15.4.2022 Matkailu Kohta se on totta – Viron ravintolat Michelin-tähtikartalle Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Viron kulinaarisina valtteina ovat käsityötaitojen arvotus, paikallisten raaka-aineiden kunnioitus sekä kunnianhimoiset nuoren polven kokit. Ruoka on oiva syy matkailla, joillekin paikalliset makuelämykset voivat olla se tärkein syy matkailla. Herkkusuiden valitessa matkakohdetta, ei kannata ohittaa naapurimaa Viroa, jonka ravintolamaailma on tehnyt tuloaan jo vuosia. Esimerkiksi Tallinnassa ja sen lähiympäristössä on useita erinomaisia ja persoonallisia ravintoloita, joiden varaan voi suunnitella vaikka koko matkaohjelman.Nyt Viron kulinaarinen kulttuuri saa ansaitsemaansa arvostusta, sillä maa saa hartaasti odotetun huomionosoituksen. The Michelin Guide Estonia -ravintolaopas julkistetaan 25. toukokuuta.Michelin-opas on kansainvälisesti tunnetuin, arvostetuin ja vanhin ravintola-alan tunnustusjärjestelmä, ja Michelin-tähtiä onkin verrattu elokuvamaailman Oscareihin. Michelin-tarkastajat ovat tiettävästi pitäneet Viron ruokakulttuuria silmällä jo pitkään, yhdistyväthän siinä heidän mukaansa maassa Skandinavian sekä Keski- ja Itä-Euroopan makuvivahteet. Visit Estonian mukaan taustana ravintolaoppaalle ovat Viron vahvojen kulinaaristen perinteiden lisäksi yhtälö, jonka osia ovat käsityötaitojen arvotus, paikallisten raaka-aineiden kunnioitus sekä kunnianhimoiset nuoren polven kokit.– Maailmanluokan ruokakulttuuri on nykyisin yksi tärkeimmistä sysitä matkustaa ja se antaa myös syyn palata takaisiin, Viron yrittäjyys- ja informaatioteknologianinisteri Andres Sutt hehkuttaa.Viron gastronominen kenttä on ollut monille vielä monilta osiin tuntematon, mutta nyt siihen tulee muutos, uskoo ministeri.– Michelin-perheeseen liittyminen tekee meistä tunnetumpia, paremmin ymmärrettäviä ja kansainvälisesti vertailukelpoisempia.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyySalaperäistä ja riippumatontaViron parhaat ravintolat arvioi ryhmä ammattitaitoisia, riippumattomia ja ennakkoluulottomia Michelin-tarkastajia – mutta salaisesti!Michelin-tarkastajat eivät koskaan esittele itseään ravintolassa ja maksavat laskunsa itse.Ravintoloissa Michelin-tarkastajien arvio perustuu seuraaviin kriteereihin: raaka-aineiden laatuun, ruoanvalmistuksen taidokkuuteen, makujen harmoniaan, keittiömestarin omaperäisyyteen ja erinomaisen kulinaarisen laadun tasajatkuisuuteen – sekä ruokalistalla että eri vierailuiden välillä.Sadan vuoden perinneVeljekset André ja Édouard Michelin perustivat maailmankuulun rengasyrityksensä ranskalaiseen pikkukaupunkiin Clermont-Ferrandiin vuonna 1889. Heillä oli selkeä visio Ranskan autoteollisuudesta jo aikana, jolloin maassa oli vasta alle 3 000 autoa.Autonkuljettajien auttamiseksi Michelin-veljekset laativat pienen punaisen ravintolaoppaan, joka sisälsi tietoja siitä, miten vaihdetaan renkaat, missä voi tankata ja missä syödä ja levätä. Vuosikymmenien varrella veljekset huomasivat kasvavan kiinnostuksen ravintolakategoriaa kohtaan ja palkkasivat arvioijaryhmän, joka vieraili ravintoloissa anonyymisti.Vuonna 1926 ravintoloille ryhdyttiin antamaan tähtiä, joita oli alussa vain yksi. Kolmen tähden systeemi otettiin käyttöön viisi vuotta myöhemmin.Liki 40 maata, neljä mannertaMichelin-opas on kehittynyt ravintolaoppaiden kaapin päälle, alan arvostetuimmaksi. Michelin-opas on tähän mennessä käytössä lähes neljässäkymmenessä maassa neljällä mantereella, ja se suosittelee yli 15 000:ta arvostettua ravintolaa, joista noin viidenneksellä on Michelin-tähtiä.Parhaat ravintolat julkistetaan vuosittain. Suurin tunnustus ovat tähdet, joita voi saada enintään kolme.Älä unohda tähdittä jääneitä!Jos ravintolalle ei Michelin-oppaassa anneta tähtiä mutta se on silti hyvällä tasolla, se saa jommankumman ravintolaoppaan kahdesta tunnustuksesta.Bib Gourmand: hyvä ravintola, herkullista ruokaa kohtuulliseen hintaan MICHELIN Vihreä tähti: ravintolat, jotka ovat sitoutuneimpia kestävämpään gastronomiaanTeksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Visit Estonia Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 8.10.2024 Matkailuajoneuvot Matkailuautojen ajoneuvoveron käyttövoimaveroa korotetaan 8.10.2024 Uutinen Ylpeästi sähköllä: Brittiläinen Kia PridEV-sähkökonversio 8.10.2024 Liikenneturvallisuus Talvi tulee, auto lähtee käsistä – nokkakolareita sattuu liukkailla keleillä 8.10.2024 Päivän kuva Päivän kuva: onko tämä muka Rovaniemi? 8.10.2024 Uutinen Kuluttaja esitti automyyjälle rajun vaatimuksen käytetystä autosta – myyjä oli pimittänyt tiedon auton moottorin vaihdosta 7.10.2024 Uutinen Sähköautojen paloriskit – näin pelastusala ohjeistaa 7.10.2024 Matkailu Islanti – huikaisevaa luontoa ja vulkaanista jännää 6.10.2024 Matkailu Jäähyväiset solateille: Col de l’Iseran 5.10.2024 Matkailu Erikoiset ateriat: Pädasten kartanon ravintola Alexander – 9 ruokalajin sinfonia makuaisteille Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 8.10.2024 Uutinen Kuluttaja esitti automyyjälle rajun vaatimuksen käytetystä autosta – myyjä oli pimittänyt tiedon auton moottorin vaihdosta 7.10.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Rolls-Royce Silver Spur, joka yrittää epätoivoisesti matkia Phantomia 6.10.2024 Lentokoneet Lentokoneet: uusi israelilainen startup-lentoyhtiö aikoo aloittaa ensi viikolla lennot alle 30 kilometrin päästä Libanonin rajasta 7.10.2024 Koeajo Koeajo: Renault Symbioz – Rellun keihäänkärki numero 2 8.10.2024 Matkailuajoneuvot Matkailuautojen ajoneuvoveron käyttövoimaveroa korotetaan 1.10.2024 Esittely Koeistuttu: Škoda Elroq – kohti myyntilastojen kärkeä 1.10.2024 Uutinen Matkailuautossa oli jos jonkinlaista vikaa – myyjäliike tarjoutui ostamaan sen takaisin, mutta 4 500 euroa halvemmalla 4.10.2024 Uutinen Käytetyssä 100 000 euron Audissa olikin jotain muuta mitä myyjä kertoi – sitten riideltiin kymmenistä tuhansista euroista 3.10.2024 Käyttötesti Käyttötesti: Volvo EX30 – auto, joka lähes musertuu ennakko-odotusten alle 2.10.2024 Koeajo Koeajo: Škoda Octavia Combi – menestys ei jää tähän 26.9.2024 Päivän kuva Päivän kuva: Paholainen odottelemassa saattoautoa 20.9.2024 Kotimaanmatkailu Päivän kuva: Texaco taksi parturi baari 21.9.2024 Matkailu Tirpitz-museo – Saksan miehittämässä Norjassa nähtiin toisen maailmansodan suurimpia sota-aluksia 14.9.2024 Ajoneuvot Maastotyypit: uudella Dacia Dusterilla raaskii - ja todellakin uskaltaa - mennä kovaankin maastoon 1.10.2024 Esittely Koeistuttu: Škoda Elroq – kohti myyntilastojen kärkeä