Muutoksia BMW-moottoripyörien jälleenmyyntiverkostossa

Liikenne Uutinen 26.4.2017

Vakuutukset kuntoon – uudistunut liikennevakuutuslaki koskee myös moottoripyöräilijöitä

Motoristin näkökulmasta ajokauden alku on käsillä pian koko maassa. Kevät on kaksipyöräisille onnettomuusherkkä ajankohta, joten vakuutusten ajantasaisuus on syytä varmistaa. Tarkkaavaisuus saattaa kannattaa myös taloudellisesti.

Uuden ajokauden kynnyksellä LähiTapiola muistuttaa, että uusi sesonki näkyy huhti-toukokuussa myös onnettomuustilastoissa. Vakuutusyhtiön mukaan moottoripyöräilijöille sattuu keskimäärin jopa kuusi kertaa enemmän henkilövahinkoihin johtavia onnettomuuksia kuin autoilijoille. Väittelle on esitetty myös perusteet.

Liikennevakuutuskeskuksen tilastojen mukaan liikennevakuutuksesta maksettavista korvauksista moottoripyöräonnettomuuksissa jopa noin 90 prosenttia maksetaan henkilövahingoista. Autoilijoiden onnettomuuksissa vastaava luku on noin 40–50 prosenttia.

Maltilla liikenteeseen

– Moottoripyöräilijöiden kannattaa aloittaa kausi maltilla ja noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta liikenteessä. Erityisesti kaarteissa ja risteyksissä on tarkkailtava tienpintaa irtohiekan varalta, joka keväällä on yksi syy kaatumisten taustalla. Positiivista kuitenkin on, että muutaman viime vuoden aikana moottoripyöräonnettomuuksien määrät ovat olleet laskussa, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Moottoripyöräonnettomuudet ovat myös autoilijoihin verrattuna vakavampia.

Liikennevakuutuksesta vuosina 2011–2015 maksettu keskimääräinen korvaus moottoripyöräonnettomuuksissa oli 19 140 euroa moottoripyörillä, kun esimerkiksi henkilöautoilla vastaava summa oli 3 994 euroa.

Liikenneturvan tilastojen mukaan onnettomuuksia sattuu paljon nuorille: 43 prosenttia kaikista moottoripyörällä loukkaantuneista oli 15–24 -vuotiaita.

LähiTapiola muistuttaa, että vuoden alussa uudistunut liikennevakuutuslaki koskee myös moottoripyöräilijöitä. Vakuutusyhtiö kannustaakin motoristeja kilpailuttamaan vakuutuksensa viimeistään uuden kauden alkaessa.

Ulottuvilla jopa satojen eurojen säästöt

Uudistunut liikennevakuutuslaki sisältää uutta ja oleellista. Tärkein muutos moottoripyöräilijöiden kannalta oli todennäköisesti liikennevakuutuksen bonusmallin uudistaminen.

Nyt bonusprosentti muodostetaan uuteen vakuutukseen asiakkaan kaikkien moottoripyörien vakuutus- ja vahinkohistorioiden perusteella.

LähitTapiolan mukaan tämä tarkoittaa, että asiakas voi saada yhtiöstä vahingottomalla ajolla saman liikennevakuutuksen bonuksen kaikkiin vakuuttamiinsa moottoripyöriin. Parhaimmillaan tarjolla on satasten säästö.

–  Olemme uudistaneet ja hinnoitelleet lakisääteisen liikennevakuutuksemme uudelleen vuoden 2017 alussa. Haluamme tukea liikennekulttuurin kehittymistä turvallisemmaksi palkitsemalla huolellisia kuljettajia asiakasystävällisemmällä bonuskertymällä, kertoo LähiTapiola Vahinkovakuutuksen moottoriajoneuvovakuuttamisen johtaja Tapani Alaviiri.

LähiTapiolassa tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että vakuutusmaksut laskevat vahingottoman ajamisen seurauksena aiempaa nopeammin.

Lähitapiola: Muistilista moottoripyöräkauden alkuun

  • Erityinen tarkkaavaisuus liikenteessä: irtohiekka teillä voi aiheuttaa vaaratilanteita.
  • Turvavarusteiden käyttö: kaatumistilanteessa asianmukaiset varusteet, kuten ajoasu, -käsineet ja -saappaat suojaavat.
  • Liikennevakuutukset kannattaa kilpailuttaa erityisesti nyt, kun liikennevakuutukset ovat uudistuneet monilla yhtiöillä. LähiTapiolan uudistunut liikennevakuutus palkitsee kuljettajia vahingottomuudesta ja sama bonus koskee saman vakuutuksenottajan kaikkia moottoripyöriä.
  • Liikennevakuutusta kannattaa täydentää moottoripyörän kaskovakuutuksella, joka korvaa esimerkiksi kolari- ja varkausvahingot.
  • Jos on poistanut moottoripyörän talveksi liikennekäytöstä, pitää se ottaa liikennekäyttöön rekisteröintitoimenpiteenä. Käyttöönotto on maksuton ja se onnistuu LähiTapiolan verkkopalvelussa. Liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo on ajokiellossa. Poliisi poistaa ajokiellossa olevasta ajoneuvosta rekisterikilvet havaitessaan sen liikenteessä.

Lähde: LähiTapiola Kuva: BMW

Jaa artikkeli