14.2.2016

Ammattilaisen terveysvinkit lomailijalle

Jordania

Rokotteet ja lääkkeet kannattaa hoitaa ojennukseen hyvissä ajoin ennen matkaa.

Talviloma on periaatteessa tarkoitettu lumesta ja suksilajeista nautiskeluun, mutta moni valitsee myös pakomatkan etelän lämpöön. Vaikka loma tapahtuisi muulloinkin, tuskin kenenkään lomasuunnitelmaan kuuluu sairastuminen, saati lääkärikäynti vieraassa maassa. Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikan ylilääkäri Anu Kantele antaakin mieluusti terveysvinkkejä lomamatkaa suunnitteleville.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rokotteet ja lääkkeet kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin

Aluksi on hyvä hoitaa perusasiat, eli tarkistaa rokotukset. Perusrokotuksiin kuuluvat jäykkäkouritus-kurkkumätärokote ja MPR-yhdistelmärokote. Mikäli matkakohde kuuluu polion riskialueelle, kuuluu perusteisiin myös poliorokote.

– Matkailijan kannattaa tarkistaa rokotussuojansa mieluiten jo kuukautta paria ennen matkaa, jotta rokotteet saadaan ajan tasalle ennen lähtöä. Rokottaa voidaan toki myöhemminkin, mutta rokotteen parhaan tehon saamiseksi kannattaa rokottaa hyvissä ajoin, kertoo Anu Kantele, ja muistuttaa, että matkailijoiden kanssa työskentelevä asiantuntija osaa tarkistaa rokotteiden voimassaolon lisäksi myös kohteessa mahdollisesti tarvittavat muut rokotteet. Samalla tulee hoidettua myös mahdollisesti tarvittavat lääkkeet.

Trooppisille alueille suositellaan yleisimmin A-hepatiittirokotetta, joka voidaan tarvittaessa yhdistää myös B-hepatiitin kanssa. Muihin rokotteisiin kuuluvat lavantauti, Japanin aivokuume sekä keltakuume. Erityisesti Kantele suosittelee kausi-influenssarokotetta, sillä se on yleisin tauti, jota vastaan voidaan rokottaa. Esimerkiksi Aasiassa influenssaa esiintyy ympäri vuoden, joten käsitys influenssakaudesta voi hämätä.

– Sitä [influenssarokotetta] ei yleensä mielletä matkailijan rokotteisiin, koska se kuuluu myös kotimaassa suositeltaviin rokotuksiin. Influenssa itää vain 2–3 päivää, joten matkailija ehtii sairastua jo matkan aikana, muistuttaa Kantele.

Hyttysten välityksellä leviävä malaria esiintyy enimmäkseen Afrikassa, mutta myös Etelä- ja Kakkois-Aasiassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Riski voi vaihdella jopa maan sisällä riippuen alueesta tai vuodenajasta. Ehkäisy alkaakin hyttysillä suojautumiselta, mutta lääkesuositukset on hyvä käydä läpi yhdessä asiantuntijan kanssa.

Muista lisäksi hyvä käsihygienia ja jätä majoneesi lautaselle

Matkalla iskevä ripuli on kiusallinen, mutta ei vaarallinen vaiva. Tavallisimmin se paranee levolla ja nestehoidolla. Matkaripuliin sairastuminen ei katso aikaa eikä paikkaa, ja useimmiten ripulia aiheuttava bakteeri saadaan ruuan tai veden mukana. Tautia voi yrittää välttää huolehtimalla käsihygieniasta. Myös ruoka- ja juomavalintoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Pullotetut, hiilihapolliset juomat ja hyvin kypsytetty, höyryävän kuuma ruoka ovat matkailijan kannalta parhaita vaihtoehtoja.

– Yleensä kannattaa välttää kylmiä leikkeleitä, majoneesipohjaisia salaatteja, kastikkeita, kylmänä tai raakana tarjottua lihaa, kananmunaa, kalaa ja mereneläimiä, kylmiä jälkiruokia ja pakkaamattomia maitotuotteita sekä juomia, joihin on lisätty jääkuutioita, neuvoo Kantele.

– Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä köyhempi maa sitä huonompi hygienia ja suurempi riski saada ripuli. Matkailijoiden suosimista maista useimmin ripulin saa Intiassa, Kantele jatkaa.

Tautia vastaan ei ole suoranaista rokotetta, mutta suun kautta annettava kolerarokote tarjoaa ristisuojaa ETEC-bakteeria vastaan, joka on yksi merkittävimmistä matkaripulin aiheuttajista.

Matkailijan terveyden muistilista

  • Tutustu etukäteen paikallisiin tapoihin ja kulttuuriin. Matkakohteen turvallisuustilanteen voi tarkistaa ulkoministeriön sivuilta www.formin.fi. Ulkoministeriön sivuilla voit tehdä myös matkustusilmoituksen.
  • Hanki matkavakuutus ja selvitä, mitä se kattaa. Matkavakuutus kattaa yleensä matkalla saadun infektion (esimerkiksi matkaripuli) hoidon kotimaassa matkan jälkeen.
  • Tallenna matkapuhelimeesi kielitaitoisen yhteyshenkilösi puhelinnumero nimellä ICE (=in case of emergency).
  • Ota rokotuskorttisi mukaan matkalle. Rajaviranomaiset voivat kysyä rokotuskorttia siirryttäessä maasta toiseen. Jätä kopio passista ja rokotuskortista kotiin.
  • Pakkaa matka-apteekkiin mukaan kuumemittari ja taskulamppu, puhdistus- ja sidetarpeita pienten haavojen ja hiertymien hoitoon sekä voidetta hyönteisten pistoihin ja auringonpolttamiin.
  • Trooppisissa maissa parasetamoli on turvallisin kuumetta alentava lääke. Varaa myös omia vakituisesti käytössäsi olevia lääkkeitä mukaan riittävästi. Kuljeta lääkkeet käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissaan.
  • Auringolta kannattaa suojautua suojavoiteella, vaatetuksella ja päähineellä.
  • Lämpimissä olosuhteissa tulehdusvaara on suuri, joten puhdista ja suojaa huolellisesti pienetkin ihorikot.
  • Kaikissa kansainvälisissä suurkaupungeissa on hyvät lääkäripalvelut. Matka-apteekin mukanaolo ei tarkoita sairauksien hoitoa omin päin.

Lähde: Lääkärikeskus Aava, kuva: Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat