23.7.2022

Komea maisema ja tekisi mieli pysähtyä ottamaan kuva? – Ole tarkkana, mihin pysähdyt!

matkustaminen 2022 Tenontie_2020_JS

Komea maisema matkareitillä, josta täytyy päästä ottamaan kuva. Kuvan ottamisessa ei ole mitään pahaa, mutta tärkeä on muistaa, mihin ja miten auton pysäköi kuvan ottamisen ajaksi.

Matkareitillä komea maisema tai jopa auringonlasku, jonka haluaisi ikuistaa. U-käännös ja takaisin paikan päälle ja auto pientareelle parkkiin. Tuttu tilanne – ja halu ikuistaa hetki on mahdollinen, kun meillä kulkee koko ajan nykypäivän älykännykkäaikana mukana myös kamera.

Liikenneturva kuitenkin muistuttaa, että edellä mainitussa tilanteessa auton pysäyttäminen ja pysäköinti voivat olla kielletty, vaikka auto mahtuisikin maantien laitaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei pakollinen liikenne-este

Maiseman kuvaaminen ei ole tieliikennelaissa mainittu pakollinen liikenne-este, väistämisvelvollisuus tai hätätila, joiden takia pysäyttäminen on sallittua.

– Kuvan ottamista tai mustikoiden keräystä varten kuljettajan on etsittävä kunnollinen levähdyspaikka tai metsätie, jonne auton voi pysäyttää tai pysäköidä. Laki ja oma sekä muiden liikenneturvallisuus on otettava huomioon. Tien varteen pysäköidessä autosta poistuessa kannattaa muistaa hollantilainen ote. Eli oikealla kädellä kuskin ovi auki, niin ehtii varmistua, ettei ajoneuvoja tule takaa, Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen sanoo.

Tieliikennelaki määrittelee

Maantie on usein merkitty etuajo-oikeutetuksi tieksi. Tällöin on hyvä huomioida, että etuajo-oikeutetun tien merkki sisältää myös pysäköintikiellon.

– Vaikka auto mahtuisi maantien laitaan pientareelle, on tiedettävä tarkkaan, onko pysäyttäminen tai pysäköinti sallittua. Yksi maanteillä pysäköinnin kieltävä merkki on etuajo-oikeutettu tie -liikennemerkki. Tällaiselle tielle ei saa pysäköidä, vahvistaa Pohjonen.

Suomen tieliikennelaissa on määritelty myös erilaisia tilanteita sekä paikkoja, joissa auton pysäköinti ja pysäyttäminen eivät ole sallittuja. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi mäenharja tai näkyvyydeltään rajoitettu kaarre tiessä. Pääsääntö laissa on, että ajoneuvoa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä tien laitaan siten, että se vaarantaa turvallisuutta tai haittaa muuta liikennettä.

Muista myös väistötilat

On tärkeä myös muistaa, että uuden tieliikennelain mukaisesti ajoneuvon saa pysäköidä taajamissa myös vasemmalle puolelle tietä, mutta maanteillä sääntö ei ole voimassa. Pysäköidessä lähelle tasoristeystä, ajoneuvoa ei saa pysäköidä 30 metriä lähemmäksi tasoristeystä.

Moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä ei saa pysähtyä tai pysäyttää muualle kuin liikennemerkillä osoitetulle pysäköintipaikalle, palvelualueelle tai levähdysalueelle. Linja-autopysäkki voi olla houkutteleva levike tien reunassa, mutta siihenkin saa pysähtyä vain matkustajan ottamista tai jättämistä varten.

Kapeille maanteille tehdyt levennykset on rakennettu väistötiloiksi, jolloin vasemmalle kääntyvän voi helpommin ohittaa rauhallisesti oikealta. Vaaratilanteita voi syntyä, jos auto on pysäytetty tällaisen läheisyyteen.

Lähde: Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat