19.5.2025

Liittolaismaiden laivat ovat yhä tutumpi näky Helsingin satamassa – yksi niistä oli kaunis mutta tappava ranskalaisfregatti Aconit

Kuva Benjamin Helander

Ranskan merivoimien fregatti vieraili Helsingissä toissa viikonloppuna, sen jälkeen kun liittolaismaista ainakin Alankomaat, Belgia ja Saksa olivat laivastollaan täällä näyttäytyneet. Aconit on stealth-ominaisuukin varustettu fregatti, joka on historiassaan osallistunut merirosvotehtävään.

Suomen liittyminen osaksi puolustusliitto NATO:a ja jännitteinen tilanne Itämerellä ovat saaneet aikaan suorastaan ruuhkaksi asti liittolaismaiden vierailevia sotalaivoja Suomeen, erityisesti pääkaupungin satamaan.

Vierailut Helsinkiin ovat enemmän seremoniallisia kuin taktisia, mutta antavat toki itänaapurin suuntaan tarkoituksellisen selvän viestin.

Vierailevat alukset vaihtelevat suuresti kooltaan ja käyttötarkoitukseltaan. Pienimmät ovat reilusti alle 100-metrisiä ohjusveneitä tai miinanlaskijoita, suurimmat yli 250-metrisiä helikopteritukialuksia. Täysikokoista lentotukialusta Suomessa ei ole ainakaan vielä vieraillut, mutta isoimmilla liittolaismailla sellaisia on, joten mahdottomuutena tällaistakaan vierailua ei voi pitää.

Vierailut tapaavat ajoittua muille vuodenajoille kuin talvikaudelle, ja tänä vuonna tähän mennessä Helsinki on vastaanottanut aluksia useista maista, mukaan lukien Alankomaista, Belgiasta, Saksasta ja Ranskasta.

Ranskan monisatavuotiset perinteet omaava Marine Nationale, merivoimat, lähetti Helsinkiin toissa viikonloppuna monikansallisen projektin yhtenä tuloksena aikoinaan syntyneen Aconit-stealthfregatin. Moottorikin käväisi paikalla ihmettelemässä tätä alusta, tällä kertaa tosin vain ulkopuolelta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Merirosvotehtävä vyöllä

Helsingin Hernesaaren laituriin 9. - 12.5.2025 kiinnittynyt FS Aconit on kevytfregatti, joka on heikosti havaittava eli sillä on niin sanotusti stealth-ominaisuuksia. Sotalaivoissa stealth voi tarkoittaa tutkassanäkymättömyyden lisäksi myös sitä, että alus on vaikea nähdä, kuulla tai havaita infrapunalla.

FS Aconit'n kotisatama on Toulon kuvankauniilla Ranskan Rivieralla.

Fregatti taas on yksi sotalaivojen päätyypeistä, jonka määritelmä vaihtelee ihan jo maittain. Ranskassa fregatit ovat risteilijöitä pienempiä, ja risteilijäthän ovat tässä tapauksessa niitä tappavia risteilijöitä. Käyttötarkoitukset vaihtelevat fregattien välillä. 125 metriä pitkällä Aconit'lla ei ole mitään varsinaista erikoistehtävää, vaan se on suunniteltu tappavaksi sotalaivaksi monenlaisine ohjuksineen, kanuunoineen ja elektronisen sodankäynnin laitteineen. Mukana kulkee reilun 170 hengen miehistö ja NH90-helikopteri, samaa tyyppiä kuin jota myös Suomen maavoimat operoi.

Aconit'n kykyjä on kerran testattu myös ihan tositoimissa, kun se osallistui 9. huhtikuuta vuonna 2009 merirosvojen vastaiseen tehtävään Somalian rannikolla.

Somalialaiset merirosvot olivat kaapanneet yksityisen ranskalaisen huvijahdin, ja ottanut viisi siviiliä, mukaan lukien kolmevuotiaan lapsen, sen kyydissä panttivangiksi. Ranska ja Saksa järjestivät yhteisoperaation panttivankien vapauttamiseksi, ja Aconit oli yksi muutamasta operaatioon osallistueesta sotalaivasta. Operaatiossa valitettavasti yksi siviili menetettiin, mutta neljä heistä saatiin pelastettua. Kummatkin merivoimat selvisivät tappioitta.

Vuonna 1999 rakennettu F 713 Aconit kuuluu Ranskan merivoimissa La Fayette -luokan fregatteihin, ja sillä on Ranskan lipun alla neljä sisarusta. Sotalaivahankkeet ovat kuitenkin usein monikansallisia, ja niin myös La Fayette -luokan runkopiirustuksia on käytetty Ranskan ohella Taiwanin, Singaporen ja Saudi-Arabian merivoimien aluksissa.

FS Aconit'n nimi on ajankohtainen näin toisen maailmansodan päättymisen 80. juhlavuonna. Alus on jo kolmas, jonka Marine Nationale on nimennyt Vapaan Ranskan Merivoimien korvetin Aconit'n mukaan. Kyseinen alus saattoi valtavan määrän liittoutuneiden tarvikkeita ja joukkoja merten yli Ranskan vapauttamiseksi. Britannian vapaalle Ranskalle lainaama alkuperäinen Aconit palkittiin miehistöineen myöhemmin korkeilla kunniamitaleilla. Kuriositeettina mainittakoon vielä, että alun perin tämä uusin FS Aconit oli tarkoitus nimetä FS Jauréguiberryksi.

Aconit on palvellut Ranskaa ja siten myös NATO-liittokuntaa jo yli neljännesvuosisadan, mutta viime vuonna valmiiksi saatu elinkaaripäivitys osti alukselle vielä kymmenen vuotta lisää käyttöikää. FS Aconit'n on määrä pysyä vesillä ainakin vuoteen 2034 asti.

Lähteet: Puolustusvoimat, Marine Nationale / Ranskan merivoimat

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat