16.2.2021

Jaguar lopettaa polttomoottorit 2025 ja enemmistö Land Rovereista täysin sähköisiä 2030

Jaguar I-Pace

Perinteikkäät brittiläiset autonvalmistajat Jaguar ja Land Rover ilmoittivat sähköistyvänsä varsin nopealla aikataululla.

Jaguar Land Rover -autonvalmistajayhtiön nimikkomerkit alkavat sähköistää mallistoaan vauhdilla. Yhtiö kertoi, että Jaguarin kaikki mallit tulevat olemaan täysin sähköisiä vuodesta 2025 alkaen. Land Rover puolestaan esittelee ensimmäisen täyssähköautonsa vuonna 2024 ja vuonna 2030 valmistajan myynnistä 60 prosenttia uskotaan koostuvan lähipäästöttömistä autoista.

Täysin päästöttömäksi yhtiö aikoo vuoteen 2039 mennessä. Jaguarilla on tällä hetkellä mallitarjonnassaan yksi täyssähköauto, Jaguar I-Pace. Land Roverilla ei sähköautoja siis ole ennen vuotta 2024, mutta mallistosta löytyy tällä hetkellä lataushybridejä.

Seuraavan viiden vuoden aikana SUV-segmentin autoistaan tunnettu Land Rover tulee julkaisemaan kaikkiaan kuusi täyssähköautoa. Suurin osa Land Rovereista tulee jatkossa käyttämään polttomoottori- ja sähköautoille käypästä MLA-perusrakennetta. Osa autoista tulee kuitenkin käyttämään EMA-arkkitehtuuria joka on tarkoitettu sähköautoille, mutta tukee myös sähköistettyjä polttomoottorivoimalinjoja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaguar keskittyy jatkossa oleelliseen

Jaguarilta tulee myös sähköautoille tarkoitettu arkkitehtuuri, jolle tulevat sähköautot rakentuvat. Lisäksi Jaguar tulee suuntaamaan mallistoaan pois SUV-segmentistä jättäen niiden markkinat vahvemmin Land Roverin hoidettavaksi.

Akkuautot eivät kuitenkaan ole välttämättä perinteikkäiden brittivalmistajien sinetöity tulevaisuus. Valmistaja kertoo valmistautuvansa myös polttokennoautojen tuottamiseen vetytalouden kehittymisen myötä. Vetyautojen kehitys on valmistajan mukaan jo käynnissä ja ensimmäisen prototyypin tulisi valmistua seuraavan vuoden aikana.

Aiemmin polttomoottoreista ilmoitti vetäytyvänsä luksusautonvalmistaja Bentley, tosin viisi vuotta Jaguaria hitaammalla aikataululla.

Lähde: Jaguar Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat