19.1.2025 Matkailu Aistien valtakunta: Mercato del Capo eli Palermon eläväinen katutori Teksti Vesa Eskola Kuva Vesa Eskola Jaa artikkeli: Kopioi linkki Kopioi linkki leikepöydälle Facebook Jaa facebookissa WhatsApp Jaa WhatsAppissa Kotikokin paras inspiraation lähde on uudenlaiset ruoka-annokset sekä tietysti autenttiset raaka-aineeet, joiden avulla voi testailla noita uusia makuelämyksiä. Kapealla kadulla – tai pikemminkin kujalla on vilskettä. Vasemmalla kauppias kaataa vettä esillä olevien kalojen ja äyriäisten päällä, oikealla toinen kauppias valmistaa arancini nimistä herkkua –sisilialaisten rakastamaa sormiruokaa, jonka sisällä on yleensä joko lihaa, mozzarellaa ja/tai kasviksia, useimmiten ainakin herneitä. Hieman etäämmällä olevan maustekauppiaan kojun aromit levittäytyvät koko kadun varrelle – ja hänen vieressään oleva kauppias puristaa asiakkaalle tuoretta appelsiinimehua. Tervetuloa aisteja herkullisesti herkistävään makujen ja tuoksujen valtakuntaan, jossa silmänruoaltakaan ei voi välttyä. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Herkuttelijan Palermo Yksi monen matkalaisen reissussa eniten arvostamia asioita ovat uudet makuelämykset. Vieraat keittiöt ja kokit sekä uudenlaiset raaka-aineet tarjoavat matkalta muistin sopukoihin talteen tuliaisia, joista on iloa vielä pitkään senkin jälkeen, kun on palattu kotiin. Ja makuelämystä voi jatkaa myös kotona – nykyään kun eksoottisia raaka-aineita on helppo löytää lähes mistä vain kaikkien kotikokkien iloksi. Toki paikalliset herkut paikallisista raaka-aineista ovat aina parhaita paikan päällä nautittuna. Maku ei matkusta aina ihan samanlaisena mukana kauas sen alkulähteeltä. Nykyisellä netin ja nettiarvostelujen aikakaudella myös hyvä ravintola on helppo löytää täysin tuntemattomassa kohteessa. Mutta… tieto tunnetusti lisää tuskaa. Joskus valintoja on vaikea tehdä, ja kaikkiin arvosteluihin ei voi luottaa. Lisäksi yksi matkalta poimittuja nautintoja jää näin kokematta; seikkailu ja sattumanvaraiset löydöt. Sisilialaiset rakastavat pieniä katukeittiöitä, joita löytyy saaren kaikista suuremmista kaupungeista. Mercato del Capon kujilla on lukuisia pieniä katukeittiöitä, joissa voi testailla omia makunystyröitään. Ja raaka-aineet löytyvät heti ympäriltä. Testaa ainakin nämä Torilla voi ja todellakin kannattaa syödä, kapealle kujalle on mahdutettu siellä täällä muutamia pöytiä. Testaa makuhermoja ainakin yllä jo mainitun arancinin lisäksi seuraavilla herkuilla. Sfincione on kuin pizza, mutta parempi. Taikina on pehmeää ja herkullista, ja täytteenä on sipulia, runsaasti caciocavallo-juustoa, leivänmuruja sekä oliiviöljyä – ja usein sardellia. Involtini siciliani eli sisilialaiset rullat koostuvat vasikanlihasta, sipulista, tomaateista, rusinoista sekä pinjansiemenistä. Sisilialaiset käyttävät paljon munakoisoa, hyvästä esimerkistä käy Caponata. Munakoiso pilkotaan, paistetaan ja maustetaan makealla balsamiviinietikalla, kapriksilla sekä joskus myös pinjansiemenillä ja/tai rusinoilla. Pastan ystäville voi suositella spaghetti ai ricci -annosta eli merisiiliä spagetin kera. Merisiilin liha antaa spagetille herkän, hieman suolaisen maun. Toinen suosittu pasta-annos on sardiinipasta eli pasta con le sarde. Myös erilaisia tuorepastoja löytyy tietysti joka makuun. Kala tarjoillaan yleensä pelkistetyn simppelisti ilman kastiketta tai turhia mausteita. Kaloja ja äyriäisiä on monenlaisia ja tavara on tuoretta. Kannattaa maistaa myös Polpo bollitoa eli keitettyä mustekalaa. Pani ca meusa on rohkeammille kokeilijoille. Annoksen nimi tarkoittaa kirjaimellisesti leipää, jossa on perna… Kyseinen herkku on seesamilla maustettu leipä, joka on täytetty paloitellulla vasikan pernalla ja keuhkolla. Se on Palermon erityinen erikoisuus, jota ei voi ohittaa. Muista Palermon perinneruoista voi mainita vielä Pane e pannellen eli kikhernepannukakun leivän väliin pakattuna. Ja jälkiruoaksi sitten tietysti mitäpä muuta kuin cannoli… makeutetulla ricotta-juustolla täytetty taikaputkilo, jonka koristeena voi olla pistaasipähkinöitä, suklaata tai vaikkapa tölkkikirsikka. Avoinna joka päivä Capon eli pomon tori on avoinna joka päivä, vilkkaimmillaan se on aamusta varhaiseen aamupäivään. Nautiskelija pitää huolen siitä, että hänen käytössään on apartment-hotelli tai yksityiseltä vuokrattu loma-asunto, jossa on riittävän hyvä keittiö. Sitten vain jalkaudutaan torille löytöretkeilemään. Ja toki kujilta löytyy kaikkea muutakin tavaraa kuin pelkkää ruokaa tai ruoka-aineita, vaikka toki laukkuun kannattaa napata mukaan ainakin pari pakettia paikallista pastaa. Mutta miten olisi huivi eurolla? Tai Capon essu eli Kummisetä-aiheinen esiliina? Tai entä jos mukaan ottaisi muutaman koristekaakelin elävöittämään keittiötä tai kylpyhuonetta? Ja ruokahalua voi tietysti kasvattaa myös aperitiivilla, Aperol Spritz lähtee mukaan katubaarista parilla eurolla; kuten myös Limoncello ruokailun jälkeen digestiiviksi. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 14.11.2025 Matkailu Rohkeus koetuksella Tšekeissä – kiipeilyä, patikointia, pyöräilyä, melontaa ja huikaisevia maisemia 9.11.2025 Matkailu 11.11. 1918 aseet hiljenivät jättäen jälkeensä yli miljoona tuntemattoman sotilaan leposijaa 9.11.2025 Matkailu Yhä useampi suomalainen suuntaa talvilomalle Ruotsiin 2.11.2025 Matkailu Kun masuunit hiljenivät – Zollverein on Saksan ja ehkä koko Euroopan vaikuttavin teollisuusmuseo 31.10.2025 Matkailu Turun valtteina ruoka, taide, kauppahalli ja Kakolanmäki – miksipä ei! 26.10.2025 Matkailu Vuonna 1922 valmistuneen laittoman vampyyrielokuvan kulissina toiminut slovakialainen linna hämmentää monipuolisuudellaan 23.10.2025 Matkailu Onko tässä Turun halvin hotelliyö? 21.10.2025 Uutinen Junassa saa palvelua – uudet Pendolino Plus -kaukojunat aloittavat liikennöinnin 19.10.2025 Matkailu Maailman hienoin palatsi ja museo on sellainen, mikä samaan aikaan sekä ihastuttaa että vihastuttaa Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Kopioi linkki Kopioi linkki leikepöydälle Facebook Jaa facebookissa WhatsApp Jaa WhatsAppissa Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 15.11.2025 Huutokauppahelmet Huutokauppahelmet: 27-litrainen V12-Beast 14.11.2025 Moottori 100 vuotta Moottori 100 vuotta: keväällä 1949 oman auton sai valita näiden 24 sallitun mallin joukosta - jos vain sattui saamaan autolle ostoluvan 11.11.2025 Autoilu Tyyppiviat: viallinen jakoketju voi tuhota koko moottorin – etenkin näiden autojen kohdalla kannattaa olla tarkkana 13.11.2025 Ajoneuvot Mercedes-Benz näyttää meille ensikuvat uudesta, joulukuussa paljastettavasta GLB-katumaasturistaan 14.11.2025 Yleinen Koeajo: BYD Dolphin Surf – Suomen halvin sähköauto, mutta millä hinnalla? 11.11.2025 Autoilu Tyyppiviat: viallinen jakoketju voi tuhota koko moottorin – etenkin näiden autojen kohdalla kannattaa olla tarkkana 10.11.2025 Lentokoneet Saksalainen lomalentoyhtiö Condor eläköitti Euroopan viimeisen "lentävän lyijykynän", harvinaiseksi jääneen Boeing 757-300:n 10.11.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Peugeot 505 Break 4x4 Dangel ei ole elämäntapafarmari, vaan enemmänkin oikea maastoauto 9.11.2025 Koeajo Koeajo: Mazda 6e – taistelua sähköä vastaan ei olisi kannattanut pitkittää näin kauan 13.11.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Vantaalta löytyi tiettävästi Suomen ensimmäinen "Rättisitikka" 11.11.2025 Autoilu Tyyppiviat: viallinen jakoketju voi tuhota koko moottorin – etenkin näiden autojen kohdalla kannattaa olla tarkkana 20.10.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Nissan Juke - "juuri katsastettu, mutta puomi tuli lasista läpi" 26.10.2025 Ajatuksia autoista Väläytin vahingossa pitkät rekkakuskin naamalle neljä kertaa, mutta väitän silti ajovalojen olevan paras asia uusissa autoissa – Ajatuksia autoista 28.10.2025 Päivän kuva Päivän kuva: tässä oli Teboil vielä viikko sitten 20.10.2025 Kuluttajat Mitätön vika johti tuhansien eurojen moottorikorjaukseen – kuluttaja ja korjaamo väänsivät Škodaan tulleista korjauskustannuksista