8.7.2021

Matkalla Saariston rengastielle tai autoillen pohjoiseen? Älä unohda näitä oppaita

automatkailu saariston rengastie pohjoisen teillä karttakeskus kartat kirjat oppaat

Karttakeskus on julkaissut uudet täsmäoppaat Pohjois-Suomeen ja Saariston rengastielle automatkaaville. Siispä: Sallaan vai Seiliin?

Karttakeskuksen uutuusoppaat Pohjois-Suomeen ja Lounais-Suomen saaristoreitille. Kotimaan matkailu on nyt nosteessa – onneksi aivan upouusia matkaoppaita on tarjolla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pohjoisen teillä – Autoilijan retkikohteet Pohjois-Suomessa

Tietokirjailija Pepe Forsberg on kirjoittanut Pohjoisen teillä -matkaoppaan. Se on 160-sivuinen tietopaketti automatkailijoille pohjoiseen. Teoksen kirjoittaja tutustui kahden vuoden aikana kahteensataan luontokohteeseen, joista oppaaseen on valittu sata. Tunturin huipulle kapuaminen ja huikaiseva näköala, pitkospuut ja hillasuot sekä monet luonnonmuodostelmat viihtyisine taukopaikkoineen ja tarinoineen ovat tämän kirjan parasta antia. Päiväretket luonnossa tuovat mukavaa vaihtelua lomamatkojen automatkailuun. Kirjassa esitellään Pohjois-Suomen upeita maisemia ja monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia.

Matkaoppaan kohteet on valittu niin, että niihin on helppo saapua matkailuautollakin, ja monen kohteen tuntumassa on palveluita karavaanareille. Kirjassa on kartat jokaisesta kohteesta, joten perille löytäminen on helppoa. Kirjan lopussa on kaksi mielenkiintoista listausta, TOP 10 Pohjoisen maisemareitit ja TOP 10 Pohjoisen aktiviteetit. Lisäksi oppaasta lopussa on lähdeluettelo ja kattava linkkilista pohjoisten matkakohteiden verkkosivuille.

Pepe Forsberg on tietokirjailija, eräopas ja luontoretkeilijä, jonka suosittuja kirjoja, esityksiä sekä somekanavia seuraa jo yli 130 000 suomalaista. Hänen aikaisimpiin teoksiinsa kuuluvat mm. Kansallispuistot tutuiksi -kirjasarja, Luontokohteet tutuiksi ja Suomen uskomaton luonto. Vuodesta 2020 alkaen Forsberg on toiminut vuodesta 2020 alkaen Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtajana.

160 sivua, koko 17 x 23 cm, ilmestynyt 24.5.2021, julkaisija Pepe Forsberg ja Tapio Palvelut Oy / Karttakeskus
hinta 19 euroa, Autoliiton jäsenille 16 euroa.

automatkailu pepe forsberg pohjoisen teillä karttakeskus kartat kirjat oppaat

Saariston rengastie – matka- ja retkeilyopas

Naantalilainen tietokirjailija Tuomo Kesäläinen on kirjoittanut juuri ilmestyneen matkaoppaan Turunmaan saaristotiestä.

Maailman kauneimmaksi saaristoksikin mainitussa saaristossa Turun ja Ahvenanmaan välillä kiertelevä Saariston rengastie on upea, vaihtelevia saaristo- ja merimaisemia tarjoava matkakohde. Saariston rengastien tarina alkoi vuonna 1996, kun liikennöinti Iniön ja Houtskarin välillä käynnistyi.

Vuonna 2001 reitti hyväksyttiin viralliseksi matkailutieksi. Noin 250 kilometrin pituinen Saariston rengastie kulkee Turun, Kaarinan, Paraisten, Kustavin, Taivassalon, Vehmaan, Mynämäen, Maskun ja Naantalin kuntien alueella. Kuntaliitosten vuoksi esim. Nauvon saari kuuluu nyt Paraisten kaupunkiin.

Saaristoreitti koostuu yleisen tieverkon osuuksista ja niitä yhdistävistä silloista sekä yhteysalus- ja lossiyhteyksistä. Rengastie on mahdollista kulkea kokonaisuudessaan ainoastaan toukokuusta syyskuuhun, jolloin yhteysalus liikennöi Iniön ja Houtskarin välillä.

Suuri osa matkailijoista kiertää rengasreitin autolla, moottoripyörällä, mopolla tai polkupyörällä, mutta reitille järjestetään myös bussimatkoja. Moniin kohteisiin pääsee myös veneellä, joten opas sopii myös vesiteiden kulkijoille. Oppaassa on erillinen kartta koko alueesta, mikä helpottaa matkan suunnittelua. Lisäksi tekstin yhteydessä on kuntakeskusten karttoja helpottamaan kohteiden löytymistä.

Saariston rengastie on jaettu oppaassa seitsemään eri etappiin. Pieni rengastie Seilin saaren kautta (105 km + merimatkat) on esitelty erikseen.

Oppaaseen on kerätty tietoja kunkin etapin nähtävyyksistä, luontokohteista ja taukopaikoista. Lisäksi oppaaseen on valikoitu tietoja majoitusmahdollisuuksista, kahviloista ja ravintoloista. Lisäksi on tietoja aktiviteeteista, uimarannoista ja vuokraamoista.

Oppaan kirjoittaja Tuomo Kesäläinen on varsinaissuomalainen tietokirjailija, joka viihtyy rengastien kallioisilla saarilla luontopoluilla. Hän on kirjoittanut aikaisemmin esimerkiksi teokset Suomen upeimmat luontokohteet sekä Luolaseikkailu.

160 sivua, koko 12 x 18,5 cm, ilmestynyt 8.3.2021. Julkaisija Tuomo Kesäläinen ja Karttakeskus.
Hinta 24 euroa.

automatkailu saariston rengastie tuomo kesäläinen karttakeskus kartat kirjat oppaat

Lähde: Tapio Palvelut Oy / Karttakeskus Teksti: Timo Turkula Kuvat: Karttakeskus

Luetuimmat