29.3.2025

Kysy autoista: onko auton ohjelmointi laillista?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Moottoriohjauksen uudelleen ohjelmointi ei sinänsä ole kokonaan kiellettyä, mutta se on tiukasti säädeltyä uuden lain myötä.

Kysymys: Kun laki muuttui ja päästömanipulointi kiellettiin, tarkoittaako tämä sitä, että moottoriohjauksen uudelleen ohjelmointi on kiellettyä? Mikäli näin on, onko siihen poikkeuksia? Esimerkiksi ralliautoista osa on rekisteröity tieliikenteeseen Suomen kilvillä.

Auton ohjelmointi, joka tunnetaan myös nimillä chiptuning, lastutus ja optimointi, tarkoittaa moottorinohjausyksikön asetuksien muokkaamista suorituskyvyn ja polttoainetalouden parantamiseksi. Moottorin parametreihin, kuten polttoaineen syöttöön, ilman ja polttoaineen seossuhteeseen sekä ahtopaineisiin tehdään muutoksia, joiden tavoitteena on saada moottori toimimaan tehokkaammin.

Tehojen muokkauksella on lähes aina vaikutuksia myös auton päästöihin, ja jos auto ei täytä muutosten jälkeen enää sille asetettuja päästövaatimuksia, katsotaan ohjelmointi päästömanipulaatioksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lainsäädäntö ja muutoskatsastus

Kesäkuussa 2024 voimaan tullut ajoneuvolain muutos toi merkittäviä tiukennuksia auton ohjelmoinnin laillisuuteen. Jatkossa vastuu ohjelmoinnin vaatimustenmukaisuudesta ei ole enää pelkästään auton omistajalla, vaan myös ohjelmointipalveluja tarjoavilla yrityksillä. Myyjän on pystyttävä osoittamaan, että tehty ohjelmointi täyttää päästöjä ja muita teknisiä vaatimuksia koskevat säädökset. Ilman tätä selvitystä ohjelmointia ei voi laillisesti myydä.

Ohjelmointi rinnastetaan moottorin vaihtoon, joten sen tekeminen edellyttää muutoskatsastusta. Sitä ennen ajoneuvon päästöt ja melutaso tulee testata hyväksytyssä tutkimuslaitoksessa tai asiantuntijan toimesta. Suomessa ei toistaiseksi ole virallisesti hyväksyttyjä asiantuntijoita, jotka testaisivat ohjelmoitujen autojen päästöjä. Tavalliset korjaamoiden tai katsastusasemien päästömittaukset eivät riitä osoitukseksi vaatimustenmukaisuudesta.

Riskit ja seuraamukset laittomasta ohjelmoinnista

Jos autoa ohjelmoidaan ilman vaadittavia selvityksiä ja muutoskatsastusta, seuraukset voivat käydä kalliiksi. Poliisi, tulli ja rajavartiolaitos valvovat liikenteessä ajoneuvoja. Mikäli ajoneuvoa on ohjelmoitu päästömanipulaatioksi katsottavalla tavalla, ajoneuvon omistajalle tai haltijalle voidaan määrätä 300–30 000 € suuruinen liikennevirhemaksu.

Valvonta on tosin vielä toistaiseksi hankalaa, sillä auton päästöihin vaikuttavaa ohjelmointia ei voi kunnolla todentaa ilman tarkkoja hiukkaspäästömittareita. Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko valvovilla viranomaisilla vielä käytössä tällaisia hiukkaspäästömittareita. Viime vuonna poliisihallitus kertoi poliisin saaneen vasta koekäyttöön hiukkasmittarin.

Myös ajoneuvon vakuutusturva saattaa vaarantua, jos auto on ohjelmoitu laittomasti. Vakuutusyhtiöt voivat evätä korvauksia esimerkiksi onnettomuustilanteessa, jos käy ilmi, että ajoneuvon tehoa on muutettu ilmoittamatta siitä viranomaisille ja vakuutusyhtiölle.

Kilpa-autoihin liittyvät poikkeukset

Kilvissä olevien ralliautojen osalta tilanne riippuu siitä, ovatko ne hyväksytty tieliikenteeseen normaalien päästövaatimusten mukaisesti. Jos kilpakäytössä oleva ohjelmoitu ajoneuvo on rekisteröity tieliikenteeseen, sen tulee täyttää päästövaatimukset niin kuin muidenkin tavallisten tieliikenteessä olevien ajoneuvojen. Jos taas ajoneuvoa ei ole rekisteröity tieliikennekäyttöön, sitä ei koske sama sääntely.

Liikenne- ja viestintävirasto voi myöntää yksittäistä ajoneuvoa varten luvan poiketa sitä koskevista ajoneuvolain säännöksistä ja määräyksistä, jotka liittyvät muun muassa päästöjen rajoittamiseen. Poikkeusluvan myöntämisen edellytyksenä on, että poikkeus ei lisää turvallisuudelle, terveydelle tai ympäristölle aiheutuvaa riskiä vähäistä enempää eikä vääristä kilpailua.

Poikkeuslupa voidaan myöntää enintään neljäksi vuodeksi kerrallaan nopeuskilpailuissa käytettävälle ajoneuvolle. Poikkeuslupa rajaa kuitenkin ajoneuvon käyttöä – varsinaisen kilpailun lisäksi ajoneuvolla saa ajaa vain kilpailuun ja takaisin sekä käydä kilpailun edellyttämässä katsastuksessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kannattaako autoa ohjelmoida?

Jos ohjelmointi tehdään laillisesti ja asiantuntevasti, se voi parantaa ajonautintoa ja säästää polttoainekustannuksissa. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että ohjelmistomuutokset voidaan muutoskatsastaa ja että lainsäädännön vaatimukset täyttyvät. Suomessa on muutamia yrityksiä, jotka tarjoavat laillisia ohjelmointipaketteja tiettyihin automalleihin.

Mikäli harkitsee auton ohjelmointia, kannattaa tarkistaa, että palveluntarjoajalla on tarvittavat dokumentit ja hyväksynnät, jotta autoa voi käyttää huoletta ilman riskiä laittomuuksista tai vakuutusongelmista.

Lähteet: autonohjelmointi.fi, traficom.fi

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat