6.1.2023

Kysy autoista: saako lisävaloissa palaa parkkivalo ajon aikana?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Nykyään monista lisävaloista löytyy myös parkkivalotoiminto.

Kysymys: saako lisävaloissa palaa parkkivalo ajon aikana oranssina taikka valkoisena?

Autojen ja perävaunujen valaisinten asennusta koskevat vaatimukset on kerrottu E-säännössä 48.

Parkkivalolla tarkoitetaan siis etuvaloa, jonka lähettämän valon värin on oltava säädöksen 5.15 kohdan mukaisesti valkoinen, kertoo Traficomin tarkastaja Mikko Nurmi.

Etuvaloja saisi säädöksen mukaan olla vain kaksi kappaletta.

Kytkentöjen osalta Nurmen mukaan on huomioitava mm. seuraavat kohdat:

5.11. Sähköliitäntöjen on oltava sellaiset, että etu- ja takavalaisimet, mahdolliset äärivalaisimet, mahdolliset sivuvalaisimet ja takarekisterikilven valaisin voidaan sytyttää ja sammuttaa ainoastaan samanaikaisesti.

5.12. Sähköliitäntöjen on oltava sellaiset, että kauko- ja lähivalaisimia ja etusumuvalaisimia ei voida sytyttää, elleivät myös kohdassa 5.11 tarkoitetut valaisimet ole sytytettyinä. Tätä vaatimusta ei kuitenkaan sovelleta kauko- ja lähivalaisimiin, kun niillä voidaan antaa varoitusvalomerkki siten, että kaukovalaisin tai lähivalaisin lähettää lyhyin välein välkkyvää valoa tai että kaukovalaisin ja lähivalaisin lähettävät vuorotellen lyhyin välein välkkyvää valoa.

Poikkeuksia saattaa tosin aiheuttaa ainakin, jos auto on varustettu esim. mukautuvalla etuvalaisujärjestelmällä (AFS-järjestelmä), jolle on säädöksessä omat vaatimuksensa.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Traficom

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luetuimmat