7.5.2016

Kesäajoneuvot ajoon – muista liikennekäyttöönotto ja vakuutus!

Liikennekäyttöönotto

Talvi vetelee viimeisiään Lappia myöten ja kesäajoneuvot palaavat liikenteeseen. Ennen ensiajoa on muistettava hoitaa myös muodollisuudet, eli vähintäänkin liikennekäyttöönotto ja liikennevakuutus.

Talvikaudeksi tehty liikennekäytöstäpoisto koskee merkittävää osaa moottoripyöristä, mopoista ja kesäautoista. Kevään tullen on jälleen aika kaivaa ajoneuvot tallin uumenista esille ja palauttaa ne takaisin ajoon. Liikennevakuutuskeskus muistuttaa hoitamaan sesongin käyntiin myös paperilla. Käytännössä tämä tarkoittaa siis liikennekäyttöönottoa ja lakisääteisen liikennevakuutuksen voimassaolon varmistamista.

– Kesän kynnyksellä otetaan varastoista ajoneuvoja esiin ja lähdetään innokkaana ajamaan. Silloin usein unohtuu, että ajoneuvo on ollut poistettuna liikennekäytöstä. Seuraukset unohduksesta voivat olla vakavat, muistuttaa perintäpäällikkö Vesa Korhonen Liikennevakuutuskeskuksesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liikennekäyttöönotto on syytä muistaa

Liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo on virallisesti ajokiellossa.

Jos ajoneuvo otetaan uudelleen käyttöön, mutta ilmoitusta liikennekäyttöönotosta ei ole edelleenkään tehty, seuraukset voivat Liikennevakuutuskeskuksen mukaan tulla varsin kalliiksi takautuvasti maksettavien vakuutusmaksujen ja mahdollisen ajoneuvoveron myötä.

Liikennevalvonnan yhteydessä poliisi poistaa ajokiellossa olevista ajoneuvoista rekisterikilvet.

Liikennekäytöönotto hoituu sähköisesti

Liikennekäyttöönoton voi hoitaa muun muassa Trafin sähköisessä palvelussa, vakuutusyhtiön verkkopalvelussa, konttorissa tai asioimalla henkilökohtaisesti rekisteröivässä katsastustoimipaikassa.

Voit käyttää ajoneuvoa heti liikennekäyttöönoton tehtyäsi, mikäli määräaikaiskatsastus on voimassa, rekisterikilvet ovat kiinnitettyinä sekä ajoneuvovero ja liikennevakuutusmaksu on maksettu. Liikennekäyttöönotto on voimassa toistaiseksi eikä sitä voi tehdä etukäteen, takautuvasti tai määräajaksi.

Liikennevakuutuksen hankkiminen on yhtä vaivatonta. Se onnistuu useimpien vakuutusyhtiöiden sähköisessä palvelussa tai piipahtamalla konttorissa. Liikennevakuutuksen ottaminen on mahdollista myös monilla katsastusasemilla.

Vakuuttamisvelvollisuus perustuu liikennevakuutuslakiin ja liikennevakuutusasetukseen. Näin ollen sillä, onko moottoriajoneuvo rekisteröity tai missä ajoneuvoa käytetään, ei pääsääntöisesti ole merkitystä vakuuttamisvelvollisuuteen.

Lisätietoja liikennekäyttöönotosta ja liikennevakuutuksesta tarjoavat Trafi ja Liikennevakuutuskeskus.

Lähteet: Liikennevakuutuskeskus ja Trafi Kuvituskuva: Antti Hentinen

Luetuimmat