28.5.2024

Kuin eri taivaankappaleelta? – DS:ltä kolme erikoismallia lentäjä-kirjailija Antoine de Saint-Exupéryn kunniaksi

Kuva DS Automobiles

Pikku prinssistä, Citadellestä ja Postilennosta etelään on tehty monia tulkintoja, ja kiitos DS:n, nyt myös ihan omat autotulkintansa.

Heinäkuun 31. päivänä 2024 tulee kuluneeksi tasan 80 vuotta erään maailmanhistorian merkittävimmän kirjailijan ja tunnetun lentäjän, ranskalaisen Antoine de Saint-Exupéryn (1900 - 1944) katoamisesta tiedustelulennolla Ranskan rannikolla. Saint-Exupéryn kohtalokkaalla lennolla käyttämän Lockheed P-38 Lightningin hylky löydettiin vasta vuonna 2000 merenpohjasta Ranskan länsirannikon tuntumasta. Tästä meni vielä neljä vuotta ennen kuin voitiin olla varmoja siitä, että kone todella oli Saint-Exupéryn. Putoamisen lopullista syystä ei ole koskaan saatu selville, mutta alasampuminen miehitetyn Ranskan ilmatilassa on tietysti varteenotettava vaihtoehto. Lightningin hylyltä on nostettu osia, joista laskuteline on esillä Musée de l'air et de l'espace'ssa Pariisin lähellä.

Koko maailman tietoisuuteen Saint-Exupéry on kuitenkin noussut kirjallisen tuotantonsa kautta. Hänen teoksiaan on käännetty sadoille eri kielille, ja niitä myydään edelleen miljoonia kappaleita vuosittain. Tunnetuin Saint-Exupéryn teoksista on monella eri syvyydellä tulkittava lastenkirja Pikku prinssi vuodelta 1943. Lentäminen näkyy Pikku Prinssin lisäksi Saint-Exupéryn muussakin tuotannossa, ja erityisesti hänen vuonna 1985 Pohjois-Afrikassa sattunut onnettomuutensa, josta hän selvisi täpärästi.

Merkittävän tasavuoden kunniaksi Ranskan taiteellisin automerkki DS on halunnut kunnioittaa tätä suurta taiteilijaa ja lentäjäsankaria vastikään julkaisemallaan erikoismallisarjalla. Sarjaan on valjastettu katumaasturikolmikko DS 3, DS 4 ja DS 7, joista kullakin on omanlaisensa lähestymistapa ranskalaislegendan kirjalliseen tuotantoon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

DS Antoine de Saint-Exupéry Collection

DS 3 Antoine de Saint-Exupéry: Tuntuu jotenkin hirveän luonnolliselta, että nimenomaan DS 3 ja Pikku prinssi on ympätty yhteen. DS:n pienin malli on siis tässä muodossaan rakennettu kertaalleen mainitun, vuonna 1943 ilmestyneen maailmankirjallisuuden klassikon ympärille.

Pikku prinssin oma DS 3 käsittää Opera-sisustan Criollo Brown -nappanahkasävyllä. Kohokohtina sisustasta löytyvät satiinitikkaukset. Etukynnyslistoissa kuvataan kirjan päähenkilöä. Aivan ehdottomat kohokohdat löytyvät niin ikään kynnyksistä. Niihin on kirjailtu tämä kuuluisa lainaus Pikku prinssistä:

Matkustajille tähdet ovat oppaita.

DS 3 Antoine de Saint-Exupéryn saa mustan katon ja joko Night Flight-, Crystal Pearl- tai Perla Nera Black -ulkovärien kera. Alla pyörivät 18-tuumaiset vanteet, ja etuovissa on erikoismallista kertovat laatat. Erikoismalli on saatavilla sekä täyssähköisenä, hybridinä, bensiinikäyttöisenä että dieselinä, mistä huomaamme liikkuvamme Ranskan jälleenmyyntiohjelman piirissä, Suomessahan koko autoa saa enää vain täyssähköisenä.

DS 4 Antoine de Saint-Exupéry: Postilento etelään oli vuonna 1929 ilmestyessään Saint-Exupéryn ensimmäinen julkaistu kirja, ja sekin on vihdoin muutama vuosi sitten suomennettu. Se ei ole niinkään satu, vaan siinä kuvataan Saint-Exupéryn hurjia kokemuksia postilentäjänä Saharan autiomaassa. Nämä lentokokemukset toimivat innoittajina myös ranskalaisen myöhemmässä tuotannossa.

Ei siis ihme, että tämän teoksen nimikkoautomallissa on ihan suoraan lentokoneen kuvat kynnyslistoissa. Sisustan teema DS 4:ssä on sama kuin edellä kuvaillussa DS 3:ssa, mutta kynnyslistaan kirjailtu lainaus on luonnollisesti Postilennosta etelään:

Tähdet määräävät meille todelliset etäisyydet.

Ulkovärivaihtoehtoja on niin ikään kolme, ja ulkoasun kruunaavat 19 tuuman Sevilla-vanteet sekä erikoismallilaatat. DS 4 Antoine de Saint-Exupéry on lähes kaikilla herkuilla varustettu, ja saatavissa Ranskassa niin ikään laajapohjaisen voimalinjapaletin yhteyteen.

DS 7 Antoine de Saint-Exupéry: Palkittu Citadelle julkaistiin postuumisti vuonna 1948, noin neljä vuotta Saint-Exupéryn katoamisen jälkeen. Kirjailija itse ei saanut teosta koskaan valmiiksi, vaan se muotoiltiin kokonaiseksi vasta ennen julkaisua.

Sisariaan vastaavan Opera-sisustan täydennykseksi DS 7 Antoine de Saint-Exupéry on saanut etuovikynnyksiinsä Citadellen teemasta ammennettuna kirjaillut tähdet. Kuten voi jo arvata, myös DS 7:ään on nostettu sen edustamasta kirjasta sopiva lainaus:

Se on vuoropuhelun polku meidän ja tähtien välillä.

Erittäin hyvin varustellun DS 7 Antoine de Saint-Exupéryn ulkoasu mukailee jo esiteltyjä sisaria, mutta siinä on porukan suurimmat vanteet, peräti 21-tuumaiset New Yorkit. Malleista suurimpana DS 7:sta myös pyydetään eniten, ja esimerkiksi Ranskassa E-Tense 4x4 360 Antoine de Saint-Exupérysta pyydetään 74 000 euroa.

Katso myös video

DS Automobiles on tehnyt aiheeseen liittyen myös vaikuttavan videon, joka on kuvattu Saint-Exupéryn kirjojen inspiraation lähteillä Pohjois-Afrikassa.

Videota käytetään myös automainoksena, ja voisiko sanoa, että keskimääräistä hienompana sellaisena.

Lähde: DS Automobiles

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat