20.10.2024

Leikityttääkö? Tarton upea lelumuseo verestää lapsuusmuistoja

Kuva Vesa Eskola

Nykyään, kun älypuhelin ja muut digilaitteet lienevät jo korvanneet monella lapsella erilaisten lelujen määrää, on hyvä muistella lelujen historiaa. Etelänaapurissamme niissä on ollut myös omat vivahteensa.

Tarton vanhasta keskustasta löytyy hieno vanha 1700-luvun lopulta oleva puurakennus, johon on pakattu kahteen kerrokseen tuhansia leluja. Riippuen siitä, kuinka vanha kävijä on, osa leluista vie myös aikamatkalle omaan lapsuuteen.

Myös se kiehtoo, että tuttujen lelujen sekaan luo oman eksotiikkansa Neuvostoliiton aikaiset lelut. Etenkin avaruuslelut olivat sankarikosmonauttien aikaan suuressa suosiossa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kiehtova kaikenikäisille

Museossa on erilaisia leikkikaluja pitkältä ajanjaksolta. Tämä runsaus on ehdottomasti museon suurin vahvuus. Eri aikakausilta olevien lelujen ansiosta aikuisille on tarjolla rakkaita muistoja lapsuudesta, kun taas nuoremmille riittää ihmeteltävää siinä, millaisilla leluilla vanhemmat ja isovanhemmat ovat aikoinaan joutuneet/saaneet leikkiä.

Museossa maalataan myös hienosti ajankuvaa leikkikaluihin; näytillä on esimerkiksi vanhoja valokuvia vuosikymmenten takaa, joissa näkyy virolaisten vanhoja itse tehtyjä leikkikaluja. Myös noita vanhoja puisia jousipyssyjä ja elämiä katsellessa matkustetaan ajassa useampi vuosikymmen taaksepäin. Voi vain kuvitella, millainen tunneside nuorella lapsella on ollut itse tehtyyn leluun.

Ajankuvaa maalataan myös kokonaisella huoneella. Itsenäistymisen jälkeiseltä 1990-luvulta oleva virolaisen teinin huone muistuttaa siitä, miten nopeasti länsimaiset lelut ja pop-idolit löysivät tiensä myös virolaisten lasten huoneisiin.

Mielenkiintoinen on myös katsaus virolaisten taiteilijoiden valmistamiin leluihin. Vanerista sai ennen aikaan vaikka mitä. Ja totta kai lelumuseoon kuuluu myös leikkihuone. Jos lapsia käy kyllästyttämään lelujen katselu, heille voi tarjota mahdollisuuden leikkiä sillä aikaa, kun vanhemmat jatkavat fiilistelyä pelkästään näytillä olevien lelujen kanssa.

Fiksua, sillä kun leluja on esillä yhteensä yli 5000, ihan hetkessä ei museota tule käytyä läpi – ei, vaikka vitriinejä tarkastelee vain hieman ylimalkaisesti. 

Baltian suurin lelumuseo

Erilaisten lelujen kattaus on suuri paitsi määrältään myös aikajanaltaan. On helppo veikata, että kaikenikäiset törmäävät siellä tuttuihin leluihin. Etenkin 1960- ja 70-luvulla lapsuuttaan viettäneille museon kokoelmista löytyy varmasti sellaisia leluja, joiden olemassaolon on jo unohtanut.

Leluja on myös hyvin tasapuolisesti sekä poikien että tyttöjen kokoelmista, joskin erityisesti erilaisia nukkeja on museossa tosin todella runsaasti. Moni muistaa varmasti myös paperinuket, joita leikeltiin aikakauslehtien sivuilta, ja joita sitten vaatetettiin. Nukkejen tyylimuutoksia vuosikymmenten varrella on hauska seurata.

Myös nukkekotien kehitys vuosien varrella on kiehtovaa katsottavaa.

Enemmänkin poikien maailmasta löytyy sitten pelti- ja muoviautoja, pikkusotilaita, laivoja sekä veneitä, lentokoneita, pienoisrautateitä…

Ja puulelujen kehitys on tietysti erityisen mielenkiintoinen – kuten myös rakennussarjojen.

Myös erilaisille peleille on annettu hyvin tilaa. Esillä on kaikkea mahdollista lautapeleistä yksinkertaisiin pelikortteihin.

Museon kotisivut: https://www.mm.ee/ 

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat