1.9.2021

Nimi muutettu: Roveriksi muutettuna Honda Civic kelpasi jopa Bukéen residenssille

Rover 200

Hyacinth Bukée jos joku tietää, millainen on hyvän maun mukainen auto. Siitä syntyi maailman kuuluisin Rover 200.

Tässä nimenomaisessa juttusarjassa käsiteltiin 2.4.2020 tapausta, jossa Land Rover Discovery sai vähän niin kuin puskista nimen Honda Crossroads. Jutussa maininnan ansaitsi myös muiden muassa Rover 200, joten nyt potkaisemme syötöstä pallon maaliin.

Lähdetään liikeelle kertaamalla lyhyesti Hondan ja Roverin yhteistyökuvion taustaa. Japanilaismerkin yhteistyö brittien kanssa alkoi jo vuonna 1979: Hondan ja Roverin taustalla hääränneen British Leylandin sopimus vaihtoi japanilaista auto-osaamista brittiläisiin myyntikanaviin. Tämä näkyi Nimi muutettu -kelpoisina autoina, kun Honda Balladen ensimmäinen sukupolvi sai nimen Triumph Acclaim, seuraajan ollessa juuri nyt käsiteltävä Rover 200, sillä Triumphin tarinaa automerkkinä oltiin samaan aikaan pistämässä pakettiin.

Kolmannen sukupolven Honda Civic, eli siis toisen polven Honda Ballade, oli ensimmäinen Isossa-Britanniassa valmistettu Honda-malli. Balladessa oli sedan-mallista Civiciä tasokkaammat puskurit ja muut yksityiskohdat, muuten autot olivat pitkälti samanlaisia. Roverin pohjaksi nimenomaan Ballade oli kuitenkin parempi. Suunnittelussa oli toki jo alun perin kuunneltu brittiosapuolta.

Käsittelyssämme oleva, vuosina 1984 – 1989 tuotannossa ollut SD3-mallin Rover 200 tuli tarjolle Civicistä tutulla 1,3- ja British Leylandin omalla 1,6-litraisella bensiinimoottorilla. Näistä taivutettiin mallimerkinnät Rover 213 ja -216. Olisivatpa nämä merkinnät aina näin johdonmukaisia.

Rover 200
Rover 216 Vitesse EFi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Televisiouralle

Rover 200 ei ehkä ole autohistorian sykähdyttävimpiä luomuksia, mutta yksi asia tekee siitä perin muistettavan. Se näytteli sille parhaiten sopivaa roolia, autopääosaa, BBC:n 1990-luvun komediasarjassa Pokka Pitää. BBC on myynyt sarjan oikeuksia enemmän kuin minkään muun, mukaan lukien Top Gearin tai Doctor Whon. Ja todella monta kertaa se on täälläkin pyörinyt.

Siniharmaa Rover 216 starttaa pihasta, kun Hyacinth Bukée (engl. Bucket, lausutaan Bouquet) lähtee aviomiehensä Richardin kanssa ajelulle minne milloinkin. Ovenavauspalvelu pelaa, ja navigaattorikin löytyy etupenkistä. Auto ei ole Rolls-Royce, eikä siinä ole tilaa ponille, mutta se hoitaa hommansa ja on aina takuuvarman siistissä kunnossa. Auto esiintyy valtaosassa jaksoista, useammin kuin Onslow’n aina yhtä hauskoin erikoistehostein varustettu Ford Cortina, naapurin Elizabethin Austin Metro tai Violetin Mercedes.

Tarkkaavaisimmat sarjan katsojat ovat varmasti huomanneet, että Rovereita esiintyy itse asiassa kaksi. Ensimmäisellä kaudella roolia näyttelee vuoden 1986 216-malli rekisteritunnukseltaan D541 EXL, kun taas kausille 2 – 5 autoksi on vaihtunut tuoreempaa mallisarjaa edustava ja hieman erisävyinen D541 EFL. Syyksi vaihtoon on epäilty ensimmäisen joutumista onnettomuuteen ennen toista kautta.

Mutta mikä parasta, Hyacinthin ja Richardin auto on edelleen olemassa. D541 EFL:n kerrotaan nimittäin myydyn vuonna 2018 autokeräilijän kokoelmaan Englannin Leicestershireen huokeaan 28 400 punnan hintaan.

Teksti: Benjamin Helander Lähde: Keepingupappearances.fandom Kuvat: British Leyland

Lisää aiheesta

Luetuimmat