24.10.2020

BMW uudisti koko R nineT -malliston kerralla – lisää tyyliä ja varusteita, vähemmän päästöjä

BMW R nineT

BMW päivitti R nineT -retromalliston moottorin täyttämään Euro 5 -vaatimukset. Samalla hiottiin ulkonäköä tyylikkäämmäksi ja parannettiin varustetasoa.

Vuonna 2013 esitelty R nineT kasvoi vähitellen kokonaiseksi mallistoksi, kun perusmalli sai rinnalleen R nineT Puren, R nineT Scramblerin ja R nineT Urban G/S:n. Ensi vuoden alusta lähtien valmistettavien ja Euroopassa myytävien moottoripyörien tulee täyttää yhä tiukemmat Euro 5 -vaatimukset, joten BMW:kin oli pakkoraossa ja päivitti viime tingassa 1170-kuutioisen boxermoottorinsa täyttämään uudet vaatimukset.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yhä ilmajäähdytteinen

BMW R nineT Pure
BMW R nineT Pure

BMW pystyi uudistuksen yhteydessä jopa vähän yllättäen pitäytymään R nineT -moottoreissaan yhä ilmajäähdytyksessä, ja silti säilyttämään käytännössä teho- ja vääntölukemat ennallaan. Toinen vaihtoehtohan olisi ollut ottaa käyttöön edellisen sukupolven GS-moottori, jossa sylinterikannessa käytettiin nestejäähdytystä. Uuden Euro 5 -moottorin tehoksi ilmoitetaan 109 hevosvoimaa, joka on yhden hevosvoiman vähemmän kuin vuoden 2019 moottoreissa. Huomionarvoista kuitenkin on, että huipputeho saadaan 500 kierrosta alemmalla kierrosluvulla. Vääntölukema on täsmälleen sama 116 newtonmetriä 6000 kierroksella kuin aikaisemminkin. BMW:ltä kerrotaan, että moottorin voimantuottoa on pystytty parantamaan 4000-6000 kierroksen välillä, eli käytännössä uuden moottorin pitäisi tuntua entistä voimakkaammalta.

BMW R nineT

Lisää turvallisuutta ja led-tekniikkaa

Vakiovarustusta on parannettu kehittyneemmillä ABS Pro -jarruilla ja jarrutusturvallisuutta parantavalla DBC-järjestelmällä (Dynamic Brake Control). Kuljettajan valittavissa on nyt kaksi ajotillaa; Road ja Rain. Takajousituksen toimintaa on parannettu ja sen esijännitys on nyt säädettävissä helposti erillisen säätöpyörän ansiosta. Koko R nineT -mallistossa säilyy kaksi klassisen pyöreää mittaria. Ajovalot perustuvat nyt led-tekniikkaan ja pitävät sisällään myös DRL-päiväajovalon.

BMW R nineT
BMW R nineT Scrambler

Lisävarustelistalta voi valita mm. Pro -ajotilat, joka perusmallissa ja Puressa on nimeltään ”Dyna”, Scramblerissa ja Urban G/S:ssä ”Dirt”. Myös DTC-luistonestojärjestelmä, moottorijarrun säätö sekä vakionopeussäädin kuuluvat lisähintaan hankittavien varusteiden listalle.

Hinnat:

  • R nineT 21 900 eur
  • R nineT Pure 18 000 eur
  • R nineT Scrambler 18 800 eur
  • R nineT Urban G/S 18 800 eur
BMW R nineT Urban G/S
BMW R nineT Urban G/S

Teksti: Janne Huhtala, Kuvat: BMW

Luetuimmat