30.9.2022

Husqvarnalta kilpailuhistorian kunniaksi Heritage-erikoismallit

Husqvarnan motocross- ja enduromoottoripyörien 2023-malleista tulee tarjolle rajoitettuna eränä valmistettavat Heritage-versiot.

Husqvarnan historiaan mahtuu kilpailumenestystä niin asfalttiradoilta kuin erityisesti offroad-lajeista. Motocrossissa Husqvarnan ajoi ensimmäisenä maailmanmestaruuteen ruotsalainen Bill Nilsson vuonna 1960. Yhteensä Husqvarnalla on voitettu motocrossin maailmanmestaruuksia 15 ja enduromestaruuksia 24 kappaletta, mukana mm. suomalaisnimet Petteri Silvan, Samuli Aro, Kari Tiainen ja Juha Salminen.

Nyt Husqvarna on julkaissut Heritage-erikoismalliston, joka jakaa identtisen tekniikan vuoden 2023 malliston kanssa. Erikoismallit kattavat niin kaksi- kuin nelitahtiset motocross- ja enduromallit. Erotuksena Heritage-malleissa on grafiikat menneiltä menestyksen vuosikymmeniltä ja mustaksi eloksoidut Excel-vanteet luomassa hillittyä mutta arvokasta ilmettä.

Vuoden 2023 motocross-mallistossa on mm. uudistettu ergonomia, uusi WP XACT -jousitus sekä kevyt litiumioniakku. Nelitahtimalleihin on lisätty ylöspäin kytkimettömän vaihdon mahdollistava vaihdeavustin sekä monitoimikatkaisin, jolla aktivoidaan sekä vaihdeavustin, luistonesto että lähtöavustin. Kaksitahtimalleissa on uudistettu polttoaineensyöttö sekä sähkökäynnistys.

Enduromalleissa takarunko on hiilikuitukomposiittia ja painaa vain hieman yli kilon. Pankl Racingin vaihteiston välitykset on muokattu enduroajoon sopiviksi. Kaksitahtimalleissa on kuljettajan valittavissa kaksi erilaista sytytyskäyrää ja nelitahtimalleissa kaksi vaihtoehtoista tehokarttaa.

Kuljettajaakaan ei ole Heritage-mallien suunnittelussa unohdettu, vaan tarjolla on pyörän grafiikoiden tyyliin sopivat kypärä- ja ajopaitavaihtoehdot.

Ruotsalaislähtöinen Husqvarna valmisti ensimmäiset moottoripyöränsä vuonna 1903. Vuonna 1987 merkki myytiin italialaiselle Cagivalle, joka jatkoi Husqvarnojen valmistusta Varesessa Italiassa. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin eli 2007 Husqvarnan omistus siirtyi BMW:lle, mutta niin suunnittelu kuin tuotanto jatkuivat entisellään Varesessa. Vuonna 2013 BMW myi Husqvarnan KTM-konsernille, jonka jälkeen KTM:n ja Husqvarnan mallistot ovat muokkautuneet käytännössä teknisesti yhteneväisiksi.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Husqvarna

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat