26.4.2018

Kansainvälinen ajokortti kasvattaa suosiotaan – syykin on selvä

Kansainvälinen ajokortti voi säästää useilta harmeilta ulkomailla.

Kansainvälisen ajokortin suosio on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kun vuonna 2007 Autoliitossa kirjoitettiin 5 400 kansainvälistä ajokorttia, viime vuonna korttien määrä ylitti jo 11 300 kappaleen rajan.

– Suomalaiset matkustavat yhä enemmän kaukomaille ja haluavat tutustua kohteeseen itsenäisesti ajamalla. Tämä näkyy kansainvälisen ajokortin suosion lisääntymisenä, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen arvioi.

Monelle suomalaismatkailijalle kansainvälisen ajokortti on kuitenkin edelleen tuntematon, mikä saattaa aiheuttaa ikäviä yllätyksiä ulkomailla.

– Moni saa edelleen kantapään kautta kokea sen tarpeen, Suokonautio-Hynninen kertoo ja varoittaa, että sanktiot kortin puuttumisesta voivat olla tuntuvia.

– Suomalainen autoilija sai Australiassa 600 euron sakot, kun tällä ei ollut kansainvälistä ajokorttia. Poliisi käsitteli asian ajokortitta ajamisena.

On myös maita, jotka eivät virallisesti kansainvälistä ajokorttia vaadi, mutta joissa esimerkiksi autovuokraamo saattaa sitä edellyttää.

– Jos korttia ei ole, jää auto vuokraamatta. Jos puolestaan joutuu viranomaisten kanssa tekemisiin, helpottaa kansainvälinen ajokortti joka tapauksessa asiointia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suomen ajokortti kelpaa EU:ssa

Moni myös ihmettelee, mihin kansainvälistä ajokorttia nykyisin enää tarvitaan, koska suomalainen ajokortti on EU:n ajokorttidirektiivin mukainen.

Suomalaisen ajokortin kielet ovat kuitenkin vain suomi ja ruotsi, millä ei maailmalla pitkälle pötkitä. EU:ssa toki suomalainen ajokortti riittää.

– Jotkut maat rajoittavat sekä kansallisen että kansainvälisen ajokortin voimassaoloa erityisesti silloin, jos ulkomaille mennään muussa kuin turistimatkatarkoituksessa. Monissa maissa on hankittava paikallinen ajokortti, jos niissä oleskellaan pitempään kuin 3 tai 6 kuukautta, Suokonautio-Hynninen huomauttaa.

Kahdenlaisia kansainvälisiä ajokortteja

Suomessa kansainvälinen ajokortti haetaan Autoliiton kautta.

Kansainvälinen ajokortti

Tarjolla on kahta eri korttia, joista toinen perustuu vuonna 1949 solmittuun Geneven tieliikennesopimukseen ja toinen vuoden 1968 Wienin tieliikennesopimukseen.

Kansainvälinen ajokortti on käytännössä virallinen käännösasiakirja, joka kelpaa vain voimassa olevan kansallisen ajokortin kanssa.

Ennen kansainvälisen ajokortin hakemista kannattaa tarkistaa Autoliiton nettisivuilta, kumpi kortti kohdemaassa kelpaa.

Jo 96 vuotta vanha käytäntö

Autoliiton edeltäjä AK kirjoitti Suomen ensimmäisen kansainvälisen ajokortin 96 vuotta sitten 1.5.1922. AK oli saanut kirjoittamisoikeuden valtioneuvostolta kaksi päivää aiemmin.

Tuolloinen kansainvälinen ajokortti perustui vuonna 1909 Pariisissa allekirjoitettuun tieliikennesopimukseen, johon Suomi liittyi AK:n aloitteesta 27.3.1922.

Lähde ja kuvitus: Autoliitto 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat