20.5.2024

Myynnissä tieliikennekäyttöön ylitehokkaita sähköpotkulautoja

Kuva Kaisa Tanskanen / Liikenneturva
Sähköpotkulautailijat ovat vaaraksi – Liikenneturva

Liikenneturvan asiantuntija: ”Markkinoilla valitettavasti on runsaasti tieliikennekelvottomia sähköpotkulautoja.”

Sähköpotkulauta-kaupoilla on syytä olla tarkkana. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti ohjeistaa sähköpotkulautaa ostavien selvittävän millaista potkulautaa ovat harkitsemassa ja millaiset ovat laudan tekniset ominaisuudet: kaikki myynnissä olevat laitteet eivät ole sallittuja tieliikennekäytössä.

– Markkinoilla valitettavasti on runsaasti tieliikennekelvottomia sähköpotkulautoja, jotka eivät nopeutensa tai tehonsa puolesta ole sallittuja Suomen tieliikenteessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Myynti ei ole kiellettyä

Ruutti taustoittaa, ettei tällaisten lautojen myynti ole kiellettyä, mutta ostajan on oltava tarkkana, ettei tule hankittua tieliikennekäyttöön soveltumatonta ajoneuvoa. Viimekädessä vastuu on aina laitteen käyttäjän: tämän on tiedettävä millä laitteella on liikenteessä.

– Joissain tapauksissa myydään jopa jonkinlaisina premium-malleina laitteita, jotka eivät ominaisuuksiltaan ole tieliikennekelpoisia. Polkupyörään rinnastettavaa kevyttä sähköajoneuvoa ostettaessa on huolehdittava, että yhteenlaskettu nimellisteho on enintään 1 000 wattia ja rakenteellinen nopeus enintään 25 km/h. Ratkaisevana tekijänä on nimenomaan rakenteellinen enimmäisnopeus: mikään tilapäinen nappi-, valikko- tai esimerkiksi geofencing-rajoitus ei tätä muuta, Ruutti korostaa.

Liikennevalvonnan osalta on tiedossa, että nopeutensa puolesta jopa moottoripyöräksi luokiteltavia sähköpotkulautoja on pysäytetty. Pahimmillaan markkinoilta ja sosiaalisen median kanavista on löytynyt jopa yli 100 km/h kulkevia kulkuvälineitä.

Mikä sähköpotkulauta on?

Liikenneturva muistuttaa, että sähköisiä liikkumisvälineitä on monenlaisia ja niiden ominaisuuksista riippuu, rinnastetaanko käyttäjä jalankulkijaksi, pyöräilijäksi vai moottoriajoneuvon kuljettajaksi.

Esimerkiksi vuokrakäytössä olevien sähköpotkulautojen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h ja niillä ajetaan pyöräilyn liikennesääntöjen ja liikenteenohjauksen mukaan. Mikäli laitteen rakenteellinen enimmäisnopeus on 15 km/h, rinnastetaan laitteen käyttäjä jalankulkijaan. Kannattaa myös huomioida, että kyseessä on rakenteellinen enimmäisnopeus, eli tilapäiset nopeusrajoitukset laitteessa eivät muuta luokitusta toiseksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat