2.10.2017

Moottoripyörät kaupunkien linja-autokaistoille?

ruuhkamaksu

Suomen Motoristit ry ehdottaa moottoripyörille pääsyä kaupunkien joukkoliikennekaistoille. Ehdotuksen taustalla on Länsiväylällä alkava vähäpäästöisten autojen kokeilu.

Suomen Motoristit ry esittää moottoripyörien sallimista kaupunkien linja-autokaistoilla. Voimassaolevan tieliikennelain mukaan tienpitäjä voi jo nyt osoittaa lisäkilvellä joukkoliikenteelle tarkoitetun kaistan myös moottoripyörien käyttöön. Ehdotuksen taustalla on Espoossa alkava kokeilu vähäpäästöisten henkilöautojen päästämisestä Länsiväylän linja-autokaistoille.

Suomen Motoristit ry:n mukaan liikenteen paremman sujumisen, ruuhkien pienentämisen ja päästöjen vähentämisen vuoksi on järkevää ja perusteltua sallia moottoripyörillä ajaminen linja-autokaistoilla kaikissa Suomen kaupungeissa.

Suomen Motoristien mukaan moottoripyörä säästää tilaa ajaessa ja pysäköidessä ja kiihtyy hyvän tehopainosuhteen ansiosta tavoitenopeuteen autoa nopeammin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei Länsiväylälle – ainakaan toistaiseksi

– Suhtaudun asiaan alustavasti myönteisesti. Jo tällä hetkellä mopot ja polkupyörät voivat ajaa linja-autokaistoja, joten ne voisi avata myös moottoripyörille. On kuitenkin huolehdittava siitä, ettei linja-autoliikenne häiriydy, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston puheenjohtaja Markku Eestilä (Kok).

Uudenmaan ELY-keskuksen insinööri Sami Mankonen on mukana Länsiväylän tiesuunnitteluhankkeessa ja pohtii, miten liikenne pitää järjestää, kun linja-autoliikenteen määrä tiellä vähenee Länsimetron käyttöönoton myötä.

– Moottoripyörät eivät tällä hetkellä ole mukana selvityksessä. Asiaa arvioidaan viimeistään keväällä uudelleen. Autokokeilun avulla saamme vastauksia erilaisiin kysymyksiin, kuten miten se vaikuttaa linja-autojen, taksien sekä pakettiauto- ja kuorma-autojen sekä vähäpäästöisten autojen liikennöinnin sujuvuuteen, Mankonen kertoo.

Maailmalla positiivisia kokemuksia

Maailmalla on Suomen Motoristit ry:n mukaan positiivisia kokemuksia moottoripyörien sallimisesta kaupunkiliikenteen linja-autokaistoilla. Moottoripyörätutkija Janne Saarikosken selvityksessä mainitaan Norja, missä moottoripyörät ovat tervetulleita joukkoliikennekaistoille koko maassa.

Sama käytäntö on voimassa Iso-Britannian 30 kaupungissa. Lontoossa Westminster ja Transport for London sallivat moottoripyörät hallitsemiensa katujen linja-autokaistoilla.

Lähde: Suomen Motoristit ry Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Lue lisää:

Luetuimmat