14.5.2025

Kuluvertailu: vanhan diesel-Volvon vaihto uudempaan – sotaratsusta sähköön?

Teksti Raimo Tengvall
Kuva Moottorin arkisto
Ajatko sinä tai joku lähipiirissäsi isolla, reilun kymmenen vuoden ikäisellä ruotsalaistai saksalaisdieselillä? Hyvään tottuneena ei haluaisi vaihtaa uudempaa autoa ainakaan huonompaan.

Runsaasti kilometrejä ajavat haluavat yleensä mukavan ja turvallisen auton. Ne eivät ole kovin edullisia, joten onko vanhaa hyvää työjuhtaa varaa vaihtaa uudempaan?

Paljon kilometrejä nielevän suomalaisen autovalinta on perinteisesti iso saksalainen tai ruotsalainen dieselfarmari. Tällaisessa autossa houkuttelevat erityisesti mukavuus, tilavuus ja turvallisuus.

Autoilun kokonaishinta on edellä mainitulla ratkaisulla kalliimman puoleinen. Käytettynä tällainen auto tuntuu kuitenkin olevan monen suomalaisen saavutettavissa. Toki korjaamon tiskillä tai dieselauton ajoneuvoveroa maksaessa voi tuntua siltä, saako kaikelle rahalle vastinetta.

Tien päällä pitkää siivua ajettaessa mukava dieselfarmari kuitenkin lunastaa hintansa takaisin. Ehkä seuraavakin auto saisi olla samanlainen? Jos sellaisia on enää olemassa?

Farmarikansana suomalaiset ja muut pohjoiseurooppalaiset alkavat jäädä maailmassa yksin. Muualla ei kaivata matalaa pitkulaista autoa kuudella sivuikkunalla. Mieluummin istutaan 10 senttimetriä korkeammalla muhkean muotoisessa katumaasturissa.

Takakonttitilaa nykyisissä katumaastureissa on tavaratilan peitteen alla usein yhtä paljon farmareissakin. Ainoastaan kattoon asti lastaamisen lisäsentit juhannusreissulla jäävät hyödyntämättä.

Vielä isompi kysymys on dieselien tulevaisuus. Sähköön tunnutaan siirtyvän tavalla tai toisella, ja monessa tutussa automallissa se tapa on ladattava hybridi. Monesta suomalaisten suosikkimallista saa lataushybridin, mutta ei täyssähkömallia. 

Pitäisikö seuraavassa autossakin jatkaa nykyisen kaltaisella automallilla vai vaihtaa sähkön perässä mallia tai merkkiä? Mitä nämä erilaiset vaihtoehdot tulisivat maksamaan?

Vaikka sähköauto ei olisikaan farmari, pinnan alla tilaa voi olla enemmän. Tesla Model Y:n takakontissa on tilaa 854 litraa ja penkit kaadettuna 2041 l, Volvo V70:ssä vastaavasti 575–1 600 l.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mihin vaihtaa suosikki-Volvosta?

Otimme kustannusvertailun lähtökohdaksi paljon ajavien suomalaisten ikisuosikin Volvo V70:n. Tässä laskelmassa esimerkkiautona on vuoden 2010 V70 D3 automaatti, jonka matkamittarissa lähes 400 000 kilometriä, ja auto kokonaan oma ja maksettu. 

Kun V70:tä lähtee vaihtamaan uudempaan, ilmiselvä ensimmäinen ajatus on Volvo V90 – huiman harppauksen nykyaikaan tehnyt seuraajamalli, joka on houkutteleva auto etenkin takapenkkitilojensa puolesta.

Toinen vaihtoehto on uudemman mallin XC60. Maasturimaisessa ja hitusen lyhyemmässä paketissa takatilat eivät ole ihan yhtä hehtaariluokkaa kuin farmarissa, mutta moni muu asia ei kalpene V90:lle. Eri kokoisista mallinumerosta huolimatta autot on tehty samalle perusrakenteelle. Näin myös autojen kustannukset ovat melko samaa luokkaa.

V90 ja XC60 ovat huippusuosittuja käytettyjä autoja, joita on valtavasti tarjolla. Runsas käytettyjen tuonti Ruotsista lisää näiden määrää meikäläisellä tiestöllä vuosi vuodelta. 

Kustannusvertailuun otettiin diesel ja lataushybridi kolmen vuoden ikäisinä. Tässä ikäluokassa tarjontaa tulee paljon esimerkiksi leasing-autojen palautuessa. Monilla näistä autoista on ajettu jo 100 000 kilometriä, mutta ostohintakin on ilahduttavasti tipahtanut noin puoleen uuden vastaavan auton hinnasta.

Vuoden 2022 Volvot ovat erityisen kiinnostavia siksi, että niissä on tarjolla myös uudempia Long Range -lataushybridejä isolla 18,8 kWh:n akulla. Noin 90 kilometrin luvattu sähkökantama riittää jo aika pitkälle.

Hanki rajaton lukuoikeus

Haluatko jatkaa lukemista?

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat