12.12.2019

Autoliiton joulunodotus käynnistyy: Operaatio Lumihiutale auttaa pulassa olevia loppuvuoden

Operaatio Lumihiutale

Autoliiton perinteikäs Operaatio Lumihiutale käynnistyy yhteislähdöin kahdella eri paikkakunnalla 14.12. Iso osa joulun vahingoista olisi vältettävissä paremmalla ennakoinnilla ja huolellisuudella.

Jouluhurmos näkyy myös autoilijan arjessa. Etenkin suurkaupunkien kaoottiset ruuhkat markettien ja ostoskeskusten pysäköintialueilla, sekä loppuvuodesta myös hautausmailla aiheuttavat usein harmia kolhujen muodossa.

– Vaikka parkkipaikkakolhu harvoin aiheuttaa henkilövahinkoja, vaatii sen selvittely sekä vakuutus- ja korjausprosessin käynnistely oman aikansa ja vaivansa. Kukaan tuskin kaipaa yhtään ylimääräistä ohjelmaa muutenkin hektiseen joulunaikaan, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Autoliitto varoittaa keskikesän akkuongelmista
Autoliiton tiepalvelu auttaa hädässä myös joulun ajan.

Parhaiten kolhujen välttäminen onnistuu pitämällä pysäköintialueilla vauhti kävelynopeuden tuntumassa, keskittymällä ajamiseen ja huolellisella havainnoinnilla. Myös peruuttamista on hyvä välttää mahdollisuuksien mukaisesti.

Vesalainen neuvoo myös, että läpiajettavan ruudun puuttuessa on turvallisempaa peruuttaa ruutuun kuin sieltä pois.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yhteislähtö huipentuu vilkkuajoon

Operaatio Lumihiutale käynnistää valtakunnallisen yhteistyön lauantaina 14.12.2019 ja tehostettu päivystys jatkuu keskiviikkoon 1.1.2020 saakka. Yhteislähdöt opearaatioon järjestetään Tampereella Hämeenpuistossa klo 10–12 ja Kajaanissa poliisitalon pysäköintialueella klo 10–11.30.

Yhteislähötilaisuuksissa on mahdollista tutustua tiepalvelumiehiin, sekä heidän kalustoon ja välineistöön. Yhteislähtö huipentuu perinteiseen tapaan tiepalveluautojen kulkueeseen, eli ’’vilkkuajoon’’.

Älä jää nalkkiin auton ulkopuolelle

Joulun aikaan on varsin yleistä, että tavaroiden kantamisen ohessa avaimet tulee laskettua tavaratilaan ja herkästi ne myös unohtuvat sinne. Tämän vuoksi avaimet kannattaa pitää taskussa käsissä kantelemisen sijaan.

Pidemmälle matkalle joulun viettoon lähdettäessä on erittäin suositeltavaa ottaa mukaan auton vara-avain, mielellään vielä jonkun toisen samassa autoseurueessa matkustavan huolehdittavaksi.

– Rengasrikolta välttyy parhaiten tarkastamalla rengaspaineet ja säätämällä ne kuormitusta vastaaviksi ennen matkalle lähtöä, Vesalainen ohjeistaa.

Lähde: Autoliitto Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat