19.4.2022

Matkailuajoneuvojen rekisteröinnit laskivat alkuvuonna pahasti – peräti 43 prosenttia edellisvuoteen

Caravan 2018

Tammi-maaliskuun välisenä aikana Suomessa rekisteröitiin 342 tehdasvalmisteista matkailuajoneuvoa.

Suomessa rekisteröitiin vuoden 2021 tammi-maaliskuun aikana 597 tehdasvalmisteista matkailuajoneuvoa, kun tänä vuonna vastaavaan aikaan määrä on jäänyt vain 342 ajoneuvoon. Pudotusta edellisvuoteen on peräti 43 prosenttia.

Pudotus oli yhtä suuri niin matkailuautoissa kuin matkailuvaunuissakin. Pudotusta on tapahtunut kaikilla merkeillä.

Rekisteröintien putoamiseen on selkeä syy.

– Uusien ajoneuvojen rekisteröinneissä edelleen iso syy on Covidista johtuva komponenttipula, tuotantoon liittyvät vaikeudet matkailuajoneuvojen valmistajilla, Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Mika Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan autojen valmistajilla on runsaasti tilauskantaa sisällä, mutta autoja ei saada komponenttipulan vuoksi viimeisteltyä luovutuskuntoon.

Lisäksi Euroopan turvallisuustilanne on tuonut epävarmuutta, kuluttajat ovat myös varovaisempia päätöksen teossa.

– Covid vaikutti paljon esimerkiksi autojen hinnoitteluun, mutta kyllä Ukrainan tilanne vaikuttaa myös, hinnat ovat eläneet hyvinkin paljon viime aikoina, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan koko valmistus- ja toimitusketjuun on tullut hintapainetta.

Jokinen sanoo, että kuluttajien kiinnostus matkailuajoneuvoja kohtaan on silti edelleen kova.

– Ensirekisteröinnit eivät kerro koko totuutta alasta, kyllä matkailuajoneuvojen myyjät tekevät kauppaa koko ajan, sillä käytettyjen kauppa käy vilkkaana edelleen, Jokinen sanoo.

Matkailuajoneuvotuojat ry:n Mika Jokinen sanoo, että yhdistys on tehnyt matkailuaioneuvojen jälleenmyyjille sekä maahantuojille myös laajan kyselyn tulevaisuuden näkymistä. Jokinen ei vielä paljasta tarkemmin kyselyn tuloksia, mutta sanoo, että uusien ajoneuvojen saatavuus ja hinnoittelu tulevat olemaan isoja kysymyksiä myös tulevaisuudessa.

Teksti: Manu Tuppurainen Lähde: Matkailuajoneuvotuojat ry

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat