20.3.2021

Euroopan korkeimmalla sijaitseva moottoripyörämuseo rakennetaan uudelleen

Top Mountain Crosspoint

Tammikuussa tulipalossa tuhoutuneen Top Mountain Crosspoint -moottoripyörämuseon paikalle on päätetty rakentaa uusi museorakennus.

Etelä- ja Pohjois-Tirolin yhdistävän Timmelsjochin huipulla sijaitseva Top Mountain Crosspoint -moottoripyörämuseo tuhoutui 18. tammikuuta 2021 riehuneessa tulipalossa maan tasalle. Paitsi itse rakennus, palon mukana tuhoutui myös koko mittaamattoman arvokas 230 museomoottoripyörän kokoelma.

Top Mountain Crosspoint

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Noin 100 moottoripyörämerkkiä

Kooltaan 3 000-neliömetrinen museorakennus kätki sisälleen upeiden moottoripyörien lisäksi harvinaisia vanhoja autoja, kuten Ferrari California Spider, Porsche 959 ja Lotus 23B. Moottoripyörämerkkejä museossa oli edustettuna noin 100, eli käytännössä esillä oli kaikkien tunnetuimpien ja monien jo aikaa sitten moottoripyörävalmistuksen lopettaneiden merkkien pyöriä. Museon lisäksi samassa yhteydessä oli myös ruokaravintola, joka tarjosi itävaltalaisia ja italialaisia ruokavaihtoehtoja.

Museon perustajina ovat paikallisen hiihtohissiyhtiön johtaja Alban Scheiber ja hänen veljensä Attila Scheiber. Museon kummisetänä on häärinyt kaikkien aikojen menestynein ratamoottoripyöräilijä, 15-kertainen maailmanmestari Giacomo Agostini.

Top Mountain Crosspoint

Jo 250 museomoottoripyörää luvattu uuteen museoon

Kun Scheiberin veljekset alkoivat palon jälkeen selvittää museon uudelleenrakennusmahdollisuutta, ja saisiko sinne uuden museopyöräkokoelman, niin nopeasti eri moottoripyöräkeräilijät ympäri maailmaa olivat lupautuneet luovuttamaan museon käyttöön 250 museomoottoripyörää. Museo tullaan rakentamaan uudelleen. Aikataulua ei ole vielä julkistettu.

Museo sijaitsee 2 175 metriä merenpinnan yläpuolella ja on siten Euroopan korkeimmalla sijaitseva moottoripyörämuseo. Itävallan ja Italian rajalla sijaitseva museo vihittiin käyttöön huhtikuussa 2016. Itävallan puoleinen vuorelle johtava tie tunnetaan nimellä Timmelsjoch, ja italialaiset kutsuvat omaa puoltaan nimellä Passo del Rombo.

Top Mountain Crosspoint

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Top Mountain Crosspoint -museo

Luetuimmat