18.4.2020

Huutokauppahelmet – Alfa Romeo TZ3

Alfa Romeo TZ3 Stradale Zagato - RM Sotheby's

Alfa Romeo TZ3 oli italialaismerkin tapa kunnioittaa omaa 100-vuotissyntymäpäiväänsä. Uutena se maksoi yli miljoonan, mutta mitenhän nyt.

Merkin satavuotissyntymäpäivälahja itselleen oli Alfa Romeo TZ3 – juuri hienompaa lähtökohtaa automallille on vaikea keksiä. Kyseessä oli siis vuonna 2010 esitelty urheiluauto, joka kunnioitti nimensä mukaisesti 1960-luvun Tubolare Zagato -malleja. Ymmärtääkseen tämän modernin kaunottaren on palattava hetkeksi historian havinoille.

Alkuperäinen TZ, eli Tubolare Zagato, oli kilpakäyttöön rakennettu GT, jonka suunnittelusta vastasi Autodelta ja sitä johtanut entinen Ferrarin insinööri Carlo Chiti. Mahdollisimman matalan keulan saavuttamiseksi kallistettu 1570 kuutiosenttimetrin nelisylinterinen rivimoottori oli käytössä jo sekä Sprint Specialessa että Spider Velocessa ja moottorin parina oli erittäin lyhyeksi välitetty ja lyhyellä vaihdevälillä varustettu vaihdelaatikko. Etujousituksen rakenne lainattiin Giuliasta, mutta takana oli hienostunut erillisjousitus jousittamatonta massaa minimoimassa.

Tuo TZ mittasikin itseään kaikkein kovimmissa kilpailuissa muun muassa sellaisia autoja vastaan kuin Ferrari 250 GTO, Porsche 904 ja Shelby Cobra. Vaikka Porsche vei kaksi korkeinta sijoitusta vuoden 1964 Targa Floriossa, löytyi Alfa Romeo TZ sekä sijoilta 3 että 4 ja sen takaa muun muassa Ferrarit. Lisäksi TZ saavutti luokkavoittoja niin Sebringissä, Le Mansissa kuin Nürburgringilläkin vielä samana vuonna.

Vuonna 2010 julkistettu Alfa Romeo TZ3 halusi olla uskollinen tuolle perinnölle. Se pohjautui hieman yllättävästi Dodge Viperin pohjalle, jonka päälle Norihiko Harada oli piirtänyt alkuperäisestä inspiraatiota hakeneen Zagaton korin pyöreine keulineen ja tuplakuplakattoineen. Pintamuodot oli taiottu hiilikuidusta putkirungon päälle.

Pitkän keulan alla oli ACR-X-virityksellä 640 hevosvoimaa ja 760 newtonmetriä tuottanut 8,4-litrainen täysalumiininen V10. Voima välitettiin tiehen kuusipykäläisen Tremec TR6060 -manuaalivaihteiston kautta. Alustan puolelta löytyi päällekkäiset kolmiotukivarret neljästä kulmasta ja pysähtymisestä vastasi Brembon jarrusatulat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

2010 Alfa Romeo TZ3 Stradale Zagato – RM Sotheby’s

Alfa Romeo TZ3 Stradale Zagato maksoi yli miljoona dollaria uutena ja vain yhdeksän katulaillista yksilöä valmistettiin. Näistä jokainen myytiin suoraan Zagaton Yhdysvaltojen kontaktin kautta maailman merkittävimmille keräilijoille. Tällä kertaa Huutokauppahelmenä esiintyvä Alfa Romeo TZ3 -yksilö on ilmiselvästi eräs näistä, mutta se on säilynyt koko ikänsä samassa kokoelmassa josta se nyt myydään.

Se on lähes käyttämättömänä käytännössä täysin uudenveroinen korin, moottorin ja jopa alustan osalta. Itse asiassa sisäverhoilunkin kerrotaan tuoksuvan edelleen samalta kuin uutena. Huutokauppailmoituksen teon aikaan autolla oli ajettu vain 210 mailia ja se toimitetaan alkuperäisen dokumentaation kanssa.

Tämä Alfa Romeo TZ3 on merkittävä sekä Alfan että Zagaton historiassa tehden kunniaa upealle ja menestyksekkäälle italialaiselle kilpa-autolle. Se yhdistää italialaisen tyylin ja yhdysvaltalaiset muskelit kiinnostavaksi kokonaisuudeksi. Tämäkin taitaa päätyä keräilykappaleena huutokaupan päätteeksi takaisin johonkin toiseen kokoelmaan seisomaan, mutta loppusummaa voimme toistaiseksi vain arvuutella.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Darin Schnabel/RM Sotheby’s Lähde: RM Sotheby’s

Luetuimmat