6.12.2023

Erikoiset unet: The Barö – hiillostettua puupintaa ja luonnonläheistä luksusta

Inkoon Barösundissa sijaitseva saaristohotelli on piilossa rauhoittavan metsän siimeksessä tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta.

Luonto, hiljaisuus, oma rauha ja hyvä ruoka. Siinä ovat puitteet erilaiselle yöpymiselämykselle, joka on tarjolla noin tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta.

Erikoinen, luonnonläheinen, rakennustavoiltaan kiehtova ja ylellinenkin. Tätä kaikkea on yöpyjälle luvassa alueella, jonka ympäristöarvot ovat vankat ja joita on metsän siimeksessä sijaitsevan saaristohotellin rakentamisen yhteydessä vaalittu huolellisesti.

Perillä odottaa jyrkkä ja kallioinen merenrantaan viettävä rinnetontti ja kiinnostava The Barö -hotelli, joka sijaitsee 11 kilometrin päässä Inkoon keskustasta.

Hotellin toisistaan erilliset majoitusrakennukset yhdistyvät toisiinsa puisilla kulkusilloilla, jotka valmistuivat alueelle ensimmäisinä. Rakennusmiehet käyttivät niitä, jottei herkkä aluskasvillisuus tärvelly rakentamisen aikana.

– Kuntta eli maanpinnan turve- tai sammalkerros saatiin tällä tavoin suojattua tehokkaasti, hotellin yrittäjäpariskunnan Netta Paavoseppä kertoo.

Pystytystyöt tehtiin varsin rivakasti eli neljässä kuukaudessa eikä kauaa mennyt alkusysäyksestä eli siitä kun purjehtijapuoliso Jussi Paavoseppä kiipesi näille kallioille ja sai ajatuksen hotellista. Tuolloin elettiin loppuvuotta 2019. Hotelli valmistui kesällä 2021.

Netta Paavosepän mukaan 3,5 hehtaarin kokoisen tontin mäntyvaltainen puusto säilytettiin mahdollisimman tarkoin. Muualla liki valmiiksi tehdyt majoitusrakennukset nostettiin paikoilleen jalkojen päälle, jolloin maanpinta niiden alla säilyisi myös rakennusvaiheessa koskemattomana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Peuroja ja läähätystä saunarannassa

Neliskanttiset asuintilat on suunniteltu näkymien ehdoilla: huoneistojen päätyseinä on lasia, jotta luonto pääsee oikeuksiinsa ja näkymiä voi ihailla sängyssä makoillen. Asuintilojen hämärä valaistus on sekin suunniteltua, jottei valosaaste häiritse alueen eläimistöä.

Ja jos hyvin käy, saattaa yöpyjä nähdä peuroja käyskentelemässä, sillä kymmenisen peuran vakioreitti kulkee rakennusten ja rannan välissä.

Erillinen saunarakennus sijaitsee alempana tontilla meren rannassa. Saunan valtava lasi-ikkuna antaa merelle. Laiturilta pääsee uimaan ja kylpytynnyrikin löytyy. Uimasille käyviä varoitetaan alueen hylkeistä.

– Jos uimaan käydessä ja saunan lähettyvillä kuuluu heviä läähätystä, niin ei kannata pelästyä, ääni lähtee hylkeistä, jotka hengittävät varsin raskaasti sieraintensa kautta, Paavoseppä opastaa.

Poltettua pintaa

Rakennusten mustanpuhuva ja ympäröivään luontoon mainiosti maastoutuva väritys johtuu puupinnan polttokäsittelystä. Pinta on myös kauniin karhea.

Näin käsiteltynä puupinta kestää erityisen hyvin rasitusta kuten vaihtelevia sääoloja: lämpötilanvaihtelut voivat olla välillä miinus/plus 30 astetta. Pintakäsittelyn avulla ulkopinta kestää kosteutta, homeita ja lahoa.

Pintakäsittelyllä on pitkähistoria, sillä kyseessä on vanha japanilainen puupinnan shou-sugi-ban -hiillostamistekniikka.

– Rakensimme ihan oman polttouunin hiillostamiskäsittelyä varten.

Rakennukset ovat tehty pääosin suomalaisesta sydänpuuhirrestä, joka on kaadettu enimmillään 100 kilometrin päästä sahalta.

Hotelli käyttää mahdollisimman paljon uusiutuvan energian lähteitä ja lupaa tähytä kohti kestävämpää matkailua, joka tarkoittaa esimerkiksi tarkkaa jätteiden hallintaa, kierrätystä ja lupausta hiilineutraaliudesta jo tänä vuonna.

The Barön majoitusrakennukset tuovat ratkaisuillaan mieleen niin Ahvenanmaan pohjoisosan merellisen Havsvidden -hotellin kuin myös Rovaniemellä sijaitsevan luonnon ehdoilla rakennetun Arctic Tree House -hotellin, josta Moottori kertoi aiemmin otsikolla Yö puiden latvojen tasalla.

Historiallisen vesiväylän varrella

Kiihkeinä kesäkuukausina hotellin edustalla virtaa veden lisäksi huviveneilijöiden tiuha armada. Barösundin kuuden kilometrin pituinen salmi Inkoon saariston pohjoisosassa, Barölandetin ja Orslandetin välissä on erittäin suosittu veneilyreitti. Salmi on kapeimmillaan 50 metriä leveä.

The Barö sijaitsee siis paitsi luonnonkauniilla paikalla niin myös historiallisesti merkittävällä paikalla kuten tuodaan vahvasti esiin Museoviraston kotisivuilla.  https://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=3975

”Barösund on Suomenlahden pohjoisrannikon historiallinen vesiliikenneväylä ja solmukohta, josta on haarautunut vesireitti Tallinnaan. Väylä kulkee Inkoon sisäsaaristossa Barösundin salmen kautta, joka on vesiliikenteen solmukohtana verrattavissa Hankoniemeen tai Porkkalanniemeen.”

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Paikallisia ja makuja kunnioittaen

Kiinnostavaa on sekin, että alueen pysyvä asutus mainitaan kirjallisissa lähteissä jo 1500-luvulla.

”Lähisaariston talonpojat olivat luotsitilallisia 1500-luvulta 1850-luvulle, jolloin meriväylien hoito siirtyi kruunulle.”

Paikalliset ihmiset ja toimeliaisuus otetaan huomioon myös nykyaikana, sillä hotellin erittäin hyvätasoisen The Berg -ravintolan toiminnasta vastaa paikallinen ravintolayrittäjä.

– Vastuullisuus on toimintamme keskiössä. Sitä on myös paikallisyhteisön tukeminen. Emme halunneet syödä paikallisen ravintolayrittäjän leipää vaan tehdä heidän kanssaan tämä yhdessä, Netta Paavoseppä kertoo.

The Bergissä on tarjolla kauden mukaan vaihtuva maistelumenu. Neljän ruokalajin menu ilman juomia maksaa 69 euroa. Makumaailmaa voi kuvailla klassiseksi pohjoismaiseksi keittiöksi modernilla tvistillä.

Majoittuminen maksaa ajankohdasta ja huonetyypistä riippuen 240–750 euroa yöltä. Huonehintaan sisältyy tyypillisesti aamiainen ja aamusauna. Aamiaisella on tarjolla itse savustettua lohta, paikallista leipää, kauden marjoja sekä paikallista palvipossua sekä paikallisen pientuottajan vihanneksia ja luomukananmunia.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lähteet: The BaröMuseovirasto  

Luetuimmat