14.7.2024

Lingotto – Torinon ja Italian autoteollisuuden historiallinen sydän

Kuva Vesa Eskola, Fiat, Marco Schiavone ja Wikipedia

Lingotto, kaupunginosa Torinon laidalla. Paikka jonne valmistui sata vuotta sitten tehdasrakennus, joka on monille yhtä kuin Italian autoteollisuuden symboli.

Kävimme piipahtamassa Lingottossa 11. heinäkuuta, kun Fiat vietti 125-vuotisjuhlia rakennuksen katolla ja esitteli maailmalle ensimmäistä kertaa livenä neljännen sukupolven Pandan uudella Grande etuliitteellä. Autoja Lingottosta ei ole rullannut ulos enää vuosikymmeniin, mutta rakennus henkii yhä legendaarista tunnelmaa. Historia havisee.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maailman suurin

Idea Lingotton rakentamiseen syntyi, kun Fiatilla mietittiin tapoja luoda Torinoon uusi moderni tuotantolaitos. Fiat oli kasvanut nopeasti ja se tarvitsi uuden tehtaan, jossa pystyttiin valmistamaan autoja entistä nopeammin ja tehokkaammin. Kun Fiatilla työskenteli autonvalmistuksessa vuonna 1900 vain 35 henkeä, vuonna 1916 työntekijöiden määrä oli jo 9420.

Lingotton inspiraationa toimi etenkin Fordin Highland Parkin tehdas; maailman ensimmäinen autotehdas, jossa autoja valmistettiin liukuhihnaa hyväksi käyttäen. Vuonna 1915 Fordin Rouge tehdas oli myös sellainen, jossa raaka-aineet virtasivat sisään tehtaan toisesta päästä ja valmiit autot ulos toisesta päästä.

Lingottossa toteutettiin samaa periaatetta, mutta hieman erilaisella twistillä. Tehtaan rakentaminen alkoi vuonna 1916, ja se valmistui vuonna 1926. Autojen tuotanto oli alkanut kuitenkin jo aikaisemmin vuonna 1923. Lingotton suunnitteli arkkitehti Giacomo Mattè-Trucco Fiatia perustamassa olleen Giovanni Agnellin toimeksiannosta. Herra Agnelli oli puolestaan napannut idean käydessään vierailulla Yhdysvalloissa.

Tehdasrakennuksessa on viisi kerrosta. Raaka-aineet virtasivat sisään tehtaaseen alhaalla ja autot valmistuivat sitten kerros kerrokselta yhä ylemmäs siirryttäessä. Tehtaan katolla oli vielä ovaalin muotoinen ja yli kilometrin mittainen testirata, jossa uudet autot testattiin. Ovaali mahdollisti autojen ajattamisen katolla aina 90 km/h nopeuteen asti.

Rakennuksen molemmissa päissä on myös yhä iso spiraalin muotoinen ajoramppi, jota pitkin autot pääsivät siirtymään kerrosten välillä. 

Lingotto oli syntyessään paitsi erittäin moderni rakennus arkkitehtuuriltaan myös maailman suurin autotehdas. Siellä valmistettiin vuosien varrella yhteensä yli kahdeksaakymmentä erilaista automallia. Tuotanto ajettiin lopulta alas vuonna 1982, kun vanha tehdasrakennus ei taipunut enää millään modernin autotuotannon vaatimuksiin.

Viimeinen Lingottossa valmistunut auto oli Lancia Delta. Mirafiorin tehdasta oli alettu suunnitella jo vuonna 1937, ja se valmistui juuri toisen maailmansodan alla toukokuussa 1939. Mirafiori toimii yhä osittain autotehtaana nykäänkin.

Uusi elämä julkisena tilana

Lingotton tehtaan sulkemisen jälkeen siitä tuli julkinen tila, jossa toimii nykyään Torinon ammattikorkeakoulu, iso hotelli ja kulttuurikeskus. Loppu on sitten isoa ostoskeskusta ravintoloineen ja elokuvateattereineen. Uuden keskuksen avajaisia vietettiin vuonna 1989.

Nykymuodossaan testirata ja Lingotton katto on muutettu osittain puutarhaksi, jonka keskellä on myös erilaisia taideteoksia. Joidenkin lähteiden mukaan kyseessä on Euroopan suurin kattopuutarha. Kokonaisuuden on suunnitellut Benedetto Camerana arkkitehtitoimisto Camerana & Partnersilta. Erilaisia kasveja istutettiin katolle yhteensä 40 000 kappaletta.

Vanha testirata katolla on onneksi yhä olemassa – siis osittain. Sitä pääsee ihastelemaan. Katolla sijaitsee kahvilaravintola, jossa voi nauttia hyvää italialaista kahvia, pientä huikopalaa tai lasillisen viiniä tai aperitiivin terassilla vanhaa testirataa silmäiltäessä.

On helppo kuvitella, millainen porinä ja suhina katolla on käynyt, kun autot ovat ajaneet ympäri ovaalia.

Kahvilaravintolan katolla olevassa erillisessä rakennuksessa toimii myös vuonna 2002 avattu taidemuseo, joka kantaa Fiatin perustaneen Giovanni Agnellin pojanpojan Giovanni ”Gianni” Agnellin ja tämän Marella vaimon nimeä. Museo koostuu pitkälti Agnellien omasta taidekokoelmasta.

Katolla on myös iso pallo, joka toimii konferenssirakennuksena. Sieltä avautuu upea näköala kaupungin yli Alpeille asti. Ison lasikuulan vieressä on vielä laskualusta helikopterille.

Casa Fiat

125-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä kahvilaravintola sai myös uuden museo-osuuden – Casa Fiatin, jossa on esillä Lingotton ja Fiatin eli Fabbrica Italiana Automobili Torinon historiaa.

Vanhoja piirustuksia, valokuvia, esitteitä ja pienoismalleja tutkiessa Lingotton ympärillä leijuva nostalgia vain tihenee.

Pieneen tilaan on saatu mahtumaan yllättävän paljon historiaa – valokuvat ja esitteet ovat onneksi ohuita eli niitä mahtuu vetolaatikkoihin paljon.

Paikkaa voi suositella etenkin kaikille niille, joiden sydän sykkii Fiatille. Myös kaikille autoihin liittyvästä historiasta nauttiville paikka on visiitin arvoinen.

Torinossa toimii luonnollisesti myös hieno automuseo – Museo Nazionale dell'Automobile, jossa olemme käyneet jo aikaisemmin. Tuon hienon museon lisäksi Torinosta löytyvät myös Fiatin oma historiallisten autojen kokoelma – Centro Storico Fiat. 125-juhlissa esillä ollut historiallinen kalusto oli lainassa sieltä. Myös Stellatiksen Heritage Hub Mirafiorin tehtaan yhteydessä kannattaa katsastaa. Se keskittyy Abarthin, Fiatin, Lancian historiaan yhteensä noin 300 ajoneuvon voimin. Toki Stellantis hyödyntää tilaa myös markkinoidessaan itseään globaalina autonvalmistajana eli tilassa on esillä myös Alfa Romeoita, Autobiancheja ja Jeepin tuotteita. Alfa Romeon oma museohan on lähempänä Milanoa.

Noissa kolmessa Torinossa sijaitsevassa museossa – yhdessä Lingotton tehdasrakennuksen kanssa – autoharrastaja saa helposti kulumaan kaupungissa jopa useamman päivän.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat