9.4.2024

Automatkailija Euroopassa – vältä jopa 25 000 euron sakot

Kuva Moottorin arkisto

”Euroopassa tehtyjä rikkeitäkään ei niin vaan ohiteta olankohautuksella, vaan niihin pitää reagoida, tai muuten seuraa sakkomaksuihin tuntuvia hinnankorotuksia”, muistuttaa Autoliiton matkailupäällikkö.

Maksamattomat moottoritiemaksut, kielletyille vyöhykkeille ajaminen tai vaikka jonkun varusteen puuttuminen autosta voi tulla kalliiksi, vaikka virhe perustuisikin tietämättömyyteen. Joissakin Euroopan maissa on hyvin tiukat kojelautakameroita koskevat määräykset.

Esimerkiksi jatkuvasti tallentavan kojelautakameran käyttö on kielletty Itävallassa peräti 25 000 euron sakon uhalla. Navigaattoreiden kiinteistä nopeusvalvontakameroista varoittavaa ominaisuutta on puolestaan laitonta käyttää muun muassa Saksassa ja Ranskassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Automatkailijan tuhti opus

Tuore Autoillen Euroopassa -kirja ilmestyi huhtikuun alussa. Siinä käsitellään seikkaperäisesti esimerkiksi eri maiden käytäntöjä, jotka liittyvät navigaattoreiden ja kojelautakameroiden käyttöön.

Kirja valistaa maksullisista teistä ja ympäristömaksuista. Ohjeita saa myös matkaan valmistautumiseen, auton kuormaamiseen sekä autonvuokraukseen.

Auton pakolliset varusteet ja muut olennaiset asiat käydään seikkaperäisesti läpi.

Myös sakkorangaistukset, rajanylityspaikat, tullimääräykset, polttoaineet ja polkupyörien kuljetus sekä rengasmääräykset käydään läpi maittain.

Kirjassa on päivitettyä tietoa Euroopan 26 maan liikennemääräyksistä ja säännöistä. Tällä kertaa kirjassa esitellään seuraavien 26 maan tiedot: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

– Monenlaisten määräysten ajan tasalla pitäminen on käynyt entistä työläämmäksi. Nykyään Euroopassa tehtyjä rikkeitäkään ei niin vaan ohiteta olankohautuksella, vaan niihin pitää reagoida, tai muuten seuraa sakkomaksuihin tuntuvia hinnankorotuksia, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen kertoo.

Matkailuajoneuvoilla liikkuville ja moottoripyöräilijöille on omat vinkkinsä, minkä lisäksi kirjassa on reittiehdotuksia ja tärkeää tieto sähköautoilijoille.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat