1.6.2021

Kohti sulavampaa sähköautoilua – suomalainen startup keräsi yli puolen miljoonan rahoituksen

Sähköautot yleistyvät nopeammin kuin koskaan. Tämän myötä myös latausinfraan ja sulavaan latauskokemukseen kohdistuu entistä kovemmat odotukset.

Kukaan ei voi kieltää, että sähköautoilun aloittaminen ei vaatisi uuden opettelua. Itse auton käyttäminen on helppoa, ja kotilataukseen yhdistettynä arkipäiväinen elämä on vaivatonta. Jos kotoa ei löydy kuitenkaan latausmahdollisuutta, ja autoa lataa aktiivisesti kodin ulkopuolella, saattaa uusi sähköautoilija jopa yllättyä lataamisen monimutkaisuudesta.

Latauspalveluita tarjoavia operaattoreita on lukuisia, ja useimmat vaativat oman sovelluksen tai fyysisen lataustunnisteen käyttöä. Maksaminen ei onnistu kovinkaan monessa paikassa paikan päällä, vaan maksukortin tiedot täytyy syöttää sovelluksiin. Latausoperaattoreiden lisäksi myös itse latureissa ja autojen latausominaisuuksissa on isoja eroja. Näihinkin asioihin on hyvä perehtyä ennen pidemmille matkoille lähtemistä.

Suomalainen ohjelmistoalan startup tähtää nyt helpottamaan tämän pirstaloituneen ekosysteemin käyttöä. Vuonna 2019 perustettu eMabler on juuri kerännyt 630 000 euron rahoituskierroksen API-alustan kehittämistä varten. Rahoittajina ovat muun muassa Sofokus Ventures ja Nidoco AB. Rahoituksesta 350 000 euroa on Business Finlandin tutkimus- ja tuotekehityslainaa. Uuden ohjelmistorajapinnan avulla autojen lataamisen käyttökokemuksen pitäisi muuttua sulavampaan suuntaan.

– Sähköauton latauksen pitää olla kuluttajalle yhtä mutkatonta ja luotettavaa kuin tankkaaminen polttoaineella. Ensimmäinen tavoitteemme on auttaa asiakkaitamme parantamaan lataamisen käyttökokemusta ja siten nopeuttaa liikenteen sähköistymistä, sanoo Juha Stenberg, eMablerin toimitusjohtaja ja toinen yhtiön perustajista.

eMablerin tuote on käytännössä ohjelmistorajapinta sähköisen liikenteen parissa toimiville tahoille. Yhtenä esimerkkinä yhtiö tulee mahdollistamaan latauksen olemassa olevilla maksusovelluksilla, tai osana toista palvelua. Kaikkiin lataussovelluksiin ei tarvitse välttämättä edes rekisteröityä, mikä helpottaisi satunnaisesti sähköautoja kodin ulkopuolella lataavien toimintaa. Maksamisen lisäksi eMablerin ohjelmistolla kotilatauspalveluiden tarjoaminen esimerkiksi taloyhtiöihin tulisi helpottumaan.

Sulavamman käyttökokemuksen lisäksi eMabler uskoo palvelunsa tarjoavan lisäarvoa asiakkailleen. Alustasta saatavan datan avulla koko prosessia voidaan optimoida ja alustan käyttäjät voivat kehittää autoilun sähköistymiseen liittyvää liiketoimintaansa.

eMabler ei tule brändinä näkymään kuluttajille, mutta tulevaisuuden paremmat käyttökokemukset voivat olla tämän kotimaisen yrityksen kädenjälkien ansiota. Tämä tieto varmasti lämmittää jokaisen sähköautoilijan mieltä.

Lähde: eMabler Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat