13.11.2022

Joulutorit Euroopassa: valoa pimeyteen

Kohta on taas se aika vuodesta, kun ympäri Eurooppaa pystytään joulumarkkinakojuja. Höyryävä hengitys, glögin tuoksu, iloinen puheensorina, joululaulut… markkinahenkisyydestään huolimatta joulun ajassa on yhä oma taikansa.

Joulumarkkinoilla on Euroopassa pitkät perinteet. Monessa kaupungissa toreille ilmestyy lämmintä juotavaa, pientä purtavaa sekä käsitöitä myyviä kojuja. Perinteet vaihtelevat maasta toiseen. Kokosimme listan omista suosikeistamme, ne ovat satunnaisessa eivät paremmuusjärjestyksessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Strasbourg

Pariisi saattaa olla rakkauden kaupunki, joka on hyvä kohde myös romanttiselle joululomalle, mutta Strasbourgin joulutori on selvästi sympaattisempi. Ruoka on täällä luonnollisesti isossa osassa, Elsassin keittiö on maailmankuulu. Christkindelsmärik nimellä kulkeva joulutori on myös yksi Euroopan vanhimmista, ja se houkuttelee joka vuosi joulun alla Strasbourgin noin kaksi miljoonaa matkailijaa. Varaudu siis tungokseen. Pariisista sinne pääsee kätevästi TGV-junalla. Myös Metzin joulutori on suosittelemisen arvoinen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tallinna

Tallinnan joulutori on yksi vanhimpia maailmassa, ja paikalliset tykkäävät markkinoida vanhankaupungin torille pystytettävää isoa joulukuusta jopa maailman vanhimpana sen sortin traditiona. No onhan 581 vuotta kieltämättä pitkä aika. Hyvän ruoan, juotavan, käsitöiden ja jouluhuuman lisäksi tarjolla on riittävästi joulukliseitä. Ja takakonttiin saa lastattua samalla tuliaisia niin jouluksi kuin myös uutta vuotta varten.

Salzburg

Mozartin kotikaupunki on sympaattinen aina, mutta joulun aikaan Salzburg syttyy ylimääräiseen loistoon – eikä vähiten siksi, että yksi tunnetuimpia joululauluja eli Jouluyö, juhlayö on syntynyt aivan näillä nurkilla. Salzburgin joulutorilla on pitkät perinteet, jotka kantavat aina 1400-luvulle asti. Torilla näkyy itävaltalaisten panostus käsitöihin, laatutuotteita on tarjolla enemmän kuin krääsää. Tuomikirkon juurella järjestetään myös joka päivä iltaviideltä ilmainen konsertti. Katsojat saavat laulaa mukana. Avoinna 17.11.–1.1. Myös Wienin joulutori on legendaarinen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Praha

Paikallista makkaraa ja olutta, ja niiden päälle sokerinen pannukakku: niiden avulla on helppo uppoutua oikeanlaiseen joulutunnelmaan. Ja hehkuviinin nauttimisen sijaan kannattaa tehdä kuten paikalliset eli nauttia makeutettua rommigrogia, joka kulkee paikallisten suussa nimellä svařák. Sen kanelinen tuoksu täyttää koko kävelykadun päähän rakennetun joulutorin. Ja Prahan joulutorin puitteet ovat yksinkertaisesti henkeäsalpaavat. Suosittelemme myös Prahasta etelään Bohemiassa sijaitsevia České Budějovicen ja Ceský Krumlovin kaupunkeja, joissa molemmista löytyy erittäin sympaattinen ja vähemmän markkinahölyä sisältävä joulutori.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Berliini

Berliinissä on varaa valita, mille joulutorille menee, niitä on kaupungin useissa keskustoissa yhteensä lähemmäs satakunta – jopa koirillle on omansa… Spandausta löytyy kaupungin suurin joulutori, Kansallisoopperan kupeessa sijaitseva Weihnachtszauber on puolestaan nätein. Jälkimmäisestä löytyy myös paikallisten käsitöitä, ja Berliinin luonne sekä tyyli näkyvät myös itse tuotteissa. Potzdamer Platzilla voi eläytyä puolestaan talven iloihin luistelemalla tai pelaamalla curlingia.

Köln

Köln on ehkäpä Saksan boheemein kaupunki, ja tämä näkyy myös joulutoreilla, vaikka ne Saksassa ovatkin kaikki melko samasta puusta veistettyjä. Kölnissä markkinakojuja pystytetään useampaan paikkaan, mutta suurimmat markkinat löytyvät tuomiokirkon kupeesta. Markt der Engel nimeä kantava joulutori avaa ovensa tänä vuonna 17. marraskuuta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Bryssel

Meppien lisäksi Brysselin Winter Wonders -joulutoreilta voi bongata paikallisia suklaita ja oluita. Jouluhumu levittäytyy ”Euroopan pääkaupungissa” Grand-Place-Bourse-Place Sainte-Catherine-Marché aux Poissons-alueelle. Tarjolla on useampi valoshow, luistelua, maailmanpyörä, karuselli, iso joulukuusi sekä elämyksellinen Winter pop -tapahtuma. Suosittelemme tosin myös piipahtamista Bruggen joulutorilla, sinne pääsee Brysselistä kätevästi alle puolessatoista tunnissa junalla. Bruggen historialliset puitteet on kuin tehty joulutoreja varten.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Budapest

Unkarin pääkaupunki syttyy joulun alla valoloistoon, ja ihmisille on torikojujen välissä kulkejeksimisen lisäksi myös paljon erilaisia talviaktiviteettejä. Kaksi suurinta joulutoria ovat Bazilika sekä Vorosmarty. Jälkimmäinen on Unkarin vanhin joulutori. Ensimmäisessä katsojat voivat ihastella tuomiokirkon seiniin heijastettavaa laservaloshowta.

Bratislava

Jos aika antaa periksi, Bratislava sijaitsee vain 200 kilometriä Budapestista eli sen joulutorit voi käydä bongaamassa toisena päivänä. Ruoka on maittavaa, ja tuliaiseksi voi ostaa paikallisia puukäsityön taidonnäytteitä. Paras tori eli Hlavné námestie sijaitsee luonnollisesti kaupungin keskustorilla. Sormia lämmittävän viinin lisäksi suosittelemme paikallista hunajalikööriä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Krakova

Puolan vanha pääkaupunki tarjoaa sekin erinomaiset puitteet joulutorille. Jouluhuumaa on tarjolla ympäri vanhaa kaupunkia lukuisisa eri muodoissa. Ja jos kaipaat hetkeksi rauhoittumista, piipahda sisään johonkin vanhaan kirkkoon, jossa voi hiljentyä hetken kynttilöiden valossa. Ja ne paikalliset makkarat eli kielbasat… ja kyytipojaksi hyvää hehkuviiniä. Ja joulukojuista tai kauppahallista mukaan käsitöitä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Edinburgh

Skotlannin näteimmässä kaupungissa on enemmän pubeja per asukas kuin missään muualla. Joulua ja etenkin uutta vuotta osataan siis juhlia asiaan kuuluvasti. Hogmanay-katujuhla on itse asiassa jopa suurempi syy vierailla Edinburghissa kuin sen joulutori. Tänä vuonna pääesiintyjänä on Pet Shop Boys.

Kööpenhamina

Aina iloiset tanskalaiset ovat joulun aikaan tavallistakin iloisempia, joten heidän sekaansa on ilo sukeltaa. Kööpenhaminan kaksi parasta joulutoria löytyvät Tivoli Gardenista sekä Nyhavnista, mutta myös Bakkenilla kannattaa piipahtaa. Tivoli Garden ja Bakken – kuten myös Kööpenhaminan eläintarhan joulu – ovat erinomaisia koko perheen joulutunnelman nostattajia, kun taas Nyhavn tarjoaa hienot puitteet joululasilliselle hyvässä seurassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Göteborg

Göteborgin joulumarkkinat tarjoavat myös hulppeat puitteet, sillä ne keskittyvät Lisebergin huvipuistoon. Elämys on erilainen, mutta valitettavasti myös maksullinen. Lapset viihtyvät tonttukylässä tai isolla luisteluareenalla, ja samalla vanhemmat voivat tehdä jo jouluostoksia. Avataan 19.11. Ja tietysti myös Tukholman Stortorget paketoidaan joulun ajaksi hienosti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sevilla

Maa ei todennäköisesti ole valkoinen, eli keli muutenkaan jouluinen, mutta tunnelmansa puolesta Sevillan Nervion-joulutori tarjoaa miellyttävän vaihtoehdon. Kulttuuri ja taiteet ovat täällä myös esillä vahvemmin kuin monella muulla joulutorilla. Ja tapakset maistuvat aina, kuten myös niiden päälle lämmin churros. Jouluvalaistus on sekin enemmän kuin riittävä. Toinen hyvä joulutori Espanjasta löytyy Barcelonasta, jossa Fira de Santa Llúciaa eli meikäläisittäin suomenruotsalaisten Lucian päivää on juhlittu Sevillassa jo vuodesta 1786.

Merano

Tämä pohjoisessa Italiassa sijaitseva kaupunki ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen joulutoreista puhuttaessa, mutta Etelä-Tirolin pitkät juuret osana Itävaltaa tarjoavat riittävästi perinteitä yllättävän kodikkaalle joulutorille, ja kaiken kulissina toimivat tietysti horistontissa häämöttävät Alpit. Suosittelemme majoittumaan johonkin alueen lukuisista kylpylähotelleista. Ja ruokahan on sekä Italiassa että Itävallassa aina hyvää, joten näiden kahden yhdistäminen samassa paikassa tarjoaa erinomaiset puitteet myös kulinaristisille elämyksille.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: matkailutoimistot

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat