14.4.2024

Erikoiset päiväunet: Château Champ de Bataille – kurkistus Aurinkokuninkaan aikoihin

Kuva Domaine Champs de Bataille

Yksi Euroopan suurimpia yksityisiä puutarhoja, yli 350-vuotias linna ja sisustusarkkitehti, jonka intohimona on antiikin kerääminen. Vajaan 150 kilometrin päässä Pariisista sijaitsee erikoinen satulinna.

Normandiaan vuosina 1653–1665 rakennettu Château du Champs de Bataille on linna, josta moni ei ole kuullut – edes moni ranskalainen ei tiedä sen olevan olemassa. Erityisen merkittävän linnasta tekee se, että se lienee toiminut ainakin osittain myös Versailles’n linnan esikuvana.

Myös huiman kokoinen puutarha on suunniteltu samaan tyyliin kuin Versailles’n puutarha. Kun linnan nykyinen omistaja Jacques Garcia osti linnan vuonna 1992, linnaa ympäröivä maisema oli pitkälti pusikkoista peltoa. Garcia aloitti valtavan projektin tarkoituksena tuoda vanha linna ja sitä ympäröivä puutarha alkuperäiseen loistoonsa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuin elävä museo

Château Champ de Batailleen on mahdollista tutustua ostamalla pääsylippu. Kierros linnassa kestää noin tunnin, jonka aikana ehtii tosin nähdä vain silmäyksen siitä kaikesta, mitä linna tarjoaa. Garcia on erikoistunut keräämään antiikkia, ja etenkin Ranskan kuninkaallisten aikaista antiikkia. Monet huoneista on siis sisustettu alkuperäistä vastaavaan loistoonsa.

Esineitä ja tyylejä on niin paljon, että moni voisi sanoa tämän kaiken olevan jo liikaa. Mutta juuri sitähän Ludvig XIV:n eli Aurinkokuninkaan, Napoleonin ja monen muun tunnetun ranskalaisen edustama tyyli itse asiassa on.

Loisteliaita huonekaluja ja hienoja yksityiskohtia on niin huima määrä, että linnassa voisi helposti viettää koko päivän. Salonkikelpoisista huoneista löytyy huonekaluja, joilla ovat istuneet tai maanneet mm. Napoleon tai Josephine ja Ludvig XVI:n puoliso Marie Antoinette.

Henkeäsalpaava puutarha

Ja vaikka linna upeine antiikihuonekaluineen vetää sanattomaksi, vielä vaikeampi on hahmottaa linnaa ympäröivän puutarhan mittasuhteita. Alue on niin iso – ja niin viimeisen päälle hoidettu – että pelkästään puutarhan hoitamiseen tarvitaan toistakymmentä puutarhuria. Koko linnan alue puutarhoineen on pitkälti yli miljoona neliömetriä eli noin 125 hehtaaria.

Linnan alkuperäisen puutarhan suunnitteli André le Nôtre, joka oli myös Ludvig XIV:n hovipuutarhuri ja maisema-arkkitehti. Hänen ensimmäinen iso työnsä oli upean Vaux-le-Vicomten linnan puutarhan suunnittelu. Suurin piirtein samaan aikaan hän työskenteli myös Château Champ de Bataillen suunnitelmien parissa. Vuosina 1661–1687 hän omisti sitten 25 vuotta elämästään Versaillesin puutarhojen suunnitteluun.

Kuinka paljon Champ de Bataillessa on le Nôtren alkuperäisiä suunnitelmiaan, siitä voidaan varmasti kiistellä, mutta inspiraation lähde on selvä. Upeat suihkulähteet ja etenkin suuret vesialtaat ovat kooltaan jotain, mitä on vaikea ymmärtää. Osassa altaita voisi järjestää jo soutukilpailun.

Aito intialainen palatsi

Linnan alueella on myös päälinnan ohella muitakin rakennuksia, joilla niilläkin on oma tyylinsä. Intialaiseen tyyliin tehty pienempi palatsi upean puutarhan reunalla on tästä oiva esimerkki. Myös sen sisustus huokuu autenttisuutta. Eikä ihme, sillä palatsin rakentaminen kesti yli 10 vuotta, ja kaikki siinä käytetyt materiaalit tuotiin Intiasta.

Intialaisen linnan takana on puolestaan luola, joka on kuin suoraan jonkun elokuvan kulissit. Tai salaseuran kokoontumispaikka. Alueella on myös kreikkalainen teatteri ja upea kasvihuone.

Linna on avoinna vierailuille jokaisena viikonpäivänä 1.3.–11.12. välisenä aikana. Tietyt kohteet – kuten intialainen palatsi ja kasvihuone – ovat tutustuttavissa kuitenkin vain harvoina valittuina päivinä vuodessa. Kesäaikaan linnan puutarhassa järjestetään myös esityksiä, kuten esimerkiksi muskettisotureiden taisteluita. Champ de Bataillehan on ranskaa ja tarkoittaa taistelukenttää.

Suunnitelmissa on ollut myös pienen majatalon/hotellin avaaminen linnan tiloihin, mutta ainakaan toistaiseksi nämä suunnitelmat eivät ole vielä toteutuneet. Jokainen voi arvailla, kuinka paljon jo tällaisen linnan ylläpito maksaa. Sitä ei pelkästään pääsylipputuloilla kustanneta.

Linnan (valitettavan huonot) kotisivut: https://www.chateauduchampdebataille.com

Hyvän käsityksen linnasta saa oheisesta videosta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat