15.4.2022

Kohta se on totta – Viron ravintolat Michelin-tähtikartalle

Tallinna_Juur

Viron kulinaarisina valtteina ovat käsityötaitojen arvotus, paikallisten raaka-aineiden kunnioitus sekä kunnianhimoiset nuoren polven kokit.

Ruoka on oiva syy matkailla, joillekin paikalliset makuelämykset voivat olla se tärkein syy matkailla. Herkkusuiden valitessa matkakohdetta, ei kannata ohittaa naapurimaa Viroa, jonka ravintolamaailma on tehnyt tuloaan jo vuosia. Esimerkiksi Tallinnassa ja sen lähiympäristössä on useita erinomaisia ja persoonallisia ravintoloita, joiden varaan voi suunnitella vaikka koko matkaohjelman.

Nyt Viron kulinaarinen kulttuuri saa ansaitsemaansa arvostusta, sillä maa saa hartaasti odotetun huomionosoituksen. The Michelin Guide Estonia -ravintolaopas julkistetaan 25. toukokuuta.

Michelin-opas on kansainvälisesti tunnetuin, arvostetuin ja vanhin ravintola-alan tunnustusjärjestelmä, ja Michelin-tähtiä onkin verrattu elokuvamaailman Oscareihin.

Michelin-tarkastajat ovat tiettävästi pitäneet Viron ruokakulttuuria silmällä jo pitkään, yhdistyväthän siinä heidän mukaansa maassa Skandinavian sekä Keski- ja Itä-Euroopan makuvivahteet. Visit Estonian mukaan taustana ravintolaoppaalle ovat Viron vahvojen kulinaaristen perinteiden lisäksi yhtälö, jonka osia ovat käsityötaitojen arvotus, paikallisten raaka-aineiden kunnioitus sekä kunnianhimoiset nuoren polven kokit.

– Maailmanluokan ruokakulttuuri on nykyisin yksi tärkeimmistä sysitä matkustaa ja se antaa myös syyn palata takaisiin, Viron yrittäjyys- ja informaatioteknologianinisteri Andres Sutt hehkuttaa.

Viron gastronominen kenttä on ollut monille vielä monilta osiin tuntematon, mutta nyt siihen tulee muutos, uskoo ministeri.

– Michelin-perheeseen liittyminen tekee meistä tunnetumpia, paremmin ymmärrettäviä ja kansainvälisesti vertailukelpoisempia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Salaperäistä ja riippumatonta

Viron parhaat ravintolat arvioi ryhmä ammattitaitoisia, riippumattomia ja ennakkoluulottomia Michelin-tarkastajia – mutta salaisesti!

Michelin-tarkastajat eivät koskaan esittele itseään ravintolassa ja maksavat laskunsa itse.

Ravintoloissa Michelin-tarkastajien arvio perustuu seuraaviin kriteereihin: raaka-aineiden laatuun, ruoanvalmistuksen taidokkuuteen, makujen harmoniaan, keittiömestarin omaperäisyyteen ja erinomaisen kulinaarisen laadun tasajatkuisuuteen – sekä ruokalistalla että eri vierailuiden välillä.

Tallinna_Juur

Sadan vuoden perinne

Veljekset André ja Édouard Michelin perustivat maailmankuulun rengasyrityksensä ranskalaiseen pikkukaupunkiin Clermont-Ferrandiin vuonna 1889. Heillä oli selkeä visio Ranskan autoteollisuudesta jo aikana, jolloin maassa oli vasta alle 3 000 autoa.

Autonkuljettajien auttamiseksi Michelin-veljekset laativat pienen punaisen ravintolaoppaan, joka sisälsi tietoja siitä, miten vaihdetaan renkaat, missä voi tankata ja missä syödä ja levätä. Vuosikymmenien varrella veljekset huomasivat kasvavan kiinnostuksen ravintolakategoriaa kohtaan ja palkkasivat arvioijaryhmän, joka vieraili ravintoloissa anonyymisti.

Vuonna 1926 ravintoloille ryhdyttiin antamaan tähtiä, joita oli alussa vain yksi. Kolmen tähden systeemi otettiin käyttöön viisi vuotta myöhemmin.

Liki 40 maata, neljä mannerta

Michelin-opas on kehittynyt ravintolaoppaiden kaapin päälle, alan arvostetuimmaksi. Michelin-opas on tähän mennessä käytössä lähes neljässäkymmenessä maassa neljällä mantereella, ja se suosittelee yli 15 000:ta arvostettua ravintolaa, joista noin viidenneksellä on Michelin-tähtiä.

Parhaat ravintolat julkistetaan vuosittain. Suurin tunnustus ovat tähdet, joita voi saada enintään kolme.

Älä unohda tähdittä jääneitä!

Jos ravintolalle ei Michelin-oppaassa anneta tähtiä mutta se on silti hyvällä tasolla, se saa jommankumman ravintolaoppaan kahdesta tunnustuksesta.

  • Bib Gourmand: hyvä ravintola, herkullista ruokaa kohtuulliseen hintaan
  • MICHELIN Vihreä tähti: ravintolat, jotka ovat sitoutuneimpia kestävämpään gastronomiaan

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Visit Estonia 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat