27.3.2025

Autoreissu Euroopassa – nyt helpottaa: Vihreän kortin voi esittää kännykältä

Kuva Manu Tuppurainen

Vuoden alusta alkaen eurooppalaisen liikennevakuutustodistuksen, eli vihreän kortin, voi esittää digitaalisesti esimerkiksi puhelimen näytöltä. Autoliiton matkailupäällikkö: ”Uudistuksesta huolimatta Liettuassa, Luxemburgissa ja Portugalissa vihreä kortti on edelleen esitettävä paperisena.”

Vuoden alku toi helpotuksen kaikille Eurooppaa koluaville automatkailijoille. Tämän vuoden alusta alkaen eurooppalaisen liikennevakuutustodistuksen, eli vihreän kortin, voi esittää myös digitaalisesti esimerkiksi puhelimen näytöltä. Uudistus tuo joustavuutta kuljetusyrityksille sekä niille, jotka matkustavat omalla ajoneuvolla Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Uudistuksesta huolimatta Liettuassa, Luxemburgissa ja Portugalissa vihreä kortti on kuitenkin edelleen esitettävä paperisena tulosteena, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen tarkentaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mikä Vihreä kortti?

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Suomessa myönnetty liikennevakuutus on voimassa kaikissa Euroopan talousalueen (ETA) maissa ja Sveitsissä sekä muutamissa muissa Euroopan ja lähialueen maissa.

Tähän asti vihreä kortti on toimitettu vakuutuksenottajille joko paperisena tai PDF-tiedostona, joka on tulostettu mukaan matkalle. Vuoden alusta tulostetun vihreän kortin rinnalla kelpaa myös sähköisesti esitetty dokumentti.

– Viranomaiset eivät voi enää vaatia nähtäväksi paperista todistusta missään vihreä kortti -alueella. Mikä tahansa sähköinen dokumentti ei kuitenkaan kelpaa. Digitaalinen vihreä kortti on vakuutusyhtiön asiakkaalle toimittama PDF-dokumentti, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen tarkentaa.

Digitaalisuus vahvistaa vihreän kortin roolia autoilijoiden arkea helpottavana asiakirjana. Vakuutus on ETA-maissa voimassa ilman vihreää korttiakin, mutta sen hankkiminen voi helpottaa asiointia esimerkiksi liikennevahingon sattuessa. Vihreän kortin saa Suomessa maksutta omasta, liikennevakuutuksen myöntäneestä vakuutusyhtiöstä.

Autoliitolta apua suunnitteluun

Eurooppa on lukuisten suomalaisten matkailijoiden suosikkisuunta, eikä ihme, sillä perille on varsin lyhyt matka ja monet kaupungit ja muut kohteet tarjoavat paljon elämyksellistä koettavaa olipa kyse kulttuurista, historiasta, aktiviteeteista, nähtävyyksistä, tapahtumista tai herkkusuiden toiveista.

Jos on suunnittelemassa automatkaa Eurooppaan, kannattaa vierailla Autoliiton kotisivujen matkailuosioon, jossa on monipuolisesti hyötytietoa eri maiden säännöistä ja määräyksistä sekä vinkkejä matkan suunnitteluun.

Vaatimukset autoilijoille eri maissa ovat osittain yhteneväisiä, mutta säännöissä on myös yllättääkin vaihtelua maittain. Esimerkiksi liikennesäännöt, teiden kunto ja ajokulttuuri voivat poiketa totutusta.

Keskeisintä on tämä neuvo: ”Hyvä valmistautuminen ja rento aikataulu – siinä kaksi perusasiaa, joiden pohjalta on hyvä aloittaa matkavalmistelut.”

– Eri maiden tiemaksujen kirjavuus ja ympäristövyöhykkeet ajokieltoineen aiheuttavat monelle päänvaivaa ja rahanmenoa. Matkaan valmistautuminen on siksi aivan oleellinen osa matkaa, Suokonautio-Hynninen toteaa.

26 maata kansien välissä

Ehdoton alan tietojärkäle kaikille automatkailijoille on 256-sivuinen Autoliiton Autoillen Euroopassa -kirja. Tuorein teos on uusintapainos huhtikuussa 2024 ilmestyneestä ja loppuunmyydystä kirjasta. Kirjaan on päivitetty tiedot mukana olevien maiden ympäristövyöhykkeistä ja tiemaksuista. Lisäksi sähköautoilijoita varten on päivitetty heitä koskevat suosituimpien matkailumaiden tiedot.

Kirjassa on koottuna Euroopan maiden sääntöjä ja määräyksiä sekä muuta hyötytietoa.

Kirjassa on maakohtaiset tiedot seuraavista 26. maasta: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Autoliiton matkailupäällikkö muistutti Moottorin aiemassa artikkelissa esimerkiksi siitä, että ”ympäristövyöhykkeitä on monessa Euroopan maassa, ja ovathan ne kimurantteja muistaa, eikä vähiten siksi, että poikkeavat meille tutuista määräyksistä.”

Autolla Eurooppaan – älä lähde ennen näitä matkailuvinkkejä! -otsikon alta lisää hyötytietoa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat