5.10.2022

Jalkakäytävillä pyöräilystä rapsahti runsaasti sakkoja

Talvipyöräily_2019_AH

Poliisi: ”Eniten puututtavaa löytyi jälleen jalkakäytävillä, joilla liikkui sinne kuulumattomia ajoneuvoja kuljettajineen.”

Jalkakäytävät eivät ole yksinomaan jalkaisin kulkeville rauhoitettuja, selvisi jälleen poliisin tehovalvonnassa.

– Valitettavasti huomautettavaa löytyi kaikkien tienkäyttäjäryhmien toiminnasta. Eniten puututtavaa löytyi jälleen jalkakäytävillä, joilla liikkui sinne kuulumattomia ajoneuvoja kuljettajineen, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja huomautuksia suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvonnassa. Sanktioita annettiin muun muassa jalkakäytävällä ajeleville polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

Polkupyöräilijöille annettiin yhteensä 352 huomautusta tai liikennevirhemaksua, joista valtaosa johtui jalkakäytävällä tai punaisia päin ajamisesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

158 sanktiota kevyille sähköajoneuvoille

Kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille annettiin 158 sanktiota pääasiassa jalkakäytävällä ajamisesta. Jalankulkijat syyllistyivät 47 kertaa päin punaista valoa kävelemiseen.

Väistämisvelvollisuuksien laiminlyönneistä suojateillä ja pyöräteiden jatkeilla annettiin moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajille yhteensä 64 huomautusta ja sakkoa.

Kallio muistuttaa, että vain alle 12-vuotias saa ajaa polkupyörää jalkakäytävällä. Hänkin ainoastaan siinä tapauksessa, ettei siitä aiheudu huomattavaa haittaa jalankululle.

Lisäksi sellaista itsestään tasapainottuvaa kevyttä sähköajoneuvoa, joka pysyy tasapainossa myös silloin, kun ajoneuvo ei liiku tai siinä ei ole kuljettajaa, saa kuljettaa myös jalkakäytävällä. Tällöin kuljettajan on annettava jalankulkijalle esteetön kulku.

Valvonnassa poliisi puuttui sellaiseen liikennekäyttäytymiseen, joka vaaransi lähinnä jalankulkijoiden, polkupyöräilijöiden ja kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajien turvallisuutta. Erityisesti valvontaa keskitettiin liikennevalojen noudattamiseen ja jalkakäytävällä ajamiseen.

Poliisista kerrotaan, että tehovalvontapäivän, kuten tämän 3.10. toteutetun valvonnan, tavoitteena oli valvoa suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymistä ja turvallisuutta.

Lähde: Poliisihallitus Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat