5.10.2020

Lynk & Co 01 saapuu myyntiin – kuin Volvo XC40, mutta maksaa 500 euroa kuukaudessa

Lynk & Co 01 - front side view

Lynk & Co 01 saapuu myyntiin valituissa Euroopan maissa 500 euron kuukausihinnalla. Alla majailee meille tuttu Volvo XC40 hybridivoimalinjoilla, sillä kiinalainen Geely omistaa molemmat automerkit.

Lynk & Co 01 saapuu myyntiin täysin uudenlaisella konseptilla – ei tosin autona, vaan palveluna. Kyse on leasing-tyyppisistä sopimuksista ja liikkuvuuspaketeista, kuten alalla on jo vuosien ajan visioitu. Ero on siinä, että Lynk & Co aikoo tehdä tästä todellisuutta ja Moottori kertoi asiasta jo viime vuoden puolella.

Lynk & Co 01 - Rear side

Kiinalaisomisteinen, ja Ruotsissa kehitettävä, Lynk & Co 01 saapuu myyntiin loppuvuodesta valittuihin Euroopan maihin, joihin kuuluvat Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Ranska, Ruotsi ja Saksa. Valmistajan sivuilla voi rekisteröityä tilaamaan uutiskirjettä ja odottamaan oman alueen päivityksiä.

Mainittu Lynk & Co 01 on crossover, jonka pohjana toimii jo tuttu Volvo XC40 hybridivoimalinjoilla. Tavoitteena on tuoda tuo auto myyntiin noin 500 euron kuukausisopimuksella ja viimeistään tässä vaiheessa kiinnostuneiden määrä varmaankin moninkertaistui. Kerrotaan vielä huoltojen kuuluvan hintaan ja sopimuksen päättämisen olevan mahdollista kuukauden varoitusajalla.

Lynk & Co 01 - front interior

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lynk & Co 01 hybridinä

Lynk & Co kuuluu Volvon ja Lotuksen tavoin kiinalaisen Geelyn omistukseen ja siksi tämä CMA-perusrakenteen jako XC40-mallin kanssa. Vähemmän yllättäen tarkoituksena on myös valmistaa Lynk & Co 01 ja Volvo XC40 samalla tehtaalla.

Teknisesti autot ovat hyvin samankaltaisia, sillä ne tulevat todennäköisesti jakamaan perusrakenteen ja voimalinjan lisäksi myös esimerkiksi Volvosta tutut turvallisuusvarusteet. Näissä on myös aina 10.1-tuumainen tietoviihdejärjestelmän kosketusnäyttö ja auto on aina yhteydessä verkkoon.

Lynk & Co 01 - center console

Tuolta näytöltä tulee myös löytymään painike "share my car" auton vuokraamiseen muille digitaalisen avaimen avulla. Koodi välitetään älypuhelimeen, joka sallii käyttää kyseistä laitetta auton avaimena. Lynk uskoo tämän muodostuvan suosituksi ominaisuudeksi ja tarjoavan liikkumisen palveluja juuri sopivalla tavalla.

Voimalinjoiksi lupaillaan sekä lataushybridiä että ilman latausta toimivaa hybridiversiota, eikä liene mahdoton ajatus saada sähköversiotakin seuraksi joskus hieman myöhemmin. Volvon voimalinja tarjoaa myös mahdollisuuden nelivetoiseen vaihtoehtoon.

Lynk & Co 01 - side view

Lynk & Co 01 saapuu myyntiin

Auton hinnoittelu ja jälleenmyyntiverkosto vastaa uutuusarvosta. Lynk & Co 01 saapuu myyntiin kuukausimaksusopimuksella, jonka voi kuitenkin perua kuukauden varoitusajalla. Tämän hinnaksi tavoitellaan noin 500 euroa kuukaudessa – valmistajan tutkimusten perusteella summa, jonka eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset ovat valmiita käyttämään kuukaudessa liikkumiseen.

Iso osa tämän saavuttamisessa on turhan karsiminen, joka tuo teollisuuden lean-ajattelun perusteet mieleen. Autolla ei ole perinteistä jälleenmyyntiverkostoa, eikä minkäänlaisia lisävarustevaihtoehtoja. Tällä tavoitellaan noin 25-30 prosentin kustannussäästöä perinteisiin autonvalmistajiin verrattuna.

Lynk & Co 01 - front seats

Lisävarusteiden sijaan, Lynk & Co 01 saapuu myyntiin muotimaailman tapaan vuosittain vaihtuvien eri tyylien tai teemojen voimin. Tuotannon kannalta tällä on ilmeiset edut, kun variaatioiden määrä on minimaalinen ja ne tunnetaan ajoissa etukäteen.

Auton hinta sisältää toimituksen asiakkaalle ja noudot huoltoihin eikä kuluttajan tarvitse huolehtia kuin ajamisesta – ainakin teoriassa. Tämä kuulostaa kovin tutulta, sillä ajatusta on haudottu vuosia – harva on kuitenkaan toteuttanut tuotetta tähän tapaan.

Lynk & Co 01 - front view

Lynk tavoittelee 500 000 auton vuosimyyntiä vuoteen 2021 mennessä ja myyntilukujen kannalta merkitsevin tulee olemaan Kiinan markkina. Tuolloin tarjolla tulisi olla viisi Lynk & Co -mallia, joiden nimet noudattavan logiikkaa: 01, 02, 03, 04 ja 05. Näiden joukosta pitäisi löytyä viistoperä, porrasperä sekä vähintään nyt esitelty crossover.

Kuvat ja lähde: Lynk & Co

Luetuimmat