31.12.2020

MotoGP-mestaruus voitettiin ”suomalaisnumerolla” – onko #36 onnekas?

Vuoden 2020 MotoGP-luokan maailmanmestaruuteen ajettiin numerolla #36, joka tunnettiin pari vuosikymmentä Mika Kallion kilpailunumerona.

Ratamoottoripyöräilyä seuraaville suomalaisille numero #36 tuo ensimmäisenä mieleen Mika Kallion, sillä valkeakoskelainen ajoi tällä numerolla lähes koko kilpailu-uransa. Tilanne muuttui kauden 2019 alussa, kun MotoGP-luokkaan noussut espanjalainen Joan Mir halusi kyseisen numeron. Koska hänellä oli vakituinen tiimipaikka Suzukin tehdastiimissä ja suomalaiskuski Kallio oli KTM:n tehdastiimissä lähinnä testikuskin roolissa, sai Mir etuoikeuden numeroon #36.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mallorca tuottaa huippukuljettajia

Kuninkuusluokan maailmanmestaruuden kauden 2020 päätteeksi voittanut Joan Mir on ainakin suomalaisten keskuudessa toistaiseksi paljon tuntemattomampi kuin kilpailunumeronsa. Mir on kotoisin Palma de Mallorcalta, samalta saarelta kuin häntä kymmenen vuotta vanhempi, viisinkertainen maailmanmestari Jorge Lorenzo.

Kansainvälisen uransa Joan Mir aloitti kaudella 2013 Red Bull Rookies Cupissa, jossa ajetaan Moto3-luokan tavoin 250-kuutioisilla nelitahtipyörillä. Ensimmäinen kausi toi yhdeksännen sijan kokonaispisteissä, mutta seuraavana kautena Mir kipusi loppupisteissä hienosti toiseksi ajaen kolme voittoa ja kuusi podiumsijoitusta.

Tasaista kehitystä

Ensimmäinen kokeilu Moto3-luokassa oli kauden 2015 aikana ja seuraavana vuonna ensimmäinen täysi kausi sarjassa toi viidennen sijan pisteissä, mikä tarkoitti samalla parhaan tulokaskuljettajan titteliä. Selvästi taakse jäi mm. nykyisin Yamahan MotoGP-tehdastiimissä ajava Fabio Quartararo. Nousujohteisen uran ensimmäinen mestaruus tuli kaudella 2017, jolloin Mir kruunattiin Moto3-luokan maailmanmestariksi.

Siirtyminen ylemmäs Moto2-luokkaan jatkoi samaa menestystarinaa; kaudella 2018 Mir oli loppupisteissä kuudes ja jälleen paras tulokaskuljettaja. Sen sijaan, että hän olisi lähtenyt seuraavalla kaudella tavoittelemaan Moto2-luokan mestaruutta, sai Mir pestin MotoGP-luokkaan ja suoraan Suzukin tehdastiimiin.

Ensimmäinen kausi vaativassa tehdastiimipestissä ei ollut ruusuilla tanssimista. Kauteen mahtui kolareita ja kaatumisia, jotka johtivat jopa parin kilpailun väliinjättämiseen tälleistä toipuessa. Kausi 2020 Suzukin tiimissä osoitti, että taidot eivät olleet kadonneet eikä onni hylännyt mallorcalaiskuljettajaa. Koronakaudella ajettiin poikkeuksellisesti vain 14 MM-osakilpailua. Voitot menivät niin ristiin, että kauden päätteeksi Joan Mir kruunattiin MotoGP-luokan maailmanmestariksi hänen ajettuaan osakilpailuvoittoon vain kerran. On erittäin poikkeuksellista, että MotoGP-luokan mestarilla on takanaan vasta 31 MM-osakilpailua kuninkuusluokassa, 1 MM-osakilpailuvoitto ja ylimmän luokan MM-pisteitäkin vain 262 kappaletta. Mutta Mirin tarina onkin vasta alussa.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: MotoGP.com

Luetuimmat