20.4.2025

Freud-museo Wienissä: itseanalyysin paikka psykoterapian syntykodissa

Kuva Vesa Eskola

Muistatteko vielä id:n, egon ja superegon eli viettipohjan, minän ja yliminän? Ne syntyivät tässä huoneistossa Wienissä – samoin kuin unien tulkitseminen ja alitajunnan viestit.

Sigmund Freud. Nero, jonka älykkyysosamäärän on arvioitu liikkuneen jossain 180:n ja 190:n välimaastossa. Myös yksi maailman tunnetuimpia lääkäreitä (neurologi) ja psykoanalyysin kehittäjä – ja siten suuri vaikuttaja yleensäkin psykologian, psykiatrian ja psykoterapian kehitykseen. Hänen vanha asuntonsa ja vastaanottonsa Wienissä toimii nykyään museona.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maailman tunnetuin lääkäri?

Freud on nimi, jonka moni tunnistaa, vaikka ei olisikaan kiinnostunut herran lääketieteellisistä saavutuksista. Freudin nimi vilahtelee tämän tästä kirjoissa, tv-sarjoissa ja elokuvissa. Se kertoo jotain Freudin merkityksestä koko länsimaiseen kulttuuriin.

Freud syntyi vuonna 1856 nykyisen Tšekin alueella mutta silloiseen Itävallan keisarikuntaan. Hänen perheensä matka vei ensin lyhyesti Leipzigiin ja sitten Wieniin, jossa hän vietti lapsuutensa, opiskeli ja työskenteli vuodesta 1860 aina lähes toisen maailmansodan alkuun asti. Freud perheineen pakeni Wienistä Ranskan kautta Englantiin kesällä 1938, ja hän kuoli Lontoossa syyskuussa 1939.

Lääketieteen ohella Freudia kiinnostivat myös muut tieteet ja hän kävi ahkeraa kirjeenvaihtoa muiden älykkäiden aikalaisten – myös muiden kuin lääkäreiden eli esimerkiksi Albert Einsteinin kanssa. Nuo kaksi olivat myös ystäviä aina Freudin kuolemaan asti.

Mielen syvyydet ja analyysi

Freudia kiinnosti ennen kaikkea ihmisen mieli, ja hän jaksoi analysoida ihmisiä loputtomasti. Hänen suurin neronleimaus oli pistää potilas makuulle sohvalle. Näin syntyi rennompi lääkäri-potilas-suhde. Tuo sohva sijaitsee nykyisin Lontoossa, jonne Freud perheineen siis pakeni natsivallan alta. Wienissä sijaitsevassa päämuseossa voi kuitenkin tutustua tuohon sohvaan virtuaalisesti oman kännykän näytöltä.

Potilas, joka työllistää minua eniten, se olen minä itse.

Freudin opit ja teoriat ovat jakaneet mielipiteitä alusta alkaen, ja tutkimusten ja tutkimustapojen kehittyessä Freudin oppeja kohtaan on kohdistettu kovaakin kritiikkiä. Kritiikki on kohdistunut etenkin psykoanalyyttiseen terapiaan, jonka tehosta on kuitenkin vain vähän tieteellistä näyttöä – kun ongelmaa on lähestytty pelkästään perinteisen lääketieteellisen tutkimuskäsityksen pohjalta. Ihmiset ovat kuitenkin yksilöitä.

Toisaalta, pidemmillä psykoterapioilla on todettu myös saavutetun pitkäkestoisia ja positiivisia tuloksia sekä mieliala- että ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa. Joskus tunnetusti pelkkä puhuminen ja avautuminen auttaa. Ja tuo avautuminen vaatii luottamusta, joka yleensä toteutuu vasta ajan kanssa. Ja jotta analyysi on ylipäätään mahdollinen, tarvitaan jonkinlaiset työkalut ihmismielen ymmärtämiseen. Kuinka osuvat ne sitten ovat, se lienee kuitenkin hyvinkin yksilöllistä.

Freud on joka tapauksessa ollut isossa roolissa mielen syvyyksiä tulkittaessa. Ennen vanhaan kukaan ei välttänyt sukeltaa toisen pään sisälle, oli helpompaa tulkita mielenhäiriöt suoraan paholaisen töiksi.

Intiimi kosketus

Freudin museo sijaitsee siis Wienissä osoitteessa Berggasse 19, jossa hän asui ja piti vastaanottoa vuosina 1891–1938. Museo tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen sekä Freudin elämään että työhön. Museon autenttisuudesta huolehtivat osittain alkuperäiset kalusteet, lukuisat henkilökohtaiset esineet, vanhat valokuvat sekä kattava kokoelma asiakirjoja: kirjeitä, kirjojen 1. painoksia, korjattuja käsikirjoituksia, muistiinpanoja, potilaspäiväkirjoja… Freud tykkäsi kirjoittaa.

Näiden hienosti esillä olevien esineiden avulla kävijälle muodostuu nopeasti henkilökohtainen, jollain tapaa jopa intiimi linkki Freudin elämään. Ja tämä on harkittua. Freudin vanhoissa huoneissa kävellessä ja pieniä tarinoita Freudin elämästä luettaessa huoneistossa kirjaimellisesti kävellään Freudin jalanjäljissä. Yksi huoneista toimii esimerkiksi pienenä elokuvateatterina, jossa seinään heijastetaan vanhoja filmipätkiä Freudista lomalla perheensä kanssa. Näitä pätkiä kommentoi Freudin kuudesta lapsesta nuorin, Anna.

Henkilökuvaa maalataan myös lukuisten esineiden kautta. Useammassa vitriinissä on esillä Freudin henkilökohtaisia esineitä – kuten hänen oma tyynynsä, joka kulki aina hänen mukanaan matkoilla.

Yksi mielenkiintoisempia huoneita on Sigmund ja Martha Freudin makuuhuone, jossa Freud näki uniaan ja kirjasi ne myöhemmin ylös. Noiden tekstien pohjalta syntyi Freudin kirjoittama Unien tulkinta -teos, joka puolestaan toimi psykoanalyysin perustana.

Museo on perustettu jo vuonna 1971, ja sen perustamisessa on auttanut Freudin tytär Anna. Myös hänen töitään psykoanalyysin ja etenkin lapsien psykoanalyysin parissa on myös esillä museossa. Häntä kiinnosti etenkin sodan vaikutus lasten psyykkeeseen.

Autenttisimmillaan museo on vanhan vastaanottohuoneen kohdalla, jonne on tuotu takaisin alkuperäiset kalusteet.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kompakti mutta kiinnostava

Museo uudistettiin koronan aikaan ja se kasvoi tuon 18 kuukauden renovation aikana merkittävästi. Museo on silti yhä riittävän kompakti, jotta sen ehtii käydä läpi muutamassa tunnissa. Toki tietoa on tarjolla sen verran, että aikaa saa kulumaan enemmänkin. Alla olevan videon avulla museon johtaja Monika Pessler vie sinut vierailulle museoon.

Video on tietysti hieno, mutta se ei korvaa oikeaa käyntiä; historiallisen paikan tunnetta, kun lattia narahtelee allasi samaan tapaan kuin se on ehkä narahdellut Sigmundin kenkien alla. Ja paikan päällä tiloissa omaan tahtiin liikkuessa voi suorittaa myös jonkinlaista itseanalyysiä – tai ainakin sitä voi pohtia, miten itse suhtautuu Freudin oppeihin. Se jo itsessään käy pienestä terapiasta. Kannattaa tosin nukkua yön yli, josko alitajuntasi kertoisi sinulle vielä yön jälkeen jotain uutta.

Museota ja rakennusta hallinnoi nykyään Sigmund Freud Säätiö. Museovierailua varten kannattaa varata aika museon kotisivuilla, sillä museo on erittäin suosittu. Ilman aikavarausta voi sisäänpääsyä joutua pahimmillaan odottamaan jopa useampia tunteja. Toki lähettyvillä on useampi hieno wieniläinen kahvila…

Museon kotisivut: https://www.freud-museum.at/en/ 

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat