19.1.2025 Matkailu Aistien valtakunta: Mercato del Capo eli Palermon eläväinen katutori Teksti Vesa Eskola Kuva Vesa Eskola Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Kotikokin paras inspiraation lähde on uudenlaiset ruoka-annokset sekä tietysti autenttiset raaka-aineeet, joiden avulla voi testailla noita uusia makuelämyksiä. Kapealla kadulla – tai pikemminkin kujalla on vilskettä. Vasemmalla kauppias kaataa vettä esillä olevien kalojen ja äyriäisten päällä, oikealla toinen kauppias valmistaa arancini nimistä herkkua –sisilialaisten rakastamaa sormiruokaa, jonka sisällä on yleensä joko lihaa, mozzarellaa ja/tai kasviksia, useimmiten ainakin herneitä. Hieman etäämmällä olevan maustekauppiaan kojun aromit levittäytyvät koko kadun varrelle – ja hänen vieressään oleva kauppias puristaa asiakkaalle tuoretta appelsiinimehua. Tervetuloa aisteja herkullisesti herkistävään makujen ja tuoksujen valtakuntaan, jossa silmänruoaltakaan ei voi välttyä.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyHerkuttelijan PalermoYksi monen matkalaisen reissussa eniten arvostamia asioita ovat uudet makuelämykset. Vieraat keittiöt ja kokit sekä uudenlaiset raaka-aineet tarjoavat matkalta muistin sopukoihin talteen tuliaisia, joista on iloa vielä pitkään senkin jälkeen, kun on palattu kotiin. Ja makuelämystä voi jatkaa myös kotona – nykyään kun eksoottisia raaka-aineita on helppo löytää lähes mistä vain kaikkien kotikokkien iloksi.Toki paikalliset herkut paikallisista raaka-aineista ovat aina parhaita paikan päällä nautittuna. Maku ei matkusta aina ihan samanlaisena mukana kauas sen alkulähteeltä.Nykyisellä netin ja nettiarvostelujen aikakaudella myös hyvä ravintola on helppo löytää täysin tuntemattomassa kohteessa. Mutta… tieto tunnetusti lisää tuskaa. Joskus valintoja on vaikea tehdä, ja kaikkiin arvosteluihin ei voi luottaa. Lisäksi yksi matkalta poimittuja nautintoja jää näin kokematta; seikkailu ja sattumanvaraiset löydöt.Sisilialaiset rakastavat pieniä katukeittiöitä, joita löytyy saaren kaikista suuremmista kaupungeista. Mercato del Capon kujilla on lukuisia pieniä katukeittiöitä, joissa voi testailla omia makunystyröitään. Ja raaka-aineet löytyvät heti ympäriltä. Testaa ainakin nämäTorilla voi ja todellakin kannattaa syödä, kapealle kujalle on mahdutettu siellä täällä muutamia pöytiä. Testaa makuhermoja ainakin yllä jo mainitun arancinin lisäksi seuraavilla herkuilla.Sfincione on kuin pizza, mutta parempi. Taikina on pehmeää ja herkullista, ja täytteenä on sipulia, runsaasti caciocavallo-juustoa, leivänmuruja sekä oliiviöljyä – ja usein sardellia. Involtini siciliani eli sisilialaiset rullat koostuvat vasikanlihasta, sipulista, tomaateista, rusinoista sekä pinjansiemenistä. Sisilialaiset käyttävät paljon munakoisoa, hyvästä esimerkistä käy Caponata. Munakoiso pilkotaan, paistetaan ja maustetaan makealla balsamiviinietikalla, kapriksilla sekä joskus myös pinjansiemenillä ja/tai rusinoilla.Pastan ystäville voi suositella spaghetti ai ricci -annosta eli merisiiliä spagetin kera. Merisiilin liha antaa spagetille herkän, hieman suolaisen maun. Toinen suosittu pasta-annos on sardiinipasta eli pasta con le sarde. Myös erilaisia tuorepastoja löytyy tietysti joka makuun.Kala tarjoillaan yleensä pelkistetyn simppelisti ilman kastiketta tai turhia mausteita. Kaloja ja äyriäisiä on monenlaisia ja tavara on tuoretta. Kannattaa maistaa myös Polpo bollitoa eli keitettyä mustekalaa.Pani ca meusa on rohkeammille kokeilijoille. Annoksen nimi tarkoittaa kirjaimellisesti leipää, jossa on perna… Kyseinen herkku on seesamilla maustettu leipä, joka on täytetty paloitellulla vasikan pernalla ja keuhkolla. Se on Palermon erityinen erikoisuus, jota ei voi ohittaa. Muista Palermon perinneruoista voi mainita vielä Pane e pannellen eli kikhernepannukakun leivän väliin pakattuna.Ja jälkiruoaksi sitten tietysti mitäpä muuta kuin cannoli… makeutetulla ricotta-juustolla täytetty taikaputkilo, jonka koristeena voi olla pistaasipähkinöitä, suklaata tai vaikkapa tölkkikirsikka.Avoinna joka päiväCapon eli pomon tori on avoinna joka päivä, vilkkaimmillaan se on aamusta varhaiseen aamupäivään. Nautiskelija pitää huolen siitä, että hänen käytössään on apartment-hotelli tai yksityiseltä vuokrattu loma-asunto, jossa on riittävän hyvä keittiö. Sitten vain jalkaudutaan torille löytöretkeilemään. Ja toki kujilta löytyy kaikkea muutakin tavaraa kuin pelkkää ruokaa tai ruoka-aineita, vaikka toki laukkuun kannattaa napata mukaan ainakin pari pakettia paikallista pastaa. Mutta miten olisi huivi eurolla? Tai Capon essu eli Kummisetä-aiheinen esiliina? Tai entä jos mukaan ottaisi muutaman koristekaakelin elävöittämään keittiötä tai kylpyhuonetta? Ja ruokahalua voi tietysti kasvattaa myös aperitiivilla, Aperol Spritz lähtee mukaan katubaarista parilla eurolla; kuten myös Limoncello ruokailun jälkeen digestiiviksi.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 16.2.2025 Matkailu Amsterdamin ”maailman vanhimman ammatin” museossa historia jää valitettavasti ohkaiseksi 16.2.2025 Matkailu Risteilemässä läntisellä Välimerellä – tältä näytti viikko Costa Pacifica -aluksella 12.2.2025 Matkailu Alvar Aallon arkkitehtuurista matkailutäky – peräti Unescon maailmanperintökohde? 9.2.2025 Matkailu Joskus ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan – Saksan Itämeren rannikolta löytyy hienoja rantakohteita 9.2.2025 Matkailu Tarton Alatskivi ja linnan skottilumo 6.2.2025 Matkailu Karakatitsa – ruma jäiden etenijäihme Virosta 2.2.2025 Matkailu Sodan muistoja Belgradia vartioivan linnoituksen vallihaudoissa 2.2.2025 Matkailu Tarton Peipsijärvelle pilkille – miksipäs ei! 27.1.2025 Matkailu Pahuuden monumentti – Auschwitz-Birkenau keskellä Eurooppaa muistuttaa ihmisen tekemistä kauheuksista Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 18.2.2025 Autoilu Ida-Liina ja Elias halusivat eroon Teslasta: ”Elon Muskin sekoilu alkoi riittää” 19.2.2025 Kuluttajat Fordin Ecoboost-moottorien jakopääongelmat puhuttavat – Ford on Briteissä myöntänyt massiivisen virheen, Suomessa ei 18.2.2025 Uutinen Ladat kokoontuvat taas Kangasalla – tällä kertaa muistellaan myös Heikki Silvennoista 18.2.2025 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: me kysyimme, te vastasitte – lukijoiden kokemukset Mercedes-Benz W124 -korimallista 19.2.2025 Koeajo Koeajo: Fiat Grande Panda – neljä metriä makeaa elämää 12.2.2025 Se kerta kun Se kerta kun: Mercedes-Benz tunki 5,5-litraisen V8:n seesteisen B-sarjalaisen keulan alle ja käänsi vedon takapyörille 18.2.2025 Autoilu Ida-Liina ja Elias halusivat eroon Teslasta: ”Elon Muskin sekoilu alkoi riittää” 19.2.2025 Kuluttajat Fordin Ecoboost-moottorien jakopääongelmat puhuttavat – Ford on Briteissä myöntänyt massiivisen virheen, Suomessa ei 14.2.2025 Kuluttajat Land Rover sylki öljyt pihalle pian kaupanteon jälkeen – myyjäliikkeen oli korvattava, vaikka auto oli vanha ja lähes 250 000 kilometriä ajettu 13.2.2025 Käyttötesti Käyttötesti: Volkswagen Tiguan – onko lataushybridin pikalataamisessa mitään järkeä? 4.2.2025 Kuluttajat Tapion vain reilu 400 kilometriä ajettu uusi Volkswagen-sähköauto hyytyi kesken ajon tielle: ”Rekkaa ohittaessa olisi tullut kylmä hiki” 28.1.2025 Kuluttajat Nikon auto kivitettiin lommoille – vakuutusyhtiön mielestä kysymyksessä olikin törmäysvahinko 18.1.2025 Lentokoneet Finnairin kuukausi sitten vastaanottama tuorein Airbus A350 on tuotekehityksen myötä jopa viisi tonnia alkuperäisiä yksilöitä kevyempi 12.2.2025 Se kerta kun Se kerta kun: Mercedes-Benz tunki 5,5-litraisen V8:n seesteisen B-sarjalaisen keulan alle ja käänsi vedon takapyörille 18.2.2025 Autoilu Ida-Liina ja Elias halusivat eroon Teslasta: ”Elon Muskin sekoilu alkoi riittää”