30.6.2022

Lääkärit Duodecimissa: sähköpotkulautailussa tulisi käyttää kypärää

Sähköpotkulauta

Asiantuntijat tuovat esiin, että kypärättömyys sähköpotkulautaonnettomuuksien yhteydessä on aikaisempien julkaisujen perusteella tuiki tavallista: vain 0–12 % vammautuneista kuljettajista oli käyttänyt kypärää.

Lääketieteellisen aikakauskirjan Duodeciminin artikkelin mukaan Ruotsissa jopa 14 % kesäkuukausien liikenneonnettomuuksista liittyi sähköpotkulautailuun.

”On siis oletettavaa, että sähköpotkulautaonnettomuudet lisääntyvät myös Suomessa”, arvioivat asiantuntijakirjoittajat. He ovat Johanna Snäll, apulaisprofessori, LKT, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri, osastonylilääkäri (HUS) sekä Hanna Thorén, professori, LKT, leukakirurgian erikoislääkäri, ylilääkäri (VSSHP).

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Päälle ajoja ja kompastumisia

Asiantuntija-artikkelin mukaan sähköpotkulautaonnettomuuksissa vammautuu yleensä laudan kuljettaja (86–91 %) ja huomattavasti harvemmin muu liikenteessä kulkija (8,4–14 %). Jos sivulliset vammautuvat, on kyse useimmiten päälle ajosta (52–56 %).

Tavallista on myös kompastuminen jalkakäytävälle jätettyyn lautaan (24–44 %). Sähköpotkulaudan kuljettajien vammat syntyvät tyypillisesti laudalla kaatumisen seurauksena (95 %).

Kypärän käyttö suotavaa

Samaisessa artikkelissa otetaan esiin, että kypärän käyttö ei ole pakollista, mutta vakavien pään vammojen vähentämiseksi sitä tulisi kirjoittajien mukaan edellyttää.

”Suomessa kasvovamman ja aivovamman saaneet potilaat ovat hyvin usein päihtyneitä onnettomuuden sattuessa. Päihtyneenä ajamiseen tulisi puuttua esimerkiksi yöaikaisin rajoitustoimin”, linjaavat kirjoittajat.

Kirjoittajat tuovat myös esiin, että kypärättömyys sähköpotkulautaonnettomuuksien yhteydessä on aikaisempien julkaisujen perusteella tuiki tavallista: vain 0–12 % vammautuneista kuljettajista oli käyttänyt kypärää.

”Polkupyöräonnettomuuksissa kypärän käyttäminen vähentää pään ja aivovammojen riskiä 65–88 % sekä keski- ja yläkasvojen vammojen riskiä 65 %. Olisi siis suotavaa, että kypärän käyttäminen olisi pakollista sähköpotkulautailun yhteydessä.”

Teksti: Timo Turkula Kuvituskuva: Moottorin arkisto Lähde: Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat