16.6.2023

Kysy autoista: mitä hyötyä on auton ilmastointihuollossa?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Kesän autoreissut sujuvat mukavemmin, kun on ilmastointi viilentämässä. Ilmastointijärjestelmä vaatii kuitenkin säännöllistä huoltoa toimiakseen tehokkaasti ja pitkäikäisesti.

Kysymys: Mitä hyötyä on auton ilmastointihuollossa ja kuinka usein ilmastointia tulisi huoltaa?

Moni havahtuu ilmastointihuollon tarpeeseen vasta, kun kesän helteillä ilmastoinnista puhaltava ilma muistuttaa ennemminkin lehmän hönkäystä. Tällöin saattaa olla jo myöhäistä pelkälle huollolle, ja korjauksia voi joutua tekemään – satasen huolto venyy useampiin satoihin.

Ennen viilentävä ilmastointi oli kalliimpiin autoihin saatava lisävaruste. Nykyään taas lähes kaikki uudet autot on varustettu tällä ominaisuudella. Ilmastointihuolto ei kuitenkaan tyypillisesti kuulu auton huolto-ohjelmaan korkean hinnan vuoksi. Usein ilmastoinnin huollattaminen jääkin omalle vastuulle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huoltoon parin vuoden välein

Yleensä ilmastoinnin tehottomuus johtuu liian vähäisestä kylmäaineesta ilmastointijärjestelmässä. Vaikka järjestelmä olisi ehjä, kylmäaine vähenee noin 10–15 prosenttia vuodessa. Laiminlyödyt huollot voivat johtaa ilmastoinnin hajoamiseen.

Ilmastointi tulisi huoltaa vähintään kahden vuoden välein, mutta tarpeen vaatiessa useamminkin. Huollon tarpeen tunnistaa esimerkiksi hajusta: liika kosteus järjestelmässä voi aiheuttaa bakteerikasvustoa, hometta sekä muita hajuhaittoja. Yksi indikaattori huollon tarpeesta saattaa olla myös auton ikkunoihin sisäpuolelle kertyvä kosteus, joka ei poistu ilmastoinnin puhaltaessa.

Tehoton ilmastointi lisää mahdollisesti polttoaineen kulutusta, kun ilmastointia joutuu pitämään kovemmalla kuumuuden helpottamiseksi. Ilmastointi syö jonkin verran myös tehoa moottorilta, kun kompura saa voimansa moottorilta hihnalla. Tehoa voi mennä lisää, jos kompressori ylikuormittuu yrittäessään toimia liian vähällä kylmäaineella.

Ilmastointilaitteen huolto voi olla kallis – mutta korjaus vieläkin kalliimpi

Huollossa poistetaan ensin vanha kylmäaine ilmastointijärjestelmästä. Tämän jälkeen järjestelmä alipaineistetaan ja kosteus poistetaan. Kosteuden poistamisella ehkäistään järjestelmän sisäistä korroosiota. Korroosion takia irtoava lika saattaa aiheuttaa vahinkoa päästessään kiertämään järjestelmässä, etenkin sen sydämessä, kompressorissa. Uusi kompressori maksaa autosta riippuen noin sadasta eurosta jopa lähes tuhanteen euroon.

Ennen täyttöä tarkistetaan järjestelmän tiiveys. Jos se vuotaa jostain, täyttöä ei saa tehdä ennen vian korjausta. Kun kaikki on kunnossa, uusi kylmäaine ja -öljy lisätään. Täyttömäärä ja hinta riippuu automallista sekä lisättävän aineen tyypistä. Mitä enemmän ainetta joudutaan lisäämään, sen kalliimmaksi huolto tulee. Huollon voi saada halvimmillaan noin 50 eurolla, mutta hinta voi kivuta pariin sataan euroon varsinkin, jos autossa käytetään uudempaa R-1234yf -kylmäainetta.

Ilmastointihuolto on luvanvaraista, joten ilmastointilaitteita saa huoltaa ainoastaan pätevyyskokeen suorittanut asentaja. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin rekisteristä näkee yritysten ja henkilöiden pätevyydet.

Myös raitisilmansuodatimen säännöllinen vaihto kannattaa, sillä se suodattaa kennolle tulevasta ulkoilmasta lian ja roskat. Jos raitisilmansuodatinta ei vaihdeta tarpeeksi usein, sen huomaa yleensä ummehtuneesta hajusta, kun lika ja kosteus ovat muodostaneet hometta kennolle. Raitisilmansuodattimen vaihto kuuluu useimpien autojen huolto-ohjelmaan, mutta sen vaihto sekä höyrystimen ja raitisilmakanavien desifiointi ilmastointihuollon yhteydessä onnistuu monissa huoltopisteissä lisätyönä.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Toyota

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat