29.9.2022

Kemoran moottorirata – Vauhdikas ja haastava

Suomen pohjoisin moottorirata sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Vetelin kunnassa.

Kemoran moottorirata valmistui vuonna 1983 ja sitä jatkettiin nykyiseen mittaansa vuonna 1987. Radan pituus on 2723 metriä ja kyseessä on varsin tekninen rata. Sopivan ajorytmin löytäminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja toistoja.

Radan profiili on tasainen, mikä ei radan sijainnin suhteen ole yllätys. Kemora on edelleen aktiivisessa käytössä. Radalla ajetaan Rata SM:ää, Road Racingin SM-sarjaa, sekä Historic-autojen kilpailuja.

Yksi Kemoran erikoispiirre on 3000 hengen katettu katsomo, joka on maamme suurimpia. Ajan hammas on päässyt puraisemaan varikkopilttuita ja muita puitteita, mutta itse rata on edelleen hyvässä iskussa.

Radan ominaispiirre on kaksijakoisuus, sillä alun kovavauhtista osuutta seuraa tekninen ja haastava puolikas. Katso jutussa olevalta videolta, miltä rata näyttää kuljettajan näkökulmasta.

Kemora tarjoaa tavalliselle harrastajalle mahdollisuuden kokeilla kuskin ja kaluston rajoja pienellä kynnyksellä. Kun radalla ei ole kilpailua tai muuta suurempaa yksityisvarausta, pääsee ajopuuhiin edullisimmillaan 20 euron ratamaksulla.

Talvikaudella rata toimii liukkaan kelin ajoharjoitteluratana ja kelkkacrossin näyttämönä.

Teksti: Tuomas Rajala Kuvat ja video: Jari Saarentaus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat