12.1.2023

BMW-moottoripyörien 100-vuotisjuhlat alkamassa: R nineT ja R18 100 Years -juhlamallit

BMW juhlii 100-vuotista taivaltaan moottoripyörävalmistajana ensi vuonna, mutta jo nyt se julkisti kaksi 100 Years -erikoismallia.

On täysin poikkeuksellista, että sama moottorikonstruktio, joka nähtiin jo kaikkien aikojen ensimmäisessä BMW-moottoripyörässä, on yhä käytössä merkin uusimmissa malleissa. BMW R32 esiteltiin syyskuussa 1923, ja siinä oli silloin kaksisylinterinen, ilmajäähdytteinen nelitahtiboxer.

Samaa moottorikonstruktiota BMW käyttää yhä mm. R nineT ja R18-malleissaan, joista molemmista se esittelee nyt 100 Years -erikoismallit. Molempien erikoismallien valmistusmäärä on rajattu 1923 kappaleeseen, mikä tietysti viittaa aiemmin mainittuun ensimmäisen BMW-moottoripyörän julkaisuvuoteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

R nineT 100 Years

R nineT on BMW:n retrohenkinen roadster, jonka tuotanto alkoi vuonna 2014. Ilma-/öljyjäähdytteisen, kaksisylinterisen boxermoottorin iskutilavuus on 1170 kuutiosenttimetriä ja tehoa moottori tuottaa 109 hevosvoimaa. 100 Years -erikoismalli on teknisesti identtinen perusmallin kanssa, mutta ulkonäöltään selvästi eksklusiivisempi.

Jo 1920-luvun lopulta alkaen kiiltävä ja kestävä kromipinnoitus on ollut yksi tehokeino luoda vaikutelma korkealaatuisesta tuotteesta. R nineT 100 Years on saanut tankkinsa pinnoitteeksi yhdistelmän kromia sekä mustan ja valkoisen maalipinnan yhdistelmää. Kokonaisuutta täydentävät polvisuojat ja 100 Years -logo.

Lisäksi kromipinnoitusta on käytetty mm. matkustajan satulan suojakyhmyssä. Satulan verhoilu on toteutettu kaksivärisenä. BMW:n ”Option 719” -lisävarustelistalta mukaan on otettu mm. eloksoidut pinnavanteet ja CNC-koneistettuja alumiiniosia kuten säädettävät kahvat ja jalkatapit, tangonpääpeilit ja sylinterikannen suojat sekä öljykorkki.

Varustukseen kuuluu myös Comfort-varustepaketti lämpökahvoilla, vakionopeussäätimellä ja Pro-ajomoodeilla. R nineT 100 Years -erikoismallin hinta Suomessa on veroineen 29 950 euroa.

R18 100 Years

Pienemmän R nineT -mallin tavoin myös järkälemäisen suuren R18 100 Years -erikoismallin ulkonäköä hallitsee kromin sekä mustan ja valkoisen maalipinnan yhdistelmä. Mustan värisävyn tarkka nimi on Avus Black, mikä viittaa samannimiseen kilparataan Berliinin lähellä. Avus-radalla BMW on juhlinut aikanaan moottoripyöriensä kilpailumenestystä ja myös BMW Motorradin Berlin-Spandaun tuotantolaitos sijaitsee radan lähellä.

Kromia on tankin lisäksi käytetty mm. ohjaustangon kiinnikkeissä, vaihde- ja jarrupolkimessa, tangonpääpainoissa, peileissä, jarrupääsylinterissä ja -satuloissa, sylinterikansien suojuksissa sekä Akrapovicin valmistamissa äänenvaimentimissa. Timanttikuvioitu satula, lämpökahvat, peruutusavustin ja vakionopeussäädin kuuluvat vakiovarustukseen.

R18 on iskutilavuudeltaan kaikkien aikojen suurin BMW-moottoripyörä 1802 kuutiosenttimetrillään. Hinta 33 990 euroa.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: BMW

Luetuimmat