12.3.2018

Liikenneturva: pyyhkijät voivat naarmuttaa tuulilasia

kirkkaasti turvallisin

Liikenneturva muistuttaa, että kevätauringon häikäisyä voi ehkäistä kiinnittämällä huomiota tuulilasin kuntoon.

Kirkkaasti paistava aurinko on paitsi ilo, myös haaste monelle autoilijalle. Liikenneturva muistuttaa, että likainen tuulilasi lisää valon häikäisyvoimaa.

– Auton ikkunoiden säännöllinen putsaus sisä- ja ulkopuolelta on pieni, mutta merkittävä liikenneturvallisuusteko. Talven jäljiltä ikkunoiden sisäpintaan on pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja aiheuttaa häikäisyä, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pyyhkijät vaihtoon

Liikenneturva muistuttaa, että tuulilasien pyyhkimet voivat naarmuttaa tuulilasia ja siten lisätä auringon häikäisyvoimaa.

– Naarmuuntunut lasi aiheuttaa enemmän häikäisyä kuin puhdas ja hyväkuntoinen lasi. Jos sulat jättävät pyyhkiessä lasiin raitoja, on se useimmiten sen merkki, että pyyhkijät on laitettava vaihtoon, Savolainen neuvoo.

Myös tuulilasin pesunesteen määrä kannattaa Liikenneturvan mukaan tarkistaa ennen liikenteeseen lähtöä: likainen tuulilasi heikentää olennaisesti kuljettajan näkyvyyttä.

Kevyempi kaasujalka

Häikäistymistä voi vähentää myös käyttämällä aurinkolaseja. Jos häikäisy kuitenkin häiritsee ajamista, Liikenneturva muistuttaa keventämään kaasujalkaa.

– Jo tieliikennelain mukaan nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää autonsa hallinnan, vaikka aurinko häikäisisikin. On hyvä ymmärtää, että nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan lähes puoleen, Savolainen muistuttaa.

Tarkista tuulilasin kunto ilmaiseksi

Autoalan insinööriopiskelijat tekevät palveluna autoilijoille ilmaisia tuulilasin kuntotarkistuksia valituilla ABC-asemilla pääsiäisviikonlopun liikenteessä. Valitut asemat ovat Helsingissä Prisma Kaari Kannelmäki, Hämeenlinnassa Tiiriö, Turussa Koulukatu, Oulussa Tupos Liminka, Lappeenrannassa Viipurinportti ja Seinäjoella ABC Seinäjoki.

Kuntotarkistuksia tehdään kiirastorstaina klo 13–18 (Helsingissä jo klo 10 alkaen), pitkäperjantaina klo 9–14 ja pääsiäismaanantaina klo 12–17. Palvelu on osa Kirkkaasti Turvallisin – liikenneturvallisuuskampanjaa, jonka järjestävät yhteistyössä Liikenneturva, Autoliitto, Saint-Gobain, Trafi, Autoalan Tiedotuskeskus ja Onnettomuustietoinstituutti.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat