20.5.2020

Pysäköinnin alkamisajan ilmoittaminen helpottuu pian – jopa lappu riittää

parkkikiekko

Kesäkuun tullen pysäköintiajan alkamisen ilmoittaminen yksinkertaistuu ja uusi tieliikennelaki suvaitsee ilmoittamistavaksi myös selkeälukuisen paperilapun.

Pysäköinnin alkamisajan ilmoittaminen yksinkertaistuu kesäkuun ja uuden tieliikennelain käyttöönoton myötä. Uuden tieliikennelain mukaan pysäköinnin alkamisaika on aikarajoitetuilla pysäköintipaikoilla ilmoitettava ”selkeästi havaittavalla tavalla”. Tämä lakitekstin sanamuoto tuo helpotusta autoilijan arkeen.

Jos pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu pysäköintipaikka- tai pysäköintikieltomerkkien alla olevalla lisäkilvellä, on pysäköinnin alkamisaika ilmoitettava selkeästi havaittavalla tavalla.

Pysäköinnin alkamisajaksi eli saapumisajaksi merkitään aika, jolloin ajoneuvo pysäköidään. Vaihtoehtoisesti voidaan merkitä myös pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolitunti, riippuen siitä, kumpi niistä on aikaisempi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tasa- tai puolitunnista alkaen

– Pysäköintiaika lasketaan aina alkavaksi seuraavasta tasa- tai puolitunnista, vaikka kiekkoon merkittäisiin tarkasti se aika, jolloin ajoneuvo on pysäköity, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Autoliitto on tehnyt pysäköinnin alkamisajan ilmoittamisesta ohjevideon, joka on katsottavissa Autoliiton YouTube-kanavalla.

Paperilappukin riittää

Pysäköijän tulee ilmoittaa kesäkuun alusta alkaen saapumisaika ”selkeästi havaittavalla tavalla”. Käytännössä siis aiemmin kelpuutettujen tapojen lisäksi pysäköinnin alkamisaika on mahdollista kirjoittaa esimerkiksi paperilapulle, toteaa Autoliitto tiedotteessaan.

– Lappu on syytä sijoittaa niin, ettei auton lämmityslaitteen puhallin puhalla sitä alas kojelaudalta käynnistyessään, tuuletustoimintoa tai polttoainetoimista lisälämmitintä käytettäessä, Vesalainen vinkkaa.

Valitaanpa pysäköinnin alkamisajan ilmoittamistavaksi mikä hyvänsä, on ilmoitettu aika oltava auton tuulilasin läpi luettavissa – siis selvästi näkyvillä. Esimerkiksi auton etuistuimelle lappua ei voi jättää.

Vain yhdellä tavalla

– On tärkeää, että pysäköinnin alkamisaika ilmoitetaan vain yhdellä tavalla kerrallaan eli useampi samanaikaisesti ikkunalle jätetty lappu tai kiekko johtaa pysäköintivirhe- tai valvontamaksuun, Vesalainen muistuttaa.

Pysäköinnin alkamisaika merkitään edellä kuvatulla tavalla myös silloin, kun velvollisuus ilmoittaa pysäköintiajan alkamisesta on voimassa vain osan pysäköintiajasta. Jos pysäköinti tapahtuu kokonaan aikana, jolloin pysäköinnin alkamisajan ilmoitusvelvollisuutta ei ole, ei pysäköinnin alkamisaikaa tarvitse ilmoittaa ollenkaan.

Teksti: Moottori Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Autoliitto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat