1.10.2017

Café Lättähattu – Kahvila jossa on tunnelmaa

Cafe Lättähattu

Lopen Pilpalassa tien varteen parkkeerattu aito Lättähattu kiinnittää ohikulkijan huomion, ja se on kahvilayrittäjän tarkoituskin.

Pilpalassa asuva Jaakko Hämäläinen sai idean kahvilan perustamisesta, kun hän seurasi ohikulkevien moottoripyörien ja maantiepyöräilijöiden suurta määrää. Kun siihen vielä yhdistetään Hämäläisen pitkä kokemus ravintola-alalta ja jo aikaisemmin suljettu Pilpalan kyläkauppa, niin markkinarakoa tuntui olevan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Erikoinen kahvila rakennusvalvonnan ”ansiota”

Vielä viime talvena tarkoitus oli, että Pilpalaan avattava kahvila olisi tavallinen lautarakenteinen pulpettikattoinen mökki. Kun kunta ei myöntänyt sellaiselle rakennuslupaa, oli pakko miettiä jalasmökkityyppisiä vaihtoehtoja.

Cafe Lättähattu

– Mietin, että sen pitää olla lentokone, sukellusvene tai juna. Jotain mielenkiintoista joka herättää huomion, kertoo Jaakko Hämäläinen.

Kiuruvedeltä löytynyt metsästysseuran käytössä 30 vuotta ollut Lättähattu kuljetettiin talvella Läyliäisiin, ja siitä alkoi kiskobussin peruskorjaus. Kaikki eloperäinen aines poistettiin rakenteista ja uretaanipuhalluksen jälkeen se kestää Suomen säävaihtelut. Sateisen kesän takia Hämäläistä ei juuri harmita, vaikka avajaiset venähtivät syyskuun puolelle asti. Onpahan kahvila ainakin koeponnistettu ja valmis kaudelle 2018. Tänä syksynä on tarkoitus pitää kahvila auki viikonloppuisin lokakuun loppuun asti, tosin säävarauksin. Ensi keväänä Café Lättähattu avataan heti kun säät ovat sellaiset, että asiakkaita on odotettavissa.

Tapahtumia kyllä - alkoholia ei

Ensi keväällekin on vielä työmaata edessä, sillä tarkoitus on rakentaa Lättähatun eteen kunnollinen terassi ja tietysti tontille tarvitaan myös saniteettitilat. Pelkäksi kahvilaksi Café Lättähattu ei ole jäämässä, vaan yrittäjän tarkoituksena on järjestää erilaisia tapahtumia. Anniskelulupia ei ole tarkoitus hankkia, ja siihenkin on perustellut syynsä.

Cafe Lättähattu

– Ollaan sellaisessa paikassa, että tänne tullaan jollakin ajoneuvolla ja myös lähdetään, joten alkoholijuomien anniskelutarvetta en tälle kahvilalle näe olevan.

Mikä Lättähattu?

Lättähattu, eli viralliselta nimeltään Dm7 (ensimmäiset kappaleet Dm6), on Valtion Rautateiden 1950-luvulta alkaen käyttämä dieselmoottorivaunu eli kiskobussi. Se korvasi höyryveturivetoiset junat rautateiden paikallisliikenteessä. Vaunujen rakentamisesta vastasi Valmet ja vuosien 1954–1963 aikana niitä rakennettiin liitevaunut mukaan luettuna yli 400 kappaletta. Viimeiset Lättähatut poistuivat säännöllisestä matkustajaliikenteestä vuonna 1988.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Cafe Lättähattu

Osoite: Rautakoskentie 2079, Loppi
Facebook: Pilpalan Lättähattu

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Luetuimmat