:llä eurolla.

Kinkku on kunkku?

Joulupöydästä on toistaiseksi turha puhua ilman kinkkukeskustelua. Viking Linen joulubuffetissa kinkkua ei ole unohdettu. Nyt se tarjoillaan kuumana ja kuorrutettuna.

Lämpimien lihojen tarjoiluun tarkoitetulla työpisteellä, linjaston keskellä kokki Mika Hänninen veistää juuri uunista tulleesta kinkusta siivuja asiakkaan toiveiden mukaan. Valmista viipalekekoa ei ole luvassa.

Kinkun kaveriksi on tarjolla kolmea erilaista sinappia.

– Kannattaa maistaa kaikkia, ovat nimittäin erilaisia, Hänninen vinkkaa.

Kinkun vierestä löytyy on tuttu rivistö joululaatikoita. Perinteisen jouluruoan ystävä kiittää, mutta muille voi suositella vilkuilua sivusuuntaan.

Lisäykset kasviksia ja raikkautta

Joulupöydän valikoima on arvioilta noin 20 metrin mittainen. Kylmä puoli alkaa tuttuun tapaan merellisissä merkeissä. Keulilla on kokonaisena keitetyt katkaravut, joista laivalla tuskin voidaan luopua koskaan. Mutta niitä kiinnostavampaa maisteltavaa löytyy kalapuolelta.

Ruotsin kokkimaajoukkueen kippari Fredrik Andersson nostaa esiin muun muassa tyrnistä ja rosmariinista makua saavan sillin sekä kevyesti savustetun version.

– Kokeilkaa ihmeessä, ette tule pettymään.

Molemmat ovat useimmille taatusti jotain uutta ja viimeistään pöydässä käy ilmi, että keittiöammattilaisen kehu ei ole aiheeton.

Fredrik Andersson ja Tommy Eriksson Ruotsin kokkimaajoukkueesta.

Naapurimaan kokkimaajoukkueen kantaviin voimiin niin ikään kuuluva Tommy Eriksson ei ehdi suosikkejaan luettelemaan, sillä erikoisruokavalioihin liittyvät kysymykset pitävät kiireisenä. Gluteenittomuuden lisäksi täysin vegaanisten vaihtoehtojen määrä herättävät keskustelua. Kaikille ei koskaan voi tarjota kaikkea, mutta jotain mieleistä tuntuu löytyvän jokaiselle.

Kasvispainotus näkyy myös joulupöydässä. Keveys on tervetullutta, mutta kovin kevyesti tuskin kukaan kuvittelee edelleenkään buffassa syövänsä. Määrään voi onneksi vaikuttaa itse ja raikkaus auttaa viihtymään ruokaelämysten äärellä, vaikka jouluruokaa olisikin jo tullut maistettua sesongin aikana.

Sahramikeitetty fenkoli valkoviinikastikkeessa, siirapissa paistettu lanttu viskicheddarkuorrutuksella ja paistettu selleri hasselpähkinämajoneesilla ovat tavallaan uhka. Ne saattavat hyvinkin syrjäyttää perinteiset kinkkulisukkeet, vaikka ovatkin ensisijaisesti kasvisruokailijaa ilahduttamaan suunniteltuja. Niitä ei kannata missään tapauksessa ohittaa maistamatta.

Uusista lisukkeista ehdottomia hittejä ovat myös sinappipikkelöity kukkakaali ja appelsiinikeitetty kurpitsa.

Vaikka buffet-valikoima uudistui, ei viinivaihtoehtoihin ole koskettu.

Rapea jäkiruoka ja karkkipurkkipatteristo

Jälkiruokapuolella vastassa on rivistö makeaa, josta kokkimaajoukkueen kapteeni Fredrik Andersson nostaa esiin yhden. Vappuherkkunakin tunnettu rosetti on nyt jouluisen makumatkan maali.

– Rapeita, makeita ja niin hyviä. Näitä syö todennäköisesti vain yhden, mutta se kannattaa, lapsuusmakujen nostalgiaa korostava kokki kehuu.

Todellisuudessa rosetti ei ole mikään maali. Viking Linen kattama ruokaretki jatkuu vielä ravintolasta poistuttaessa.

Matkalle on nimittäin viritetty karkkipurkkien patteristo, josta aterian päättävän makeisen poimii vielä mielellään. Todennäköisesti useammankin.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Jaa artikkeli