27.1.2023

Kysy autoista: voiko taloyhtiö kieltää moottorinlämmittimen käytön autotallissa?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Autopaikat ja niiden käyttö ovat yleinen kiistan aihe taloyhtiöissä.

Kysymys: Voiko taloyhtiökokous kieltää autotalleissa perinteisen bensa/diesel-auton sähkötoimisen moottorin lohkolämmittimen käytön? Taloyhtiön tulevan kokouksen esityslistalla kyseinen käyttökieltoehdotus ja perusteluna lohkolämmityskiellolle autotallien paloturvallisuus. Todellinen syy ehkä jo aiemmin karrelle palaneet autotallin omistajien ja ulkoparkkipaikkojen omistajien välit.

Taloyhtiössä voi olla erilaisia autopaikkoja pihapaikoista autotalli- tai autohallipaikkoihin. Autopaikat ovat taloyhtiön hallinnassa, ellei yhtiöjärjestyksessä ole asiasta toisin määrätty. Autopaikkoja voidaan vuokrata osakkaille ja vuokralaisille, mutta ne voivat olla myös erillisiä autopaikkaosakkeita. Autopaikan hallinta voi olla myös liitetty asunto-osakkeisiin.

Kun autopaikka on taloyhtiön hallinnassa, se voi tehdä päätöksiä autopaikan käyttöön liittyen. Jos autopaikka kuuluu osakkaalle, on hänellä hallintaoikeutensa puitteissa lähtökohtaisesti oikeus päättää autopaikasta ja sen käytöstä.

Autotallin hallintaoikeutta rajoittavat kuitenkin sen käyttötarkoitus, pelastuslaki ja kemikaalilainsäädäntö. Mikäli taloyhtiössä herää epäselvyyttä paloturvallisuuteen liittyen, kannattaa taloyhtiön olla yhteydessä paikallisiin pelastusviranomaisiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liian pitkä moottorin lämmitysaika on paloturvallisuusriski

Moottorin esilämmitys vähentää moottorin kulumista, laskee polttoaineenkulutusta ja vähentää haitallisia päästöjä. Liian pitkä lämmitysaika on kuitenkin paloturvallisuusriski. Sopiva lämmitysaika on enintään 2–3 tuntia, mikä riittää hyvin kovillakin pakkasilla.

Esimerkiksi oikosulku, auton polttoaine- tai öljyvuoto tai lämmitystolpan vika voivat myös aiheuttaa tulipalon.

Kylmässä autotallissa tai -hallissa verkkovirtaan kytkettävä moottorinlämmitin on ainoa mahdollinen tapa moottorin esilämmitykseen, koska polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käyttö sisätiloissa on kielletty.

Yleensä pihalla sijaitsevissa autopaikkojen lämmitystolpissa on ajastin, jolloin lämmitysaika ei pääse venymään liian pitkäksi. Jos autotallista ei löydy ajastinta, voi se periaatteessa taloyhtiön mielestä aiheuttaa paloturvallisuusriskin. Autotallin mahdollisesti puuttelliset pistorasiat voivat olla myös yksi syy.

Jos paloturvallisuuden kannalta ei ole estettä moottorinlämmittimen käyttöön ja alunperin moottorinlämmittimen käyttö on ollut sallittua, tulisi yhtiöjärjestyksen muutokseen olla pääsääntöisesti niiden osakkaiden suostumukset, joiden oikeuksia kavennetaan.

Riitatilanteessa kannattaa ennen oikeustoimia ensisijaisesti harkita sovittelua ulkopuolisen sovittelijan toimesta, josta varmasti kaikki osapuolet hyötyisivät. Varsinkin pitkään kestävät riidat heikentävät koko taloyhtiön yhteishenkeä ja viihtyvyyttä.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Finlex

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat