1.12.2017

Haloo avaruus, täällä Heureka! – Vantaalta puhelu avaruuteen

Millaista on elämä avaruudessa? Mitä kuuluu avaruuslentäjän arkipäivään? Muun muassa nämä asiat selviävät, kun Heurekasta otetaan suora yhteys avaruusasemalle.

Heurekan avaruuspäivää vietetään, 4. joulukuuta kello 10.00–18.30. Luvassa on koko päivän mitalla avaruusaiheisia työpajoja, planetaarioelokuvia ja paljon tietoa avaruudesta.

Vantaalla voi tapahtuman puitteissa ihastella revontulia, ja planetaariossa perehdytään avaruuteen ja pimeään aineeseen. Spektrometrityöpajassa rakennetaan spektrometri ja tutkitaan valon ominaisuuksia ja aurinkokellotyöpajassa rakennetaan oma aurinkokello.

Ohjelmaa on luvassa runsaasti, mutta päivä huipentuu videopuheluun, joka soitetaan ISS:n avaruusaseman avaruuslentäjä Paolo Nespolille.

Puhelun aikana kokenut astronautti kertoo elämästä avaruudessa ja vastailee suomalaisten opettajien lähettämiin kysymyksiin.

Suora videoyhteys avaruusasemalle luodaan kello 16.45–18.30. Suomen ja Heurekan lisäksi samaan aikaan avaruuden kuulumisia kysellään ainakin Tsekistä, Italiasta ja Itävallasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolmatta kertaa avaruudessa

ESA:n astronautti on kansainvälisellä avaruusasemalla nyt kolmatta kertaa.

Ensimmäisen kerran hän oli lyhyellä 15 päivän komennuksella vuonna 2007, jonka jälkeen hän vietti kuusi kuukautta avaruudessa 2010–2011. Kolmannelle, peräti viiden kuukauden mittaiselle avaruuslennolleen Nespoli lähti viime heinäkuussa.

Viimeksi Heurekassa on otettu suora videoyhteys avaruuteen suomalaissukuiseen astronautti Tim Kopraan keväällä 2016..

– Avaruuspäivä on jatkoa koululaisten avaruusviikoille, jotka järjestettiin edellisen kerran vuonna 2016. Se oli niin suosittu teema, että nyt päätimme järjestää avaruusaiheisen päivän kaikille kävijöille. Avaruuspäivän järjestäminen mahdollistui Heurekan ja Nordic ESERO:n yhteistyön ansiosta, Heurekan oppimispäällikkö Jutta Kujasalo toteaa.

Avaruuspäivässä on myös mahdollisuus tutustua Aalto-yliopiston satelliittihankkeisiin ja niissä työskentelevien tutkijoiden ja insinöörien työhön. Helsingin observatorion väki perehdyttää kävijöitä tähtitieteen sisältöihin.

Avaruuspäivän ohjelma on tarkoitettu kaikille Heurekan kävijöille. Ohjelma sisältyy pääsylipun hintaan.

Lähde: Heureka Kuva: ESA/NASA

Luetuimmat