19.1.2025 Matkailu Aistien valtakunta: Mercato del Capo eli Palermon eläväinen katutori Teksti Vesa Eskola Kuva Vesa Eskola Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Kotikokin paras inspiraation lähde on uudenlaiset ruoka-annokset sekä tietysti autenttiset raaka-aineeet, joiden avulla voi testailla noita uusia makuelämyksiä. Kapealla kadulla – tai pikemminkin kujalla on vilskettä. Vasemmalla kauppias kaataa vettä esillä olevien kalojen ja äyriäisten päällä, oikealla toinen kauppias valmistaa arancini nimistä herkkua –sisilialaisten rakastamaa sormiruokaa, jonka sisällä on yleensä joko lihaa, mozzarellaa ja/tai kasviksia, useimmiten ainakin herneitä. Hieman etäämmällä olevan maustekauppiaan kojun aromit levittäytyvät koko kadun varrelle – ja hänen vieressään oleva kauppias puristaa asiakkaalle tuoretta appelsiinimehua. Tervetuloa aisteja herkullisesti herkistävään makujen ja tuoksujen valtakuntaan, jossa silmänruoaltakaan ei voi välttyä.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyHerkuttelijan PalermoYksi monen matkalaisen reissussa eniten arvostamia asioita ovat uudet makuelämykset. Vieraat keittiöt ja kokit sekä uudenlaiset raaka-aineet tarjoavat matkalta muistin sopukoihin talteen tuliaisia, joista on iloa vielä pitkään senkin jälkeen, kun on palattu kotiin. Ja makuelämystä voi jatkaa myös kotona – nykyään kun eksoottisia raaka-aineita on helppo löytää lähes mistä vain kaikkien kotikokkien iloksi.Toki paikalliset herkut paikallisista raaka-aineista ovat aina parhaita paikan päällä nautittuna. Maku ei matkusta aina ihan samanlaisena mukana kauas sen alkulähteeltä.Nykyisellä netin ja nettiarvostelujen aikakaudella myös hyvä ravintola on helppo löytää täysin tuntemattomassa kohteessa. Mutta… tieto tunnetusti lisää tuskaa. Joskus valintoja on vaikea tehdä, ja kaikkiin arvosteluihin ei voi luottaa. Lisäksi yksi matkalta poimittuja nautintoja jää näin kokematta; seikkailu ja sattumanvaraiset löydöt.Sisilialaiset rakastavat pieniä katukeittiöitä, joita löytyy saaren kaikista suuremmista kaupungeista. Mercato del Capon kujilla on lukuisia pieniä katukeittiöitä, joissa voi testailla omia makunystyröitään. Ja raaka-aineet löytyvät heti ympäriltä. Testaa ainakin nämäTorilla voi ja todellakin kannattaa syödä, kapealle kujalle on mahdutettu siellä täällä muutamia pöytiä. Testaa makuhermoja ainakin yllä jo mainitun arancinin lisäksi seuraavilla herkuilla.Sfincione on kuin pizza, mutta parempi. Taikina on pehmeää ja herkullista, ja täytteenä on sipulia, runsaasti caciocavallo-juustoa, leivänmuruja sekä oliiviöljyä – ja usein sardellia. Involtini siciliani eli sisilialaiset rullat koostuvat vasikanlihasta, sipulista, tomaateista, rusinoista sekä pinjansiemenistä. Sisilialaiset käyttävät paljon munakoisoa, hyvästä esimerkistä käy Caponata. Munakoiso pilkotaan, paistetaan ja maustetaan makealla balsamiviinietikalla, kapriksilla sekä joskus myös pinjansiemenillä ja/tai rusinoilla.Pastan ystäville voi suositella spaghetti ai ricci -annosta eli merisiiliä spagetin kera. Merisiilin liha antaa spagetille herkän, hieman suolaisen maun. Toinen suosittu pasta-annos on sardiinipasta eli pasta con le sarde. Myös erilaisia tuorepastoja löytyy tietysti joka makuun.Kala tarjoillaan yleensä pelkistetyn simppelisti ilman kastiketta tai turhia mausteita. Kaloja ja äyriäisiä on monenlaisia ja tavara on tuoretta. Kannattaa maistaa myös Polpo bollitoa eli keitettyä mustekalaa.Pani ca meusa on rohkeammille kokeilijoille. Annoksen nimi tarkoittaa kirjaimellisesti leipää, jossa on perna… Kyseinen herkku on seesamilla maustettu leipä, joka on täytetty paloitellulla vasikan pernalla ja keuhkolla. Se on Palermon erityinen erikoisuus, jota ei voi ohittaa. Muista Palermon perinneruoista voi mainita vielä Pane e pannellen eli kikhernepannukakun leivän väliin pakattuna.Ja jälkiruoaksi sitten tietysti mitäpä muuta kuin cannoli… makeutetulla ricotta-juustolla täytetty taikaputkilo, jonka koristeena voi olla pistaasipähkinöitä, suklaata tai vaikkapa tölkkikirsikka.Avoinna joka päiväCapon eli pomon tori on avoinna joka päivä, vilkkaimmillaan se on aamusta varhaiseen aamupäivään. Nautiskelija pitää huolen siitä, että hänen käytössään on apartment-hotelli tai yksityiseltä vuokrattu loma-asunto, jossa on riittävän hyvä keittiö. Sitten vain jalkaudutaan torille löytöretkeilemään. Ja toki kujilta löytyy kaikkea muutakin tavaraa kuin pelkkää ruokaa tai ruoka-aineita, vaikka toki laukkuun kannattaa napata mukaan ainakin pari pakettia paikallista pastaa. Mutta miten olisi huivi eurolla? Tai Capon essu eli Kummisetä-aiheinen esiliina? Tai entä jos mukaan ottaisi muutaman koristekaakelin elävöittämään keittiötä tai kylpyhuonetta? Ja ruokahalua voi tietysti kasvattaa myös aperitiivilla, Aperol Spritz lähtee mukaan katubaarista parilla eurolla; kuten myös Limoncello ruokailun jälkeen digestiiviksi.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 5.5.2025 Laivat Matkaelämys: Finnstarilla 30 tuntia Itämerellä – loppumatka junilla 4.5.2025 Matkailu Jugoslavian museo Belgradissa on pitkälti myös Titon museo 1.5.2025 Matkailu 4 400 kilometriä Itä-Euroopassa Dacia Dusterilla: onko missään enää halpaa? 27.4.2025 Matkailu Red Bull -museo: seitsemännessä taiv… eikun hangaarissa 26.4.2025 Matkailu Hurjan hauska matka Tukholmaan 20.4.2025 Matkailu Freud-museo Wienissä: itseanalyysin paikka psykoterapian syntykodissa 14.4.2025 Matkailu Havaiji – ainutlaatuinen, myyttinen matkakohde toisella puolella maapalloa 13.4.2025 Matkailu In Flanders Fields: seisahduttava 1. maailmansodan museo Belgiassa 6.4.2025 Matkailu Hyvä syy käydä luostarissa: munkit tykkäsivät panna ja polttaa Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 8.5.2025 Autonäyttely Classic Motorshow 2025: harvinainen Saab-Lancia 600 – Pohjolan Delta oli aikansa Vuoden Auto 8.5.2025 Koeajo Koeajo: Cadillac Lyriq – 2020-luvun amerikkalainen unelma 7.5.2025 Ajoneuvot Koeistuttu: Smart #5 Brabus - Smart for Five, kirkkaasti 6.5.2025 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: taloudellisuuskisa osoitti, että käytetty Toyota Prius on edelleen voimissaan 8.5.2025 Yleinen Ilmavoimien Baana 25 -harjoitus sulkee nelostien viikoksi Tikkakosken varalaskupaikan kohdalta 5.5.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Volvo XC90 sillä Yamahan tekemällä 4,4-litraisella V8:lla 2.5.2025 Renkaat Auton vanteissa käytettävä alumiini on maailman toiseksi eniten louhittu metalli – korjaamalla auton vanteen voi tehdä ympäristöteon 3.5.2025 Ajoneuvot Uudistunut Volvo S90 jäänee kokonaan idän ihmeeksi 6.5.2025 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: taloudellisuuskisa osoitti, että käytetty Toyota Prius on edelleen voimissaan 1.5.2025 Käyttötesti Käyttötesti: kun ajetaan 100 km/h, Volkswagen Tiguan -lataushybridi menee edelleen sähköllä pitkälle 15.4.2025 Kuluttajat Auton rengas irtosi – renkaanvaihtotyön tehnyt korjaamo kiisti syyllisyyden, koska autolla ajettu matka oli ”kolme kertaa Helsingistä Ivaloon” 13.4.2025 Lentokoneet Kiinalaisyhtiö Juneyao Air, jolla on kaksi reittiä Helsinki-Vantaalle, kieltäytyy vastaanottamasta Boeingilta uutta laajarunkokonetta tullien takia 22.4.2025 Kuluttajat Uudehko Škoda Enyaq on vaatinut yli 30 huoltokäyntiä kahdessa vuodessa– autoliikkeet eivät suostu ostamaan autoa vikojen vuoksi 16.4.2025 Esittely Viimeiset käynnistykset: rivikutosen selittämätön jalous 25.4.2025 Peräkärryt Moottori 100 vuotta: peräkärryn akseli taittui väistökokeessa