26.1.2024

Kysy autoista: millä perustein voi vaatia yksityisen pysäköinninvalvojan antaman valvontamaksun perumista?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Valvontamaksu perustuu sopimukseen, jonka noudattamisesta vastaa ajoneuvon pysäköinyt henkilö.

Kysymys: Milloin yksityinen pysäköinninvalvontayhtiö voi antaa valvontamaksun, ja missä tapauksessa asia kannattaa reklamoida tai riitauttaa?

Valvontamaksut yksityisellä pysäköintialueella perustuvat pysäköijän ja pysäköintiyhtiön väliseen sopimukseen, mikä erottaa ne viranomaisten, kuten kunnallisen pysäköinninvalvonnan ja poliisin määräämistä pysäköintivirhemaksuista.

Vaikka erillistä lainsäädäntöä yksityiselle pysäköinninvalvonnalle ei olekaan, pysäköijällä on silti velvollisuus noudattaa sopimusta ja suorittaa valvontamaksu, jos pysäköinti tapahtuu ehtojen vastaisesti. Maanomistajalla on oikeus määritellä pysäköintiehdot omalle alueelleen, ja pysäköijä hyväksyy nämä ehdot pysäköidessään autonsa alueelle.

Sopimuksen syntymistä edellyttää se, että olet saanut ennen pysäköintiä riittävästi tietoa sopimuksesta ja sen ehdoista. Valvontamaksun perimisen edellytyksenä on, että pysäköintialue on selkeästi merkitty opastetauluilla, joista ilmenevät alueella noudatettavat pysäköintiehdot, niiden rikkomisen seuraamukset ja pysäköijän sitoutuminen näihin ehtoihin pysäköimällä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Milloin on syytä vaatia valvontamaksun perumista?

Valvontamaksun periminen edellyttää, että pysäköinti on tapahtunut ohjeiden vastaisesti. Esimerkiksi, jos pysäköintiehdot vaativat parkkikiekon käyttöä, valvontamaksu on perusteltu, jos kiekkoa ei ole käytetty. Sama pätee tilanteisiin, joissa pysäköintilupa tai maksulipuke puuttuu autosta.

Pysäköintialueen opastus ja säännöt tulee olla selkeästi nähtävillä, jotta niitä voi noudattaa. Ei ole kuitenkaan mahdollista vedota siihen, ettei ole lukenut pysäköintiehtoja. On tärkeää ottaa vastuu omasta toiminnastaan ja varmistaa, että pysäköinti tapahtuu ohjeiden mukaan.

Jos valvontamaksu on kohdistettu sinulle, mutta et ollut itse pysäköinyt autoa, voit pyytää valvontamaksun perumista. Maksuvelvollisuus perustuu sopimukseen nimenomaan auton pysäköineen kanssa. Valvontayhtiön on pystyttävä osoittamaan, kuka sopimuskumppani eli auton pysäköinyt on. Jos valvontayhtiö vie asian eteenpäin tuomioistuimeen, sinun on esitettävä näyttöä siitä, ettet ole itse pysäköinyt autoa.

Valvontamaksun määrääminen voi olla kohtuutonta, jos virhe on vähäinen. Esimerkiksi, jos rekisterinumeron ilmoittamisessa maksusovellukseen on mennyt yksi kirjain tai numero väärin. Jos virheestä huolimatta olet maksanut pysäköinnin oikealle palveluntarjoajalle, voit vaatia valvontamaksun perumista. Jos maksu on kuitenkin mennyt väärälle taholle tai sitä ei voi yhdistää oikeaan autoon, valvontamaksua ei kannata riitauttaa.

Aiheettomasta maksusta kannattaa ensin tehdä reklamaatio

Jos olet sitä mieltä, että saamasi valvontamaksu on aiheeton, sinulla on täysi oikeus tehdä reklamaatio maksua vaativalle yritykselle. Voit jättää maksun maksamatta odottaessasi reklamaation käsittelyä, ja mikäli reklamaatio hylätään, sinulla on oikeus saada tarkka perustelu hylkäämiselle.

On tärkeää puuttua myös perintätoimiston toimintaan, jos he yrittävät periä maksua ennen asian selvittelyä. Jos yritys ryhtyy perintätoimiin ennen kuin maksun asiallisuus on vahvistettu, sinun tulee reklamoida asiasta sekä yritykselle että perintätoimistolle.

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä kuluttajariitalautakuntaan?

Kun riita koskee auton pysäköintiä yksityiselle, maksulliselle parkkipaikalle, jota hallinnoi yksityinen pysäköinninvalvontayritys. Esimerkiksi, jos olet pysäköinyt autosi ostoskeskuksen parkkipaikalle, käyttänyt parkkikiekkoa ja käynyt kaupassa ostoksilla.

Poikkeuksena edelliseen ovat pysäköintiä koskevat riidat taloyhtiön kanssa, jolloin oikea paikka riidan käsittelylle on käräjäoikeus. Kuluttajariitalautakunta ei voi ratkaista riitaa silloinkaan, jos taloyhtiön parkkialuetta valvoo yksityinen valvontayritys.

Kuluttajariitalautakunta ei voi myöskään käsitellä julkisella pysäköintipaikalla saatuja sakkoja, kuten kunnallisen pysäköinninvalvonnan tai poliisin määräämiä pysäköintivirhemaksuja. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi kunnan hallinnoimat kadunvarsipaikat tai liityntäparkit.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kuluttajariitalautakunta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat